Kuu pimenee keskiviikkona

Ensi viikon keskiviikkona Suomessa näkyy täydellinen kuunpimennys. Näytös on parhaimmillaan maan pohjoisimmissa osissa, missä täydellinen vaihe voidaan nähdä kokonaan.

Tulevan kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa keskiviikkona kello 14.52 ja päättyy kello 16.08. Täydellisen pimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysivarjon alueella eli Maan heittämän varjon kaikkein pimeimmällä alueella.

Suurimmassa osassa Suomea pimennyksen täydellinen vaihe alkaa jo ennen Kuun nousua, joten Kuuta on tarkkailtava mahdollisimman pian sen ilmestyttyä näkyviin. Siksi on hyvä etsiä paikka, josta on esteetön näkymä itäkoilliseen horisonttiin.

Mitä pohjoisemmassa Suomessa ollaan, sitä aikaisemmin Kuu kohoaa horisontin yläpuolelle. Pimennyksen täydellinen vaihe voidaankin erottaa vain Kokkola–Lappeenranta-linjan koillispuolella.

Eteläisemmässä Suomessa täydellinen vaihe on jo päättynyt Kuun noustessa, mutta Kuu on edelleen pimentynyt osittain.

Tammikuu on tilastollisesti Suomen pilvisimpiä kuukausia joulukuun ohella, joten pilvet saattavat haitata pimennyksen katselua useilla paikkakunnilla.

Pimennyksen kulkuun liittyvät tarkemmat kellonajat löytyvät Ursan sivuilta. Aiheesta lisää myös tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä.