Miten elämän rakennuspalikat selviävät komeettatörmäyksestä?

Komeetat ovat saattaneet tuoda orgaanisia molekyylejä maapallolle ja Linnunradan muille planeetoille. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, miten komeetat ovat voineet hidastaa nopeuttaan ennen törmäystä.

Jo pitkään on epäilty, että elämän synnyttämiseen tarvittavia molekyylejä on saattanut tulla maapallolle avaruudesta. Tätä näkemystä tukee se tosiseikka, että lukuisia orgaanisia yhdisteitä on löytynyt esimerkiksi asteroideista ja komeetoista.

Yksi teorian haasteista on ollut selittää, miten molekyylit voivat selviytyä komeetan tai asteroidin törmätessä planeettaan.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa Cambridgen yliopistossa työskentelevä Richard Anslow kollegoineen analysoi tarkemmin sitä, kuinka komeettojen nopeus voi hidastua ennen törmäystä ja siten tehdä tapahtumasta vähemmän väkivaltaisen.

Tulosten perusteella ensimmäinen vaihtoehto on suhteellisen massiivinen emotähti. Toinen mahdollisuus on tiivis planeettakunta, jolloin komeetta voi menettää nopeutta puikkelehtiessaan planeettojen lähistöllä.

"Kaikkein paras olisi suhteellisen pienimassainen planeetta kuten maapallo kiertämässä massiivista tähteä, ja että järjestelmässä olisi lähellä muita kiviplaneettoja, jotka voivat siirrellä komeettaa ympäriinsä", Anslow kertoo.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)