Marsista löytyi elämän syntyä helpottavaa booria

Boori tuli esiin marsperästä, kun Curiosity-mönkijä höyrysti sitä ChemCam-instrumenttinsa lasersäteellä. Alkuaineella voi olla merkitystä RNA-molekyylin rakentamisessa.

"Koska boraatit saattavat näytellä tärkeää roolia RNA:n valmistamisessa, boorin löytäminen Marsista lisää mahdollisuuksia, että elämä olisi joskus kehittynyt planeetalla", sanoo Patrick Gasda Los Alamos National Laboratorysta.

Suositun teorian mukaan ensimmäinen elämänmuoto on saattanut olla itseään kopioiva RNA-molekyyli.

Molekyylin riboosi-sokeri kuitenkin liukenee nopeasti vedessä. Jos veteen liuotetaan booria – jolloin siitä tulee boraattia  riboosi stabiloituu riittäväksi ajaksi RNA:n rakentamiseen.

"Boraatit ovat yksi mahdollinen silta yksinkertaisista orgaanisista molekyyleistä RNA:han. Boorin olemassaolo kertoo meille, että jos orgaanisia aineita oli olemassa Marsissa, näitä kemiallisia reaktioita on saattanut tapahtua", sanoo Gasda.

Curiosity löysi boraatteja kraatterista, joka on 3,8 miljardia vuotta vanha. Tämä on niin varhainen ajankohta, ettei elämä Maassa vielä ollut todennäköisesti päässyt syntymään.

"Siten olosuhteet, joista elämä olisi saattanut potentiaalisesti nousta, ovat saattaneet esiintyä muinaisessa Marsissa maapallosta riippumatta", kertoo Gasda.

Aiheesta lisää Los Alamos National Laboratory (englanniksi)