Erikoinen 'Oumuamua-asteroidi on todennäköisesti peräisin kaksoistähdeltä

Uusi tutkimus arvioi, että aurinkokunnan läpi viime syksynä kiitänyt 'Oumuamua on kotoisin kaksoistähdeltä. Perusteluna on, että tietynlaiset tähtiparit sinkoavat runsaasti kivisiä kappaleita tähtienväliseen avaruuteen.

"On todella outoa, että ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolelta tuleva kappale muistuttaa asteroidia. Komeetat löytyisivät paljon helpommin, ja aurinkokunnastamme sinkoutuu pois paljon enemmän komeettoja kuin asteroideja", kuvailee tutkimusta johtanut Alan Jackson Toronton yliopistosta Scarboroughista.

Uusi tutkimus perustuu pitkälti tilastolliseen mallinnukseen tähtienvälisten kovapintaisten kappaleiden alkuperästä. Eniten niitä arvioidaan tulevan kaksoistähdiltä, jotka koostuvat hieman Aurinkoa massiivisemmista tähdistä.

'Oumuamuan pinnalta ei havaittu minkäänlaisia ainepurkauksia sen ohitettua Auringon. Käytös viittaa kovaan pintaan. Kappaleen muoto on todennäköisesti hyvin pitkulainen, mitä on pidetty merkkinä metallipitoisuudesta.

Tutkijoiden arvion mukaan 'Oumuamua sinkoutui tähtienväliseen avaruuteen jo varhaisessa vaiheessa emotähtiensä kehitystä.

Kappale saattoi lähteä matkaan vain hieman emotähtiensä pakonopeutta suuremmalla vauhdilla. Tulonopeus aurinkokuntaan oli 26 kilometriä sekunnissa. Se vastaa tyypillistä tähtien keskinäistä nopeutta Auringon naapurustossa.

Tutkijaryhmä pitää epätodennäköisenä mahdollisuutta, että kappale olisi kovan pinnan peittämä ja sisuksiltaan komeettamainen.

Nimi 'Oumuamua tulee havaijin kielen tiedustelijaa tarkoittavasta sanasta. Kappaleen pituudeksi on arvioitu noin 200 metriä.

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)