Havaintosuoja No:2

Aloittaja Timo Kantola, 22.01.2012, 17:20:19

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Uuden jalustan http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9264.0 myötä tuli tarve kokonaan uudelle havaintosuojalle, sillä uusi jalusta ei ole oikein järkevästi sovitettavissa havaintosuoja numero ykköseen:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2985.0

Toistaiseksi uudesta suojasta ei ole viellä valmiita suunnitelmia, ei edes mallia - onko kupoli, vai siirrettävällä katolla.
Tässä kuitenkin kuvakertomuksena se mitä viimekesän aikana on saanut tehtyä.

- 13.5. aloitin kuopankaivuun, vaikka uuden jalustan saapumisessa oli viellä epäselvyyksiä. Punanen keppi ja lauta toimi harppina.
- 22.5  olin saanut montun mielestäni valmiiksi. Syvyyttä tuli 1.2m. Kaivonkannen alla jää keskustassa noin 10cm tyhjää jonne taitan betonirautoja ja täytän sen sitten betonilla.
- 29.5  vinssasin 1.2m kaivonkannen montunpohjalle tällaisela hienolla vinssi systeemillä. Monttua piti viellä laajentaa.
- 8.7  Päätin että perustuksena oleva kaivonkansi tuli 10cm liian alas - tein 10cm korotuksen. Korotukselle tein puisen valumuotin joka lähti valunaikana kellumaan - piti laittaa kiviä painoksi.

Timo Kantola

Timo Kantola

#1
- 3.8. Varsinainen jalustan perusta on 400mm x1100mm ilmastointiputki - tässä sovittelua
- 5.8 Pilarin kiinnityslaipassa on 6kpl 16mm harjateräksiä tartuntoina (700mm pitkiä) . Pilarin kiinnitykseen on 8kpl M10 RST pultit
- 7.8 Valoin ilmastointiputken täyteen ja painoin kiinnityslaipan paikoilleen. Ennen valua tein tuet jolla kiinnityslaipan sai asetettua vaateriin. Kuvassa näkyy myös kaapeloinneille tehdyt putkitukset.
- 25.9 valu on kuivunut ja monttu on osittain täytetty.
Timo Kantola

Timo Kantola

- 25.9 laitoin lähelle pintaa 50mm Finfoamin routaeristeen , noin 15cm soraa päälle ja kevytpeitteestä tein "vesieristeen" - oikeastaan sen tarkoitus on vaikeuttaa kasvien juurtumista tulevan havaintosuojan alle. Päälle viellä 5cm hiekkaa.
Timo Kantola

Timo Kantola

#3
Sori spämmi..
Tässä viellä kaavio perustuksen raudoituksesta, ja läpileikkaus itse perustuksista.
Tulevasta pilarista pari kuvaa. Pilari on halkaisijaltaan 220, ja seinämä 6mm.
Timo Kantola

mistral

Kiva selostus projektin etenemisestä. Kesäiset kuvat tuovat lämpimän tuulahduksen tammikuun kylmyyteen. Onko "taitettu" tolppa ASA:lta tullut idea? Päiväntasaajalla tuo tolppa olisi ilmeisesti 7:n muotoinen  :smiley:

Timo Kantola

#5
Lainaus käyttäjältä: mistral - 22.01.2012, 19:58:53
Onko "taitettu" tolppa ASA:lta tullut idea?

Jep. ASAn DDM 160 mainoksesta "oivalsin" että se vois olla hyvä:
http://www.astrosysteme.at/eng/mount_ddm160.html

ASAlta varmistettiin etä tuollainen napapystytys käy DDM60 jalustalle, ASA:lta vastattiin että käy. No kyllä jalusta taipuu tuollaiseen pystytykseen, mutta virta ja ohjauskaapelit ei (liittimet ei mahtunut paikoilleen)- piti hieman modifioida kaapeleita että onnistuu.

