Evoluutioteoria auttoi ennustamaan miltä vieraiden aurinkokuntien elämä voisi näyttää

Tuoreen tutkimuksen mukaan vieraiden sivilisaatioiden edustajilla olisi luultavasti enemmän yhteistä ihmisten kanssa kuin olemme tähän asti ajatelleet. Väite perustuu evoluutioteoriaan ja sen antamiin työkaluihin.

Oxfordin yliopiston tutkijat uskovat, että evoluutioteoriaa voidaan hyödyntää, kun arvioimme eliöiden ulkonäköä muilla planeetoilla.

"Käyttämällä evoluutioteoriaa voimme tehdä ennusteita, jotka eivät riipu maapallon erityispiirteistä. Tämä lähestymistapa on käytännöllinen, sillä teoreettiset ennusteet toimivat esimerkiksi sellaisille vieraille eliöille, jotka ovat piipohjaisia, joilla ei ole DNA:ta ja jotka hengittävät typpeä", näkee Samuel Levin Oxfordin yliopistosta.

Levinin mielestä evoluutioteoria sopii erityisesti kompleksisuuden synnyn tutkimiseen. Juuri julkaistun tutkimuksen pääväite onkin, että suurimmat kehitysharppaukset tapahtuvat, kun joukko yksilöitä liittyy yhteen muodostaakseen korkeamman tason yksilön.

Maapallolla näin on käynyt useita kertoja. Esimerkiksi bakteereista mahdollisesti polveutuneet mitokondriot ovat tulleet osaksi solujamme ja yksisoluiset eliöt ovat kerääntyneet yhteen muodostaakseen monisoluisia eliöitä.

Evoluutioteorian tarjoamat ennusteet saattavat tuntua enemmän teoreettisilta kuin konkreettisilta. Levinin mukaan niiden avulla pystytään silti tekemään yksityiskohtaisia ennusteita monimutkaisten vieraiden eliöiden biologisesta rakenteesta.

"Emme vielä pysty sanomaan, kävelevätkö alienit kahdella jalalla tai onko niillä suuret vihreät silmät", Levin vitsailee. "Silti uskomme, että evoluutioteoria tarjoaa ainutlaatuisen lisätyökalun yrittäessämme ymmärtää, millaisia muiden aurinkokuntien asukkaat ovat. Ennustamme niiden rakentuvan ihmisten tapaan hierarkkisista entiteeteistä, jotka toimivat yhdessä tuottaakseen vieraan olennon."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)