Maailmankaikkeus laajenee juuri oikealla nopeudella elämälle

Terve välimatka on hyvästä - myös seuraavaan galaksiin. Uudessa tutkimuksessa ehdotetaan, että jos maailmankaikkeuden kiihtyvä laajeneminen olisi havaittua hitaampaa, universumissa olisi liian ruuhkaista elämälle.

Barcelonan yliopiston tutkija Raul Jiminez ryhmineen ajoi tietokonesimulaatioita, joissa universumi laajeni eri nopeuksilla.

Ilmeni, että nykyistä hitaammalla tahdilla galaksit jäivät niin lähellä toisiaan, että eliöt olivat liian alttiina viereisissä galakseissa tapahtuville massiivisille räjähdyksille, gammapurkauksille.

Toisaalta myös nykyistä nopeampi universumin laajeneminen oli huono uutinen. Tällöin kaasupilvien on vaikeampaa romahtaa kasaan tähdiksi, joista elämälle tarvittavat  alkuaineet muodostuvat.

Kosmologinen vakio, pieni luku, joka yhtälöissä kuvaa universumin kiihtyvän laajenemisen nopeutta, on tutkimuksen perusteella siis juuri sopiva elämälle: planeetat eivät ole liian lähellä gammapurkauksia ja toisaalta tähtiä voi muodostua runsain määrin.

Jiminezin mukaan seuraava askel on selvittää, ovatko gammasäteet todella niin haitallisia, kuin tutkijat uskovat. Gammasäteily vaikuttaa organismeihin sekä suoraan että otsonikerroksen tuhoutumisen kautta, mutta elämä saattaa yllättää sitkeydellään.

Aiheesta lisää Science (englanniksi).