Paras havaintopaikka Espoon lähistöllä?

Aloittaja mrhood, 08.02.2012, 15:11:46

« edellinen - seuraava »

mrhood

Hei,

Vaikka yöt on satunnaisesti kirkkaat, niin kaupunkien ja lähiöiden valosaaste haittaa kuvaamista. Voisivatko tietävimmät kertoa parhaat kuvauspaikat Espoon lähialueilta, noin 30km säteellä jonne voisi omalla autolla (ja vaikka lumessa kahlaten loppumatkan) mennä vapaasti?

Kiitos tiedosta etukäteen.

naavis

Lainaus käyttäjältä: mrhood - 08.02.2012, 15:11:46
Hei,

Vaikka yöt on satunnaisesti kirkkaat, niin kaupunkien ja lähiöiden valosaaste haittaa kuvaamista. Voisivatko tietävimmät kertoa parhaat kuvauspaikat Espoon lähialueilta, noin 30km säteellä jonne voisi omalla autolla (ja vaikka lumessa kahlaten loppumatkan) mennä vapaasti?

Kiitos tiedosta etukäteen.

Ainakin muutama espoolainen tällä foorumilla käyttää Kirkkonummen Komeetan havaintopaikkaa Komakalliota. Kannattaa tulla katsastamaan paikka jos kiinnostaa!

mrhood

Kiitosta. Paikkahan näyttää ihan hienolta. Pitääkö tuonne tulosta ilmoittaa jollekin etukäteen vai rallia vaan paikalle? Oma kalusto on jalusta+7D+70-200mm putkilo.

Lauri Kangas

Jos tulee ilmoittamatta niin voi olla ettei paikalla olekaan ketään. Silloinkin voi kaikin mokomin hyödyntää pihatilaa jalustansa pystyttämiseen, muttei pääse hyödyntämään tähtitorneissa olevaa optiikka eikä lämmittelemään sisälle. Avaimen saa liittymällä Komeetan jäseneksi.

Justiinsa tällä hetkellä tosin tie on auraamatta joten autolla ei pääse mäkeä ylös, ja mäen päällä on metri lunta joka paikassa lukuunottamatta 30cm kapeita polkuja jotka vievät eri kiinteille havaintosuojille. Eli jos tahtoo jalustansa siihen tasaiselle kalliolle, niin täytyy ensin vähän hikoilla lapion ja kolan kanssa.  :wink:

tahkis

Siirsin oikealle alueelle. Lisäksi mainittakoon, että aiheesta on jo muutamia keskusteluita, joista löytyy ehkä vinkkejä paikan etsimiseen:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6975.0
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4195.0
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5231.0
Joni Tahkoniemi

mrhood


HarriK

Asusten täällä Espoossa länsiväylän varella ja tuntuu että tässä ihan tuntumassa ei oikein taida olla hyvää paikka josta taivaan taprpeeksi tummana näkisi. Haulla törmäsin tähän ketjuun, miten tuon Komakallion kanssa on voiko sinne mennä putken ja jalustan kanssa vaikka ei kuulukkaa paikalliseen seuraan ? / tarvitseeko ilmoitella jollekin etukäteen jos sinne on menossa. Thanks

Jorma Koski

Kts. mitä Lauri tuossa ketjun puolessavälissä kirjoitti.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

naavis

Jep! Paikalla saa kyllä käydä, mutta tosiaan sisätiloihin ei pääse ilman avainta. Foorumiaktiiveista ainakin minulla, Lauri Kankaalla ja mickutilla on avain Komakalliolle.

HarriK

Kiitos tiedosta Jorma ja naavis. Juu ja huomasin nuo edelliset viestit, ajattelin vielä tarkistella, jos käytäntö viimevuosien aikana muuttunut yms. Jos kelit jatkuu hyvinä, niin täytyy huomeniltana käydä paikkaa katsomassa putken ja jalustan kanssa.

arik

Itse löysin melko hyvän paikan Espoosta noin 10 minuutin ajomatkan päässä Länsiväylältä: Suvisaariston Bergö-Ramsön luonnonsuojelualueelta. Tarkemmin tuo löytyy Bergöntien varrelta: auto pitää jättää tien alkuun pysäköintialueelle, josta ehkä 300m tietä pitkin kalliolle, josta hyvät näkymät joka suuntaan.

Olennaista on tietysti, että valosaastetta ei juuri ole. Erityisesti etelään ja länteen on melkoisen pimeä taivas, pohjoisessa kajastaa hieman Espoon valoja. Yhtään suoraa valolähdettä ei kuitenkaan näy. Ainoa mahdollinen varjopuoli on tuo ohitse kulkeva samainen tie, jota pitkin pääsee paikalle: siinä varmaankin joskus kulkee autoja valoineen, mutta ainakaan kun olen siellä kymmenen jälkeen ollut, niin autoja ei ole kulkenut. Tiellä on toisaalta myös puomit, joten ihan huviajelua siellä ei ole.

Porkkalanniemen päässä lienee vielä pimeämpää, mutta tuonne on Espoosta paljon mukavampi ajomatka.

mistral

Bergö-Ramsö on hieno paikka, ainoa ongelma on turvallisuus. Tarkoitan jos painavien laitteiden kanssa on yksin pimeässä, sitä on aika heikoilla jos joku saa päähänsä tuottaa ongelmia.  Kyllähän se on aika kaukana taajamista ettei siellä jengit ainakaan pyöri, no elämässä on aina riskejä.

HarriK

täytyy käydä tänään katsomassa tuo Bergöntien varsi, kiitokset vinkistä arik. Tuo "turvallisuus", mistä mistral mainitsi, niin onko tuolla ollut jotain ongelmia ?

mistral

Tuskin ollut ongelmia mutta seutu ei ole erämaata vaan harvaan asuttua. Jos olisi erämaata riskit olisi pienemmät.

arik

Kun olen tuolla muutaman kerran ollut klo 22 ja 02 välillä, niin tasan yhden ohikulkijan ja yhden auton olen nähnyt, nekin illan alussa. Koska tiellä on puomit, siellä ei varmaankaan liiku muut kuin alueella asuvat (ehkä parikymmentä taloa yhteensä tien varrella?). Epämääräistä nuorisoa tms. tuskin liikkuu, varsinkaan pimeän ja kylmän aikaan. En toki tuon enempää tiedä alueen asioista.

Suurin riski lienee ehkä jokin satunnainen koiranulkoiluttaja tms, jonka lemmikki saattaisi suhtautua agressiivisesti pimeässä käkkivään yllättävään hahmoon... Tiedä häntä.

Tänään ajattelin piipahtaa paikalla pitkästä aikaa, mutta kun kuu on ylhäällä pilaamassa parhaimmat näkymät, niin taidan käydä vain pojan kanssa alkuillasta katsomassa taivasta ilman sen kummempia välineitä.