Kiinalaiset kasvattivat onnistuneesti riisiä avaruudessa

Uudessa avaruuslaboratoriossa tehdyt kokeet antavat valoisan kuvan riisin viljelystä mikropainovoimassa. Tulevaisuudessa riisi voi olla yksi tärkeimmistä avaruudessa kasvatettavista ruokakasveista.

Yli puolet maapallon ihmisistä syö riisiä säännöllisesti. Jos maapallon ulkopuolella aiotaan joskus kasvattaa ruokaa suuremmissa määrin, tulee riisi mitä todennäköisemmin olemaan yksi viljeltävistä kasveista.

Nyt kiinalaiset ovat testanneet kahden eri riisilajikkeen kasvatusta uudessa avaruuslaboratoriossaan. Wentian-laboratorio kiinnitettiin Kiinan avaruusasemaan heinäkuussa.

Tähänastisten havaintojen perusteella riisi kasvaa erittäin hyvin mikropainovoimassa. Esimerkiksi pituuskasvu on ollut riisillä yhtä nopeaa avaruudessa kuin maapallolla.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta kun Kiina vie riisiä avaruuteen eikä edes ensimmäinen kerta kun riisiä kasvatetaan Maan kiertoradalla.

Vuonna 2020 Kuun kiertäneellä Chang’e 5 -aluksella oli kyydissään riisiä. Tällöin tarkoitus oli kuitenkin kehittää entistä tuottoisempia riisilajikkeita. Aiempi riisin kasvatus puolestaan tapahtui vuonna 2016, jolloin indonesialaiset opiskelijat testasivat riisin viljelyä Kansainvälisellä avaruusasemalla vajaan kahden kuukauden ajan.

Kiinalaisten riisinkasvatusprojekti jatkuu, sillä tutkijat toivovat saavansa seuraavaksi myös siemeniä. Jos mikropainovoima ei ole aiheuttanut muutoksia riisin siemeniin, silloin riisin jatkuva kasvatus avaruudessa luultavasti olisi mahdollista.

Aiheesta lisää China Daily (englanniksi)