Nisäkkäiden lisääntyminen avaruudessa näyttää mahdolliselta

Ihmiskunta on ratkaissut monia avaruusmatkailuun liittyviä ongelmia. Edelleen on kuitenkin epäselvää, pystymmekö jatkamaan lajiamme, jos joskus muutamme pysyvämmin avaruuteen. Hiljattain tehty koe viittaa siihen, että myös lisääntyminen on mahdollista painottomuudessa.

Viime viikolla kiinalaiset raportoivat suorittaneensa kokeen 6 000 hiiren alkiolla. Tutkijat havaitsivat miten ainakin osa avaruuteen viedyistä alkioista kehittyi niin sanotuiksi alkiorakkuloiksi eli blastokystaksi. Kyseessä on nisäkkäiden lisääntymisen kannalta erittäin kriittinen ja herkkä vaihe.

"Ihmislajilla saattaa vielä olla pitkä matka ennen kuin voimme asuttaa avaruuden, mutta sitä ennen meidän pitää selvittää pystymmekö selviytymään ja lisääntymään ulkoavaruudessa samalla tavalla kuin maapallolla", kertoo Duan Enkui Kiinan tiedeakatemiasta China Daily -lehdelle.

Nyt julkaistuun tulokseen pitää suhtautua hieman varauksella. Kiinalaiset eivät ole vielä julkistaneet tietoja siitä, kuinka moni alkioista lopulta onnistui kehittymään avaruudessa alkiorakkulaksi.

Kyseessä on silti merkittävä edistysaskel, koska kaikki aiemmat nisäkkäillä tehdyt kokeet ovat olleet täysin päinvastaisia. Esimerkiksi 90-luvulla amerikkalaiset kasvattivat hiiren alkioita 4 päivän ajan avaruudessa, mutta yksikään ei kehittynyt alkiorakkulaksi. Maapallolle jääneessä verrokkiryhmässä alkiorakkuloita kuitenkin muodostui.

Aiheesta lisää ScienceAlert (englanniksi)