Kvanttikommunikaatio voisi olla ratkaisu Fermin paradoksiin

Kvanttikommunikaatio saattaa olla tehokas tapa lähettää viestejä tähdeltä toiselle. Jos galaksissamme olisi tätä tekniikkaa käyttäviä sivilisaatioita, emme havaitsisi niiden viestejä nykyteleskoopeilla.

Jos maailmankaikkeudessa on lukuisia muita älyllisiä sivilisaatioita, miksi emme ole havainneet mitään merkkiä niistä? Suunnilleen näin voidaan muotoilla Fermin paradoksina tunnettu kuuluisa ongelma.

Tutkija Latham Boyle Edinburghin yliopistosta ehdottaa, että ratkaisu saattaa löytyä kvanttiviestinnästä. Siinä käytetään niin sanottuja kvanttibittejä eli kubitteja, ja se on monessa mielessä ylivertainen tavanomaiseen dataliikenteeseen verrattuna.

Fotoneita eli tavallista säteilyä voitaisiin Boylen mukaan käyttää kvanttikommunikointiin tähtien tai jopa galaksien välillä. Jotta viestit olisi mahdollista havaita, tarvittaisiin valtavia teleskooppeja.

Boylen laskujen perusteella meitä lähimmältä vieraalta tähdeltä eli Proxima Kentaurilta tulevan lähetyksen seuraamiseen vaadittaisiin halkaisijaltaan vähintään sadan kilometrin kokoinen teleskooppi. Näin suuri koko on kaukana nykyisistä teleskoopeistamme, muttei mahdoton ponnistus meitä huomattavasti kehittyneemmälle sivilisaatiolle.

Vaikka joskus kykenisimme rakentamaan tähtienväliseen kvanttikommunikointiin riittävät välineet, emme silti välttämättä havaitsisi muita samaa tekniikkaa käyttäviä sivilisaatioita.

"Signaalin täytyy olla niin voimakkaasti suunnattu, että vain sen vastaanottoon tarkoitettu teleskooppi voi toivoa havaitsevansa mitään kommunikaation merkkejä", Boyle toteaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)