NGC1333 (vdB 17)

Aloittaja Timpe, 21.01.2012, 19:03:41

« edellinen - seuraava »

J-P

Huh,

Onpas täällä aineistoa tästä kohteesta ja Ihan huippukamaa kaikilta. Ei mikään helppo kohde, minulle suht mahdoton heijastuskomponentin vuoksi.

naavis

Viimeinkin pääsin kuvaamaan värikanaviakin tälle kohteelle. En ihan vieläkään ole käsittelyyn tyytyväinen, mutta näillä keleillä LRGB-kuvien kanssa ei ole paljon päässyt harjoittelemaankaan. Väridataa voisi ehtiessään kerätä lisääkin, mutta toisaalta haluaisin siirtyä jo seuraaviin kohteisiin. Kuvausminuutteja on nyt LRGB-kanaviin kertynyt 225:50:50:50 minuuttia. Laskimme komakallion lokikirjasta, että tällä kaudella on tähän mennessä ollut vasta neljä kuvausyötä...


Nurinniska Observatory

Käytin kaksi viimeisintä yötä tämän sumukompleksin kuvaamiseen, valoa kertyi 20 minuutin osavalotuksilla 40 ruutua eli yhteensä 13h 20min.  Viime yö oli varsin hyvä läpinäkyvyydeltään, mutta toissayönä oli ajoittain niin pahasti utua ja pilviä että olisi ollut syytä jättää muutama ruutu pois pinosta. Nyt kävi vaan niin että pinosin aamutokkurassa koko höskän tarkistamatta yksittäisiä ruutuja ja aloin saman tien prosessoida pinoa Photoshopissa. Koska lopputuloksesta tuli riittävän hyvä en ruvennut käymään enää uudelleen läpi pinoamista ja prosessointia. Ehkäpä käyn tämän toistamiseen läpi jossakin vaiheessa vaikken juuri ikinä vanhoihin projekteihini palaakaan.
Newtonini piirto on nyt taas jokseenkin kohdillaan kollimoituani sen. IC 410 -kuvassani se oli päin prinkkalaa ja säätöä tosiaan piti tehdä aika mittavasti. Normaalisti putkeni on pitänyt kollimoinnin varsin hyvin, mutta ilmeisesti jokin on täräyttänyt sitä pahasti. Epäilykseni on, että vajaan kilometrin päässä olevalla murskaamolla on räjäytetty taas kalliota murskaimen syötäväksi. Ehkäpä olin juuri silloin käymässä jossain enkä siksi huomannut mitään räjäyttelyä. Aiemmat räjäytykset ovat tuntuneet todella selvänä ikkunoita ja tavaroita helisyttävänä kallion tärähtämisenä. Ensimmäistä jymähdystä seuraava, ilmateitse tuleva pamahdus helisyttää ikkunoita sekin mutta on sentään harmiton.
Seurantaongelmia ei tällä kertaa ollut, ilmeisesti matovaihteen huolellinen puhdistus ja uudelleenrasvaus ratkaisi ongelman. Tilasin jo uuden akseliliittimen RA-moottorin ja matoruuvin väliin vaikkei nyt sitten olisi tarvinnutkaan. Mutta ei se mitään, koska nykyisen akseliliittimen kulumisesta johtuva valtava välys on joka tapauksessa tosiasia.



Tarkemmat tiedot ja täyden resoluution kuva täällä (Astrobin).

Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

tuunari

Jälleen kerran Terolta todella hieno esitys. Kiitos.
-pasi

Lithos

Upea tunnelma tässä kuvassa, valoa pimeyden keskellä :)
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Komea kuva taas kerran Terolta! Hitusen lisää kontrastia niin olisi täydellinen... :cheesy: (Tästä kohteesta riittää sumua näköjään koko kuva-alalle ja reunojen ylikin, kun valottaa noin pitkään ja pitkillä osavalotuksilla.)
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Kiitos vaan,

kontrastia tuo tosiaan vaatisi vähän lisää nyt kun tuota on jonkin aikaa katsellut. Pitää kehittää tuota eteenpäin kunhan pinoan koko jutun uudelleen jättäen samalla huonot ruudut pois.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

tuunari

Oma yritelmä kohteesta. Valoa on kerätty useana yönä kuunvaihteen molemmilla puolilla. Hieman ollut kiireitä ja motivaatiopulaa, mutta tässä kuitenkin hätäisesti käsitelty versio. Putkena TS 80mm f/6 APO ja valoa 35(L) + 12(R) + 13(G) + 10(B) 10min pätkissä = 700min. Värit Bin2x2. Astrobiniin en viitsinyt tarkkoja tietoja laittaa, kun kuvaukset oli 4-5 eri iltana/yönä:http://www.astrobin.com/67406/

Murtsi

Hienoja esityksiä useilla kuvaajilla tästä hienosta koteesta.

