Merkurius kulkee ensi viikolla Auringon editse

Maanantaina on mahdollista havaita suhteellisen harvinainen taivaanilmiö, kun Merkurius kulkee maapallolta katsottuna Auringon editse. Aurinkokuntamme sisin planeetta näkyy Auringon hehkuvaa kiekkoa vasten hyvin pienenä pisteenä.

Merkuriuksen ylikulku alkaa 11. marraskuuta kello 14.35. Tapahtuma on parhaiten havaittavissa Suomen eteläosissa.

Pienen planeetan vaelluksen näkemiseen vaaditaan kaukoputki tai kiikarit sekä erityinen aurinkosuodin. Havaintolaitteilla ei saa koskaan katsoa suoraan Aurinkoon ilman asianmukaista suodinta.

Ylikulun alkaessa Aurinko on jo hyvin matalalla. Esimerkiksi Utsjoella tapahtuma jää kokonaisuudessaan horisontin taakse. Pisimpään tapahtumaa voi seurata Ahvenanmaalta, missä Aurinko laskee vasta kello 16.20.

Merkurius on todelliselta kooltaan hiukan Kuuta suurempi. Sen rata on kuitenkin niin kaukana, että se näkyy Auringon hehkuvaa kiekkoa vasten hyvin pienenä pisteenä.

Ylikulku muistuttaa periaatteeltaan auringonpimennystä, jossa Kuu kulkee Auringon editse.

Marraskuu on vuoden pilvisintä aikaa. Tämän lisäksi ylikulku tapahtuu lähellä horisonttia, missä on usein pilviä. Siksi ylikulun näkyminen on epävarmaa.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa pyrkii järjestämään ylikulun seurantatapahtuman Kaivopuiston tähtitornilla. Sen toteutuminen varmistuu vasta lähempänä tapahtumaa sääennusteen tarkentuessa. Tornille on tällöin vapaa pääsy.

Aiheesta lisää Ursa