Maapallolta salamatkustajina tulleet mikrobit tuskin pärjäisivät Marsin pinnalla

Vesipisara Marsin pinnalla joko jäätyisi, kiehuisi tai haihtuisi nopeasti. Hyvin suolainen vesi sen sijaan saattaisi pysyä nesteenä jonkin aikaa, mutta ei elämälle sopivissa olosuhteissa.

"Maapallon elämä, jopa äärimmäinen sellainen, tarvitsee tietynlaisen ympäristön selviytyäkseen", selittää Edgard Rivera-Valentin LPI:stä.

"Tutkimme stabiilien nesteiden esiintymistä ja kemiaa Marsissa ymmärtääksemme, olisivatko nämä ympäristöt sopivia vähintään Maan äärimmäisille elämänmuodoille", hän jatkaa.

Laboratoriokokeissa simuloitiin Marsin olosuhteita ja nesteiden esiintymistä erilaisissa lämpötiloissa ja muissa olosuhteissa.

Havaintoja nesteistä Marsin pinnalla on saatu myös kuvista, vaikkakaan koostumuksesta ei pystytä olemaan täysin varmoja.

"Näimme todisteita suolaveden pisaroiden muodostumisesta Phoenix-laskeutujan tukirakenteille, joilla luotaimen lämpö vaikutti", kertoo Germán Martínez LPI:stä.

Arvion mukaan 40 prosentilla Marsin pinnasta voi jossain vaiheessa planeetan vuotta esiintyä suolaisia nesteitä, mutta vain noin 2 prosenttia ajasta vuosittain.

Päätelmien mukaan korkein lämpötila, jossa suolainen neste voi esiintyä stabiilisti ilman, että se katoaa nopeasti, on −48 celsiusastetta. Tämä on selvästi liian matala lämpötila maapallon elämänmuotojen kukoistukselle.

Tutkimustulos on hyvä uutinen luotainten desinfiointitarpeen kannalta. Luotainten mukana mahdollisesti matkanneet Maan mikrobit eivät tulosten valossa pystyisi saastuttamaan Marsia.

Aiheesta lisää LPI (englanniksi)