Tuunarilla kannattaa lisätä valotusta koska kohinaa näyttäisi olevan ehkä hieman liikaa, muuten erittäin hyvä kuva, hyvät värit ja sumua näkyvillä koko kuva alan alueella  :cool:

Terollakin jälleen erittäin hyvä kokonaisuus, sumua löytyy myös tästä kuvasta kennon täydeltä  :cool:

Olen itsekin kuvailemassa tätä kohdetta mutta kuva kaipaa vielä lisävalotuksia, laitan lopputuloksen arvosteltavaksi kunhan saan valotukset valmiiksi. Liitteenä tämän hetken tilanne, kuva on kroppaamaton ja reunoilla on huonoa dataa jotka otan pois sitten lopullisessa versiossa.

Nurinniska Observatory

Tuunarin kuvassa upeat värit omaan silmääni. Näkyy hyvin mitä kaikkea himmeätä ja kirkkaampaakin sumua kohteen ympäriltä löytyy. Murtsilla komean näköinen alku.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Nurinniska Observatory

Uudestaan prosessoitu versio samasta valotussarjasta. En venytellyt tätä ihan niin paljoa ja nyt ainakin värit ovat järjellisemmät. Melkoisesti helpompaa hommaa nykyisellä näytölläni (Dell U2412M). Osa vanhoista kuvistani näyttää aika karseilta joten uudelleenprosessointia on tehtävänä enemmänkin. Kuva toimii linkkinä Astrobiniin.

Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Never - 22.01.2012, 22:33:10
Voisiko kyseessä olla esim. että kuvan resoluutio on liian pieni tai se on liian rajattu ettei se aivan kestä tuota A4 kokoa TA:ssa? Tai TA:n painojälki ei riitä? Minun silmääni tausta näyttää vähän samalta kun liian pakattu jpg kuva. Ja mikäli sinun kuvaasi vertaa tuohon esimerkkikuvaasi (Gimmi Ratto) niin taustahan on selvästi vihreä ja punainen sinun kuvassasi verrattuna tuohon toiseen kuvaan jossa se on musta (pimeää sumua). Kuvankäsittelyhän tässä varmasti vaikuttaa myös runsaasti. Gimmi Ratton kuvassa nuo pienemmät sumut ovat lähinnä keltaisia, sinulla hieman kellertäviä ja esim. Robert Gendlerillä kirkkaan punaisia. Mutta mitä minä tiedän, Fotarin osaan käynnistää koneella ja siihen se kuvankäsittely jääkin :grin:

Sadekauden jatkuessa lämmitin vanhoja datoja vuodelta 2011 ja käsittelin NGC1333:n kuva-aineiston PixInsightissa tällä kertaa. Kovin oli rupuista 300/1500mm Newtonin data nykymittapuuni mukaan, ja siitä jäi tähän pinoon enää 420min (7h) aiemman 9h 15min sijasta. Kuvankäsittelytaidoissa on luultavasti tapahtunut pientä edistymistä, joten aiempaa pienemmästä datamäärästä sai nyt paremman lopputuotoksen kuin vuonna 2011 :azn:



Pitäisi kuvailla uudestaan tämänkin kohteen datat, jos vain tähtikirkasta aikaa olisi yllin kyllin tarjolla... (menköön tämä kuva raadista läpi vanhan aiheketjun ylösnostamisena ;)
- Timo Inkinen

Murtsi

Todella hieno uusintakäsittely Timpeltä :cool:, vaikka muuta yrittäisitkin väittää niin nähtävää näissä on eivätkä ole enää mitään onnenkantamoisia.

Sain itsekin valotettua loppuun viime vuonna aloitetun projektin. Valoa kuvaan tuli yhteensä 790 minuuttia, eli melko paljon mutta ne on kuvattu suurimmaksi osaksi todella huonossa kelissä, esimerkiksi luminanssi kanavassa on oikeasti hyvää dataa vain 50 minuuttia mutta olen valikoidusti käyttänyt myös huonompia osavalotuksia loppukuvaan. Kokonaisvalotusta on seuraavasti: LRGB 130/180/250/230 minuuttia. Foorumikuva toimii linkkinä kuvaan jonka koko on 1906x1427 919 kt.



Kalusto: GSO 10" F/4 newton, lyhennettynä F/2,8 ASA 2KORRR korjaimella, SBIG STF 8300, SBIG FW8-8300, SBIG OAG-8300, guidaus SBIG st1 color.

Timpe

Taisit pistää ketjuun sellaisen lopputuotoksen, että porukka meni mykäksi kertajulkaisulla...  :grin:
Kokonaisvalotus 13h 10min tuo hyvin esille tuon pimeän taustasumun koko kuva-alalta ja sumu kokonaisuudessaan niin nättiä jälkeä että hiljaiseksihan tuo vetää (tai sitten tässä turtuu komeiden loppukuvien sarjaan ettei näistä osaa enää sanoa uutta?). Tässä kumminkin vielä vertailukuva isommalla 16" putkella kuvattuna ja 11h 15min valotuksella, jos haluatte katsoa noita taustasumuja vertaillen. Murtsi ei siis jää paljoa jälkeen ison rahan tuotoksista!
- Timo Inkinen

naavis

Komealta tosiaan näyttää! Kuvasin tätä kohdetta joskus pikku-Atikilla ja TS:n quadrupletilla. Täytyy ottaa pian uusiksi näillä valovoimaisemmilla vehkeillä. Kunhan nyt olisi edes keliä...