Enceladus-kuun meren pohjalla on todennäköisesti kuumia lähteitä

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet yhdistämään Saturnuksen renkaista löydetyt pienet hiekanjyvät  Enceladus-kuun meren pohjaan. 

Cassini-luotaimen keräämät hiekanjyvät viittaavat siihen, että Saturnuksen Enceladuksen meren pohjalla on kuumia lähteitä. Hiekanjyvien uskotaan nousseen Enceladukselta purkautuvien vesisuihkujen mukana avaruuteen.

"Kaikki itsenäiset todisteet viittaavat samaan suuntaan. Siihen, että näinä hiukkaset ovat todennäköisimmin syntyneet Enceladuksen hydrotermisissä vuorovaikutuksissa", toteaa Hsiang-Wen Hsu Coloradon yliopistosta.

Maapallon valtamerien pohjissa on tavallisesti hyvin vähän elämää. Kuumien lähteiden ympärille on kuitenkin muodostunut rikkaita ja monimuotoisia ekosysteemejä, jotka eivät ole millään tavalla riippuvaisia auringonvalosta.

Tutkijoiden mukaan vastaavanlaista elämää voisi esiintyä myös Enceladuksen meren pohjalla. Tämä lisää merkittävästi maapallon ulkopuolisen elämän mahdollisuutta aurinkokunnassa. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 3 tai 4/2015)