Tarkoittikohan Zatal eksoplaneetan kuvaamista kun se ei ole tähden "päällä"?
Havainnon voisi tehdä silloin, kun eksoplaneetan rata on mahdollisimman etäällä tähdestään meidän suunnasta katsottuna. Tällöin tähden valon voisi maskata pois. Kuten jo mainitsinkin, niin kaikki muut kohteet voidaan maskata kokonaan pois eksoa lukuunottamatta. Jos tämä tilanne tapahtuu silloin, kun ekso on 90 asteen kulmassa meidän, tähden ja ekson välillä, niin on oletettavaa, että ekson pinnasta puolet on lähitähtensä valaisemana. Joissain tutkimuksissa on viitattu planeetan kaasukehän polarisoivan heijastamansa säteilyn, mikä voisi helpottaa havaintojen saamista, sekä ajoitusta. (En muista onko kyseessä ylikulkussa tapahtuva havainnointi vai käyvätkö kaikki tilanteet...)
Mikäli teoriaa saadaan hiottua kohdilleen, niin mikä estää käyttämästä vaikkapa Hubblen ottamia tarkkoja kuvia tai Keplerin dataa havaintojaksojen saamiseen? Tietty, nykyisellä tekniikalla rajoitteena on että tähti näkyy yleensä muutaman pikselin kokoisena, jolloin sitä seuraava planeetta on vieläkin pienempi kohde. Maanpäällisen havainnoinin ongelmana on myös ilmakehän väreily, joka saattaa olla esteenä todella tarkoille havainnoille. Tässä on kuitenkin viime vuosien aikana edistytty huimasta. Kun mietin näitä asioita en takerru siihen miten asia on nykyään tehty, vaan pyrin miettimään mikä on mahdollista. Kuitenkin epätarkkojen kuvien ottaminen heikentää ajatuksen soveltamista kaikkiin mahdollisiin havaintoihin.
Hieman ajatusta pyöritellen täydellinen elliptinen rata on paras mahdollinen kuvaus kohde. Miksi? Koska, jos elliptinen rata on meitä kohti, niin ellipsin pisimmillä "litistyneillä" sivuilla ekso viettää pitkän havaintoajan. Vaikka tuo paikka ja suhteellinen ekson koko muuttuvat hieman, niin ajan ja paikan määritys voivat helpottua tällöin huomattavasti. Suurempi ongelma on elliptisen radan muutokset ajankuluessa ja erityisesti radan tason kiertyminen pois optimaalisesta havaintokulmasta.
Ympyräradallakin planeetan siirtymä, meidän suunnastamme nähtynä, on nopeimmillaan juuri ylitysten aikana, joten parempi kuvaushetki on silloin, kun planeetan pinnasta on valaistuna noin puolet (se 90 asteen kulma). Tällöin havaintotarkkuutemme asettamiin pikselien muutoksiin menee moninkertainen aika verrattuna ylityksen aikaan. Tämä rajaa huomattavasti mahdollisten kuvien määriä.

Tällöin vodaani poistaa ratatason määrittämisen vaiva ja kiertosuunnan antaman paikan voi arvata 50% todennäköisyydellä.

Ratataso ei kuitenkaan saa kiertyä merkittävästi havaintosuuntamme suhteen tai sitä on kompensoitava kallistelemalla paikkaa ympyrän kehällä (meitä vastaan 90 astetta). Myös kuvan kiertäminen paikoilleen jää suurelta osin pois tällä tavalla. Havaintoajan suhteen kohde on havaintoikkunassa pidemmän aikaa... Tämä voi myös sallia kiertoradan unohtamisen ja vain kiertoajan mahdollisimman tarkan määrittämisen, koska kuvat tulevat 1/4 ja 3/4 ylityksen jälkeen laskettuna kiertoajasta ja planeetta pinoutuu kuvissa kahteen pisteeseen tähden vieressä...
Siispä kooste mahdollisten havaintojen helpottamiseksi:
1) Ekso tekee ylikulkuja tarkemman kiertoradan ja -ajan määrityksen takia.
2) Ekson rata on mahdollisimman lähellä ympyrää. (Tarkempi ajoitus ja paikka.)
3) Pinottavat kuvat otetaan silloin, kun ekson radan kierros on 1/4 ja 3/4 ylityksen jälkeisestä hetkestä laskettuna. (Useita etuja, mutta vain pieni osa kuvaushetkistä on käytettävissä. Osa 1 ja 2 kohdan rajoituksista voi hävitä tai vähentyä. Kiertoajanmääritys tehtävä tarkasti. Hmm... Entäpä 2/5 suuremman heijastuvan säteilyn vuoksi... Ja jälleen mahdollisuus kuvankiertämiseen ja pinoamiseen, ainakin heikon havainnon jälkeen... 1/4 & 3/4 & 2/5...

)
4) Kuvat otetaan mahdollisimman tarkalla tekniikalla. (Planeetta voisi olla enemmän kuin 1 pikseli...)
5) Erityisesti lähitähti maskataan pois kuvasta.