Maan mikrobit voisivat elää Saturnuksen kuussa

Enceladus-kuun merestä on löytynyt molekulaarista vetyä. Tutkijoiden mukaan se sopisi hyvin mikrobien energianlähteeksi.

Selviytyäkseen elämä vaatii nestemäistä vettä, orgaanisia molekyylejä ja energianlähteen. Näistä kahta ensimmäistä tiedettiin olevan Enceladuksen jääkuoren alaisessa meressä.

Nyt tehdyn löydön myötä myös kolmas elinkelpoisuuden päävaatimus täyttyy. Saturnuksen kuu näyttääkin erittäin hyvältä paikalta elämälle.

"Vaikka emme ole pystyneet havaitsemaan elämää, olemme huomanneet, että siellä on ruuan lähde. Se olisi kuin karkkikauppa mikrobeille", toteaa Hunter Waite Southwest-tutkimusinstituutista. "Jos ottaisimme Maan meristä metanogeeni-mikrobeja ja kuljettaisimme ne Enceladukselle, niillä olisi kaikki ruoka, mitä ne tarvitsevat."

Molekulaarista vetyä on Enceladuksen meressä niin paljon, että sitä täytyy tulla jatkuvasti jostain lisää. Todennäköisesti kuun merenpohjassa on maapallon meristä löytyvien kuumien lähteiden kaltainen järjestelmä.

Maapallon valtamerien pohjissa on tavallisesti hyvin vähän elämää. Kuumien lähteiden ympärille on kuitenkin muodostunut monimuotoisia ekosysteemejä, jotka eivät ole millään tavalla riippuvaisia auringonvalosta.

Tutkijoiden mukaan vastaavanlaista elämää voisi esiintyä myös Enceladuksen meren pohjalla. Nykytiedon perusteella Enceladus saattaakin olla aurinkokunnan paras paikka elämälle oman kotiplaneettamme jälkeen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)