Nuorten tähtien ympäriltä löytyi elämän raaka-aineita

ALMA-teleskooppi on tutkinut hyvin nuoria Auringon kaltaisia tähtiä ja havainnut jälkiä metyyli-isosyanaatista. Löytö saattaa auttaa ymmärtämään, kuinka elämä kehittyi maapallolle.

Metyyli-isosyanaattia paljastui usean tähden muodostamasta IRAS 16293-2422 -järjestelmästä noin 400 valovuoden päässä maapallolta. Kyseinen elämän raaka-aine näyttää olevan erittäin yleinen, sillä metyyli-isosyanaattikaasu ympäröi kaikkia näitä nuoria tähtiä.

"Tämä tähtijärjestelmä vain antaa antamistaan", ihastelee Niels Ligterink Leidenin observatoriosta ja Audrey Coutens Lontoon UCL-yliopistosta.

"Sokerilöydön jälkeen olemme nyt löytäneet metyyli-isosyanaattia. Tämä orgaanisten molekyylien perhe osallistuu peptidien ja aminohappojen synteesiin. Nämä puolestaan ovat proteiineja eli tuntemamme elämän biologinen perusta."

Kyseessä on kautta aikojen ensimmäinen havainto kyseisestä prebioottisesta molekyylistä lähellä Auringon kaltaisia prototähtiä.

"Olemme erityisen innostuneita tuloksista, koska nämä prototähdet ovat hyvin samankaltaisia kuin Aurinko oli elämänsä alussa ja niiden olosuhteet sopivat hyvin maankaltaisten planeettojen muodostumiseen", toteavat puolestaan Rafael Martín-Doménech Madridin Astrobiologian keskuksesta ja Víctor Rivilla INAF-instituutista.

"Löytämillämme prebioottisilla molekyyleillä saattaa olla merkitystä, kun yritämme ratkaista, miten elämä syntyi omalla planeetallemme."

Aiheesta lisää ESO