Ennätysvanha fossiililöytö viittaa elämän kehittyneen merenpohjalla

Kanadasta on löytynyt vähintään 3,7 miljardia vuotta sitten eläneiden bakteerien jäänteitä. Nämä ovat maailman vanhimpia tunnettuja mikrofossiileja.

Jäänteet ovat raudassa eläneiden mikrobien säikeitä ja putkia. Mikrofossiilit paljastuivat kvartsikerrostumien sisältä. Kerrostumat ovat todennäköisesti muodostuneet merenpohjan rautapitoisissa kuumissa lähteissä.

"Löytömme tukee teoriaa, jonka mukaan elämä kehittyi kuumien merenpohjan aukkojen luona pian maapallon muodostuttua", uskoo tutkimuksessa mukana ollut Matthew Dodd Lontoon UCL-yliopistosta.

Nyt havatuissa fossiileista löytyi lisäksi viitteitä siitä, että muinainen bakteeri eli raudalla. Se näyttää hapettaneen rautaa saadakseen itselleen energiaa.

"Löytö osoittaa elämän kehittyneen maapallolla aikana, jolloin Marsin ja Maan pinnalla oli nestemäistä vettä", Dodd kertoo. "Siksi oletamme löytävämme todisteita myös Marsin menneestä elämästä neljän miljardin vuoden takaa. Jos emme löydä, maapallo on voinut olla ainutlaatuinen poikkeus."

Tutkimus julkaistiin eilen arvostetussa Nature-lehdessä. Tätä ennen vanhin raportoitu mikrofossiili oli arviolta 3,5 miljardia vuotta vanha.

Tutkimusta arvioidessa täytyy muistaa, että elämänsyntyolosuhteet ovat edelleen aktiivisen tutkimuksen kohteena. On olemassa myös todistusaineistoa, joka viittaa elämän lähteneen liikkeelle kuivan maan hydrotermisistä systeemeistä. Useat elämän syntyä tutkivat tutkijat pitävätkin tätä vaihtoehtoa edelleen todennäköisimpänä teoriana elämän synnystä.

Aiheesta lisää UCL (englanniksi)