Meteoriitin sisältä paljastui ketjuuntuneita elämän rakennuspalikoita
Mikäli proteiinin löytö avaruuskivestä pystytään vahvistamaan, panokset nousevat keskustelussa siitä, saapuivatko elämän rakenneosaset planeetallemme avaruudesta.
Tutkijat kertovat havainneensa vuonna 1990 maapallolle pudonneesta meteoriitista merkkejä proteiinista.
Avaruuskivissä ja myös komeetoissa on aiemmin havaittu aminohappoja, joiden ketjuista proteiinit rakentuvat. Valmiita proteiineja ei Maan ulkopuolisista kappaleista ole tähän mennessä löydetty.
Nyt tutkijat raportoivat vielä julkaisemattomassa artikkelissa todenneensa merkkejä proteiinista. Havainto tehtiin Acfer 086 -nimisestä meteoriitista. Se putosi Algeriaan vuonna 1990.
Tutkijat kutsuvat löytämäänsä proteiinia hemolitiiniksi. Se koostuu glysiini-aminohapoista, joihin on kiinnittyneenä esimerkiksi rautaa ja litiumia.
Vielä ei ole selvää, kuinka hemolitiini olisi tarkalleen ottaen voinut muodostua avaruudessa. Meteoriiteissa ja komeetoissa on jo aiemmin havaittu glysiiniä.
On mahdollista, että aurinkokuntamme synnyn alkuaikoina lämpimissä molekyylipilvissä glysiini-aminohapot alkoivat ketjuuntua proteiineiksi saakka.
Itsessään hemolitiini-proteiini ei tarkoita vielä elämää. Tutkijoiden mukaan hemolitiinin päissä olevat atomiryhmittymät voivat absorboida Auringon valoa sekä hajottaa vettä hapeksi ja vedyksi.
Harvardin yliopiston Julie McGeochin mukaan proteiini näin ollen kykenee toimimaan energianlähteenä, jota orastava elämä olisi saattanut käyttää hyväkseen.
Havainto proteiinista pitää vielä varmistaa jatkotutkimuksissa.
Aiheesta lisää New Atlas (englanniksi)