V Sagittae tulee purkautumaan kirkkaana novana tämän vuosisadan aikana

V Sagittae -tähti kirkastuu vielä muutaman vuosikymmenen ajan ennen räjähtämistä. Tutkijoiden mukaan siitä voi tulla kuluvan vuosisadan kirkkaimpana loistava tähti pohjoiselle taivaalle.

"Meillä on nyt vahva ennustus V Sagittaen tulevaisuudelle", paljastaa Bradley Schaefer Louisianan osavaltion yliopistosta.

Kyseeessä on kaksoistähti, jossa tavallinen tähti kiertää valkoista kääpiötä. Schaefer kertoo tähtien olevan niin lähellä toisiaan, että valkoinen kääpiö pystyy kasvamaan vetämällä itselleen materiaa kumppaniltaan. 

V Sagittae on tällä hetkellä suhteellisen himmeä kohde pohjoisella taivaalla Nuolen tähdistössä. 

"Seuraavien muutaman vuosikymmenen aikana tähti kirkastuu nopeasti. Noin vuonna 2083 sen kasvunopeus nousee katastrofaalisesti", Schaefer sanoo.

Tällöin materiaa siirtyy valkoiseen kääpiöön yhä vain kiihtyvällä tahdilla, kunnes tähdet ovat lopulta kokonaan sulautuneet.

Schaefer arvioi, että kaksoistähti tulee näkymään taivaalla yhtä kirkkaana kuin Sirius tai jopa Venus. Noin kuukauden ajan V Sagittae on luultavasti kirkkain tähti yötaivaalla.

Tiettävästi edellinen kerta, kun mikään tähti on näkynyt yhtä kirkkaana, oli vuonna 1604 kun taivaalla loisti Keplerin supernova.

Aiheesta julkaistu lehdistötiedote (englanniksi)