Kahden miljardin vuoden kuluttua maapallolla elää vain mikrobeja

Maapallon viimeiset eliöt tulevat kuolemaan 2,8 miljardin vuoden päästä. Jo noin miljardi vuotta aiemmin planeettamme ainoat asukkaat ovat kuumassa suolavedessä eläviä mikrobeja.

Tähän skenaarioon päädyttiin International Journal of Astrobiology -lehdessä julkaistavassa uudessa brittiläisessä tutkimuksessa. Siinä mallinnettiin, mitä maapallolle ja planeettamme elämälle tapahtuu, kun Aurinko laajenee punaiseksi jättiläistähdeksi.

Tulosten perusteella monimutkaisempi elämä kuten kasvit ja selkärankaiset katoaa planeettamme lämpötilan noustessa. Kuumuuden seurauksena meret höyrystyvät ja mannerlaattojen liike pysähtyy. Lopulta jäljellä on vain kuumia suolavesialtaita, jotka sijaitsevat vuoristoissa, luolien suojassa tai maan alla. Mikrobit voisivat elää näissä paikoissa jopa miljardi vuotta ennen kuin nekin kuolevat sukupuuttoon.

Tutkimuksen julkaissut ryhmä uskoo, että myös vierailta planeetoilta mahdollisesti löytyvä elämä on luultavasti mikrobeja. Väite perustuu osittain siihen, että maapallo oli pelkästään yksisoluisten asuttama ensimmäiset kolme miljardia vuotta elämän synnyn jälkeen. Jos tämä on tyypillistä muillakin planeetoilla, monimutkaisemmat eliöt voivat kukoistaa ainoastaan suhteellisen lyhyen ajan ennen kuin planeetan emotähti alkaa kuolla ja olosuhteet muuttuvat yksinkertaisempaa elämää suosivaksi.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)