Taiteilijan näkemys Vikram-luotaimesta ennen pehmeää laskeutumista. Käytännössä laskeutuja törmäsi Kuun pintaan kovalla vauhdilla vian vuoksi. Kuva ISRO

Intia elättää vielä toiveita kuulaskeutujansa toiminnasta

Intia raportoi, että perjantai-iltana Kuuhun laskeutumista yrittänyt Vikram-luotain on kuvattu yhtenä kappaleena Kuun pinnalla. Avaruusjärjestön mukaan laskeutuja on vinossa asennossa eikä sen kunnosta ole tietoa.

"Vikram-laskeutuja on löydetty Chandrayaan-2-kiertolaisluotaimella, mutta yhteyttä siihen ei ole saatu. Teemme parhaillaan kaiken mahdollisen, jotta laskeutujaan saataisiin yhteys", tiedotti ISRO tänään ainoana virallisena kommenttinaan laskeutumisyrityksen jälkeen Chandrayaan-2:n sivustolla.

On hyvin todennäköistä, että laskeutuja rusentui toimintakelvottomaksi törmätessään Kuun pintaan, vaikka ei olisi hajonnutkaan ulkoisesti palasiksi. Lisää tietoa voidaan saada, mikäli Nasan LRO-luotain saa kuvattua Vikramin tarkemmalla kamerallaan.

Käytännössä ISROlla on aikaa noin viikko saada laskeutujaan yhteys. Sen jälkeen alueella koittava Kuun yö tuhoaa laskeutujan elektroniikan, kun lämpötila laskee noin −170 celsiusasteeseen.

Julkisuudessa on spekuloitu, että ongelmat saivat alkunsa, kun jokin laskeutujan moottoreista toimi muita pidempään tai lyhyemmän aikaa ja sai laskeutujan pyörimisliikkeeseen.

Pyörimisliike näkyi ISROn telemetriaruuduilla juuri ennen yhteyden menettämistä luotaimeen noin kahden kilometrin korkeudessa.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto