24 vuoteen suurin auringonpilkkualue - kuusi voimakasta purkausta viikon aikana

Auringossa on tapahtunut epätavallisen paljon flarepurkauksia. Lokakuun 19. ja 26. päivän väliin mahtuu peräti kuusi voimakasta purkausta.

Purkaukset tulevat Auringon pinnalla parhaillaan olevasta harvinaisen isosta auringonpilkusta. Koodinimellä AR2192 kutsuttu pilkkualue on suurin, joka Auringossa on ollut 24 vuoteen.

Vaikka jättiläispilkun alueelta on tullut runsaasti röntgensäteitä lähettäviä flare-purkauksia, niihin ei ole toistaiseksi liittynyt suuria koronan massapurkauksia.

Massapurkauksen lähettämät varautuneet hiukkaset voisi maapallon suuntaan tullessaan aiheuttaa geomagneettisen myrskyn ja runsaasti revontulia eteläisessä Suomessakin.

Tuoreimman tilanteen kolmen viime vuorokauden purkausten osalta voi tarkistaa esimerkiksi GOES-satelliittien mittaamasta Auringon röntgensäteiden intensiteettikäyrästä.

Myös pidemmällä aikavälillä Auringon aktiivisuudessa eletään erikoisia aikoja. Auringonpilkkujen määrän syklissä meneillään oleva maksimi erottuu edellisistä sillä, että nyt ensimmäistä kertaa 75 vuoteen kaksihuippuisen maksimin jälkimmäinen osa on selvästi ensimmäistä voimakkaampi.

Kaikesta huolimatta meneillään oleva maksimi on kokonaisuutena jäänyt heikoimmaksi lähes 100 vuoteen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)