Purppuran värinen planeetta voi olla merkki vieraasta elämästä

Kaukaisten planeettojen kasvit saattavat olla vihreän sijaan purppuran värisiä. Siten violettiin vivahtavan planeetan löytyminen voisi viitata vieraan elämän olemassaoloon.

Maapallon kasvit ovat vihreitä niiden sisällä olevien viherhiukkasten vuoksi. Viherhiukkasten avulla kasvit pystyvät yhteyttämään ja sitomaan keräämäänsä Auringon valoa.

“Tämän tyyppinen elämä on vallitseva planeetallamme nykyään, mutta näin ei ole aina ollut ja niin ei välttämättä ole kaikkien eksoplaneettojen [eli aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen] tapauksessa", uskoo Edward Schwieterman Marylandin yliopistosta.

Viherhiukkaset ovat monimutkaisia soluelimiä. Schwieterman arveleekin, että ennen viherhiukkasia elämä saattoi käyttää huomattavasti yksinkertaisempaa, purppurapigmenttiin perustuvaa yhteyttämistä.

Siksi Schwietermanin mielestä avaruudesta kannattaa etsiä maapallon kaltaisten vihreiden planeettojen lisäksi myös purppuran värisiä planeettoja.

"Vaikka oletamme, että elämällä on joitain universaaleja piirteitä, maksimoimme onnistumisen vieraan elämän etsinnässä pohtimalla sitä ominaisuuksien laajaa kirjoa, mitä organismeilla voi olla", Schwieterman näkee.

Purppurapigmenttiin perustuva yhteyttäminen on viherhiukkasiin verrattuna paljon tehottomampaa. Tämän kaltaista yhteyttämistä kuitenkin esiintyy edelleen maapallolla paikoissa, joissa suolaisuus on erittäin korkea.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)