Ion pinnan alla arvioidaan olevan yli 50 kilometriä paksu magmameri (oranssi kerros). Kuva Nasa / JPL / University of Michigan / UCLA

Io-kuulta löytyi pinnanalainen magmameri

Jupiterin Io-kuun pinnan alla on sulasta magmasta koostuva valtameri. Nasa on löytänyt ensimmäiset suorat todisteet magmakerroksen olemassaolosta Galileo-luotaimen aikoinaan lähettämien mittaustietojen uudesta analyysista.

"Tutkijat ovat innoissaan, koska vihdoinkin ymmärrämme, mistä Ion magma on peräisin", kertoo tutkimusta johtanut Krishan Khurana. "Saimme myös selityksen muutamille arvoituksellisille havainnoille Galileon magneettikenttämittauksissa. Paljastui, että Io lähettää jatkuvasti 'luotaussignaalia' Jupiterin pyörivään magneettikenttään."

Oheisessa halkileikkauksessa näkyy Ion rakenne uusien havaintojen pohjalta. Noin 30-50 kilometriä paksun kuorikerroksen (vaaleanharmaa) alla on yli 50 kilometriä paksu sula ja sähköä johtava magmameri (oranssi). Niiden alla on jäähtyneestä magmasta koostuva vaippakerros (keltainen) sekä raudasta ja rautasulfideista koostuva ydin (hopeanharmaa). Kuvaan on merkitty sinisellä Jupiterin magneettikentän voimaviivat.

Io on aurinkokunnan vulkaanisesti aktiivisin kappale. Se on halkaisijaltaan 3 640 kilometriä eli hieman Maan Kuuta suurempi. Energia tulivuoritoimintaan tulee pääasiassa Jupiterin aiheuttamista vuorovesivoimista, kun Ion etäisyys emoplaneetastaan hieman vaihtelee sen ratakierroksen aikana.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto