Maailman kuuluisimpiin fyysikoihin lukeutunut Freeman Dyson on kuollut

Usealla eri fysiikan alalla vaikuttanut Freeman Dyson on kuollut 96 vuoden ikäisenä. Dyson tunnettiin etenkin hänen optimistisista tulevaisuuden visioistaan sekä vieraisiin sivilisaatioihin liittyneistä pohdinnoistaan.

Freeman Dyson menehtyi perjantaina amerikkalaisessa sairaalassa. Englannissa vuonna 1923 syntynyt Dyson ehti elää 96 vuoden ikäiseksi.

Dyson tuli alkujaan tunnetuksi jo 1940-luvulla työstään kvanttisähködynamiikan parissa. Hän oli kuitenkin kiinnostunut maailmankaikkeudesta erittäin monipuolisesti ja ehti antaa merkittävän panoksen usealle eri fysiikan alalle.

"Olen aina nauttinut siitä mitä tein melko itsenäisesti riippumatta oliko se tärkeää vai ei", Dyson kertoi New York Times -lehdelle vuonna 2009.

Suuri yleisö tietää tutkijan kuitenkin ennen kaikkea hänen tulevaisuuden visioistaan sekä mahdollisiin vieraisiin sivilisaatioihin liittyvistä ajatuksistaan.

Tunnetuin Dysonin idea on niin sanottu Dysonin kehä, eli ontto pallomainen rakennelma, joka voisi ympäröidä kokonaisen tähden. Tällainen pallo voisi kerätä valtavan määrän energiaa kehittyneen sivilisaation käyttöön.

Vastaavanlaisia megarakennelmia on yritetty etsiä kaukaisten tähtien ympäriltä, mutta toistaiseksi ilman menestystä.

Dyson on ehdottanut myös komeetoilla kasvavan ja geneettisesti manipuloidun kasvin kehittämistä. Tämä tulevaisuuden kuva oli Dysonin mukaan lähes väistämätön. 

Visionäärinä ja optimistina hän koki, että elämä aikanaan tulee levittäytymään kaikkialle maailmankaikkeuteen, niin planeetoille kuin niiden väliseen avaruuteenkin.

Ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi Dysonilla oli lennokas idea. Hänen mukaansa ongelma voitaisiin tulevaisuudessa selättää istuttamalla miljardeja geneettisesti muokattuja puita, jotka on kehitetty sitomaan tavallista enemmän hiiltä.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)