EDIT:
Laitetaan - noin - kustannukset tähän mennessä (muistaakseni)
Työtunteja ei kannata laskea , kun tätä tehdään kuin Iisakin kirkkoa.
Perustukset:
Lapio 19.95
Kaivonkansi halk 120cm reikä 50cmx50cm   89e
Kuivabetoni 20kpl 25kg säkkiä yhteensä 100e
Ilmastointiputki 400mm x 1100mm 10e (romikselta)
Harjaträkset: 8mm ,10mm ja 16mm yksi 6m kanki kutakin yhteensä noin 20e
Laippa valuun ja pilarin alapäähän , halk.330mm, paksuus 20mm ostettu joskus 2003 Tarttarisuolta - oisko joku 10e/ laippa.
Soraa yksi kuorma 8.. 10 mottia ? noin 100e
Venevinssi 59e + vaijeri ja lukot 25e
2"x4" lautaa 15e
Routaeriste 7 neliötä 50e
Kevytpeite 7e
Yhteensä noin 500e          

Lisäksi tulee kaapelit : Coaxsaalia videokameroille (2x 35m vetoa) Cat5 kaapeli 35m, MCMK2x1.5+1.5 35m (toimii 10kanavaisen ohjaimen ohjauskaapelina) sekä MCMK2x2.5+2.5 240v syötölle 10m.

Taitettu pilari:
Aines : Halk. 220mm 6mm seinämällä - romikselta 1.1m noin mittaan katkaistuna 20e (10e putki, 10e katkasu)
Työstö:Yläpään tasaus., alapää sahattu 25asteen kulmaan. Ylhäältä 300mm ja katkasu 27.5 asteen kulmassa - yläpää käännetty 180 astetta pituusakselilla ja hitsattu 125 asteen kulmaan. Näissä mitotuksissa siis pikku kämmi (muistaakseni mitoitin varmuudenvuoksi 2 astetta "ali"kulmaan" mutta tuli varmuudet väärään suuntaan), ja jouduin rautasaha hommiin. 100e
Alalaipan säätöjen jyrsintä: 54e "tarjoustalo pylväsporakkone" + akkupora + käsiviilaa ja noin 8h ..."(väkinäistä)jyrsintää"
Laippojen hitsaukset muutamankympin (kahvikassaan)
Noin 230e.
Timo Kantola

Timo Kantola

#6
Paripäivää selkeää innostaa taas jatkamaan -20 pakkanen toppuuttelee.

Naapuri hitsasi taitetun pilarin yläpäähän laipan kiinni.
Aurinko oli Cartesin mukaan Pieksämäellä etelässä tänään  klo 12:25. Otin noin eteläsuunnan auringon heittämästä varjosta (tämä kuva on otettu hieman myöhempää 12:37)

Alalaipassa on kääntövaroja noin 6 astetta ja ASA:n jalustassa on hienosäädöissä pelivaraa 3.1 astetta - joten pilari on saatava aika hyvin hollille (tällaisessa pystytyksessä). Virittelin tällaisen napasuuntaimen jolla saa pilarin suunnattua alustavasti taivaan napaan, merkkaan paikan ja vasta sitten hitsautan pilarin kiinni alalaippaan. Kuvassa näkyvä alempi kulmarauta on vain väliaikainen vastapaino - muuten tolppa kellahtaa selälleen.
Timo Kantola

Timo Kantola

#7
 Pilarin suuntaaminen vaati sen että napatähtäin on suunnattu tasan 90 asteeen kulmassa ylälaippaan nähden, ja osoittautui että hankalassa asennossa kiikkerän (ei hitsatun) toplan nokassa -27 asteen pakkasessa homma ei oikeen sujunut - piti kehittää päivänvalossa toimiva napatähtäimen suuntaustyökalu.

Keittiöstä löytyi sopiva jalusta ja varastosta loput tykötarpeet.

Luulen että sain pilarin suuntauksen noin puolenasteen tarkkuudella kohdalleen (korkeuskulman), az suunta ei niin tarkka - kun siinä on enemmän pelivaraa. Jouduin pilarin alapäätä sahaamaan viellä enemmän vinoon - oli noin 2 astetta pielessä. Rautasahalla se kävi parissa tunnissa - sahaaminen on paljon joutusampaa kuin peilin hionta. Tosin en paljoa isompaa putkea lähtisi enään käsipelillä sahaamaan.

Tänään kävin naapurissa hitsauttamassa alalaipan kiinni. Nyt pilari pysyy pystyssä ilman vastapainoja. Tuossa DDM:ää sovitellessa tuli mieleen että jos alalaippaan poraisi 16 kpl M10 kierteitä (2kpl kiinnityspultin molemmin puolin) saisi niistä aika kätevän hienosäädön jalustalle - voisi pultata DDM:n suoraan pilarin yläpäähän kiinni ja jättää adapterilaipan kokonaan pois. Adapterissa on keskellä eräänlainen 47mm kuulanivel ja reunoilla M8 messinkikierteet sormiruuveille, näillä saadaan jalustan napasuuntaukselle 3.1 astetta säätövaraa jokasuuntaan.
Timo Kantola

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 06.02.2012, 21:55:25
Jouduin pilarin alapäätä sahaamaan viellä enemmän vinoon - oli noin 2 astetta pielessä. Rautasahalla se kävi parissa tunnissa - sahaaminen on paljon joutusampaa kuin peilin hionta.

:grin:
Onpas jykevän näköinen (ja tukeva) tolppa, kun ASA näyttäytyy sen nokassa noin pienenä!
Omassa matalassa Newton-tolpassa putken alapää ottaisi tietyissä asennoissa kiinni tolppaan, jos seurannan antaisi pyörähtää sinne saakka. Käytännössä tämä haitta on ollut yllättävän vähäinen, kun lännen-pohjoisen suunnalla tulevat kuitenkin vastaan tontin reunalla kasvavat korkeat & näkyvyyttä rajoittavat koivut. (Pelkäsin pahempaa, kun huomasin tämän tolppaongelman yhdistelmän käytön ensivaiheissa.)
Noilla ASA:n siirtonopeuksilla tämä asia kannattaakin huomioida :wink:
- Timo Inkinen

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 06.02.2012, 21:55:25
Tuossa DDM:ää sovitellessa tuli mieleen että jos alalaippaan poraisi 16 kpl M10 kierteitä (2kpl kiinnityspultin molemmin puolin) saisi niistä aika kätevän hienosäädön jalustalle - voisi pultata DDM:n suoraan pilarin yläpäähän kiinni ja jättää adapterilaipan kokonaan pois.
Mekaanisen tukevuuden parantamiseksi sijoittaisin säätökohdan mahdollisimman ylös niin että säädön päällä heiluvilla massoilla ei olisi kovin pitkiä vipuvarsia joilla vääntää ruuveja. Paketin ominaistaajuus kasvaa ja vaimenemisaika vastaavasti lyhenee.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

#10
Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 06.02.2012, 23:41:07
Mekaanisen tukevuuden parantamiseksi sijoittaisin säätökohdan mahdollisimman ylös niin että säädön päällä heiluvilla massoilla ei olisi kovin pitkiä vipuvarsia joilla vääntää ruuveja. Paketin ominaistaajuus kasvaa ja vaimenemisaika vastaavasti lyhenee.

Kaizu
Kiitos ! Huomioidaan, ja poraillaan ehkä sitten joskus jos siltä näyttää. Nyt mennään tuolla adapterilla.

EDIT:
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 06.02.2012, 22:39:44
Onpas jykevän näköinen (ja tukeva) tolppa, kun ASA näyttäytyy sen nokassa noin pienenä!
Mielummin ylimitoitettu kuin alimitotettu. Ja kun valot sammutetaan, niin kukaan ei näe millainen tolppa on - toimivuus ratkasee.
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 06.02.2012, 22:39:44
Omassa matalassa Newton-tolpassa putken alapää ottaisi tietyissä asennoissa kiinni tolppaan, jos seurannan antaisi pyörähtää sinne saakka. Käytännössä tämä haitta on ollut yllättävän vähäinen,  
Noilla ASA:n siirtonopeuksilla tämä asia kannattaakin huomioida :wink:
Varmaan harvinaista kolistella tolppaan , mutta silloin kun kolahtaa, niin todennäköisesti joku kohde ollut kiikarissa pidempään ja se harmittaisi.
Ja kun ottaa rennosti tämän viritelyn niin voi kikkailla - kivaa kun metalli taipuu jaloon muotoon.
Timo Kantola

Timo Kantola

#11
Päivitetään hieman.

9.5 oli routa sulanut niin että pääsin lapiohommiin. Vuorossa siis observatorio rakennuksen teko.

Mika Luostarisen artikkeli ja perustelut Nema observatorion rakenneratkaisuista sai minut luopumaan moottoriohjatusta kupolista ( Nema observatorio pdf , sivulta 13 eteenpäin.
http://www.semiregular.com/newsletter/semiregular_8.pdf )
Huolimatta kupolin merkittävistä eduista, joutuisin ohjauspuolen ostamaan, ja kupolin ohjaus laitteiston mahdolliset häiriöt taas estäisi observatorion käytön - pahimmassa tapauksessa pitkänkin aikaa.

   Manuaalikäyttöinen roll-off katto on osoittautunut hyväksi. Siis sellainen tulee tähänkin, tosin harjakattoisena - havaintosuoja no1:sen  3m pitkä loiva (20 asteen) tasakatto on hankala pitää lumesta puhtaana, viellä kun kattomateriaalina on herkästi lohkeava muovinen valokate. Tuulta vastaan olen hahmotellut  observatoriolle visiiriä, vaikka DDM:n ei pitäisi olla kovin herkkä tuulelle.
Aiemmassa havaintosuojassani on maasta nouseva kosteus ollut pakkasilla kiusana. Nyt teen erillisen lattian joka on alapuolelta tuuletettu - ei maasta nousevasta kosteudesta ole kiusaa.

Pohja-alaksi tuli 2.6mx2.6m. Kulmiin upotin 40cm x 40cm pihalaatat, ja niiden päälle 50cm korkeat 25cm ilmastointiputken pätkät valumuoteiksi. Muotit täytin kuivabetonilla (2 x 25kg säkkiä / muotti) ja niihin upotin säädettävän pilarikengän. Pilarikengän jalanpohjassa oli jostain syystä 10mm reikä, arvelin että betoni menee siitä jalan sisään, ja kuivuessa estää säätämisen. Tein jalanpohjaan M12 kierteen ja sihen laitoin M12 kierretankoa sen verran että kierretanko lepäsi pohjalaatan päällä. Tästä sai mukavan avun valuun , ei tarvinnut pilarijalalle muita tukia - tökkäs vain betoniin ja katsoi että jalka on sivusuunnassa kohdallaan.

Pohjakehikon tein 2"x4" laudasta jonka kyllästin värittömällä valtticolorilla (ettei homehdu).
Pohja on juuri sopivan kokoinen että siihen saa lattian 2kpl 12mm vesivanerilevystä  (2500mm x 1250mm) sahailematta. Vanerit laitoin karkeapinta ylöspäin, Mika Luostarinen kun varoitteli että voipi olla liukas talvella.
Timo Kantola

Timo Kantola

#12
Viellä cad kuvina ja tilanne 27-5-2012
Tähän asti on vasta suunniteltu ja toteutettu...

Kustannuksia ulkomuistista :

- Kuivabetonia 8 säkkiä, säädettävät pilarikengät ja jotain ruuveja  noin 100e
- 2"x4" lautaa 8kpl 4.8m pitkää kankea  +1" x 4" lautaa 4 x 4.8m noin 100e
- 2.7l valtticoloria 40e
- 4kpl 2500mm x 1250mm x 12mm filmivaneria ja 6kpl 1.1m x 2.5m valokatteita noin 310e
- 190m 5"ulkovuorauspanelia ja 4kpl 2"x4" lankkuja 4.5m pitkiä 235e
- Valtticoloria 2.7l ja pienrautaa + 4kpl 100mm pyöriä noin 55e

Yhteensä noin 840e + perustaan ja pilariin käytetyt ( 500e ja 230e ) = kaikkineen tähänasti 1570e
Timo Kantola

TuRe

Olin jo odotellut, milloin uutta kuvaussuojaa tulee näkyviin.
Hieno suunnitelma ja siisti toteutus. Syksyksi täyteen iskuun.
Tuomo Repo

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 22.01.2012, 17:43:23
Sori spämmi..
Tässä viellä kaavio perustuksen raudoituksesta, ja läpileikkaus itse perustuksista.
Tulevasta pilarista pari kuvaa. Pilari on halkaisijaltaan 220, ja seinämä 6mm.
tulikin vain mieleeni että vaikka oletkin routaeristänyt tuon tolpan perustuksen niin eikös tuossa silti ole riski että perustus vajoaa/elää liikaa (pohjavedentakia,roudan takia,maan painumisen takia jne?) ? ja varsinkin kun tolpan päälle tulee itse putki plus muuta tavaraa niin vipuvoimiakin rupeaa jo olemaan ?