Arik Kershenbaum tutkii miten avaruuden sivilisaatiot kommunikoivat

Jos joskus saamme yhteyden toiseen teknologiseen sivilisaatioon, voimme olla eräästä asiasta varmoja. Sen jäsenet ovat ainakin jossain vaiheessa kehitystään toimineet yhdessä ja olleet sosiaalisia.

”Aivan kuten fysiikan universaalit lait rajoittavat planeettoja ja tähtiä, biologian lait rajoittavat, millainen elämä on mahdollista ja etenkin millaista älykkään elämän täytyy olla", väittää Arik Kershenbaum, joka tutkii Cambridgen yliopistossa eläinten kommunikaatiota.

Kershenbaumin mukaan kieli on kehittynyt tarpeesta ymmärtää, mitä muut yksilöt ajattelevat. Hänen mielestään kieli ja sosiaalisuus ovat väistämättä tarpeen, jotta laji voi kehittää monimutkaista teknologiaa.

Jos siis joskus saamme yhteyden toiseen teknologiseen sivilisaatioon, voimme olla varmoja, että sen jäsenet toimivat yhdessä ja ovat sosiaalisia.

Entä perustuvatko muiden sivilisaatioiden kielet ääneen, valoon, hajuihin, sähköön vai johonkin vieläkin eksoottisempaan?

”Fysiikan lakeja tarkastelemalla voimme päätellä, millaista viestintää tietyn tyyppisellä planeetalla voi harjoittaa. Ohuessa ilmakehässä kuten Marsissa ääni ei toimi hyvin. Toisaalta jos ilmakehä on läpinäkymätön, valo ei toimi hyvin”, Kershenbaum kertoo.

Arik Kershenbaumin haastattelu löytyy uusimmasta Tähdet ja avaruus -lehdestä 7/2023.