Kirjoittaja Aihe: Tähtikartat  (Luettu 6113 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa taivaantuijottaja

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Tähtikartat
« : 08-01-2012, 23:23:47 »
Nyt alkaa harrastus oleen käynnissä, mut vielä ongelmia on.OI te viisaat,mistä saan hankittua tähtikartaston ja kuu kartan.kuukarttoja nyt vielä tulostella viittii mut suuret tähtikartastot alkaa olemaan jo aikalailla nei nei.sellaisen tähtikiekko kartaston mielelläni tahtoisin mitä voi pyöritellä kuukausien/päivien mukaan että mitä taivaalta pitäisi milloinkin löytyä.olen nettiä sahannut silmät kipeänä ja ei tunnu tulevan mistään vastaan.Haluaisin ihan fyysisessä muodossa olevan kartta nivaskan niin ei taarvitsisi netistä karttoja plärää tai tuhannen sivun tuloste nipun kanssa tuolla tuulessa pyöriä etsien oikeita sivuja ja tarkkailun kohteita.siinä näin hintelältä mieheltä loppuu mehut ennen ku ehtii havainnoida mitään ympäröivää kylmyyttä hienompaa.
kiitän jo infosta kirkkaita kelejä kaikille.
-vihreä tikku vihreään reikään-badabingo-

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2353
 • Samuli Vuorinen
  • The Other Computer
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #1 : 08-01-2012, 23:28:13 »
sellaisen tähtikiekko kartaston mielelläni tahtoisin mitä voi pyöritellä kuukausien/päivien mukaan että mitä taivaalta pitäisi milloinkin löytyä.

Tällaista sanotaan planisfääriksi. Näitä saa Ursalta: http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=31
Ursalta saa myös tähtikartastoa, jolla pääsee varmasti alkuun: http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=40

Jos järeämpiä karttoja kaipaa, Ylvalta saa lähes kaikkii tarpeisiin riittävää Uranometria 2000 -kartastoa: http://www.ylva-astronomia.fi/kirjallisuus.htm

Poissa mickut

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 460
  • Greens and Stars
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #2 : 09-01-2012, 14:00:21 »
tuhannen sivun tuloste nipun kanssa tuolla tuulessa pyöriä etsien oikeita sivuja ja tarkkailun kohteita.siinä näin hintelältä mieheltä loppuu mehut ennen ku ehtii havainnoida mitään ympäröivää kylmyyttä hienompaa.

Jos jaksaa sitten kuitenkin tulostella, TriAtlas -ketjusta voi lueskella millaisia karttoja saa pelkästä tulostamisen riemusta. Itse olen ollut tyytyväinen SkyAtlas 2000.0:aan silloin kun visuaalikohteita taivasalla tai kaverin keittiön pöydän ääressä teetä maiskutellen on pitänyt näyttää mitä olisi tarjolla.

-Antti

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #3 : 09-01-2012, 22:15:02 »
Ja vaikka ei tulostaisikaan, niin TriAtlasin "INTERMEDIATE B-C SET" sarjaa on hyvä makuuttaa kiintolevyllä PDF-muodossa satunnaista tunnistus/tulostustarvetta varten (vie vaivaiset 221MB koko sarja, ulottuu 11.1 mag tienoille tähdissä ja sivu sopii tulostettuna A4:lle). Itse tulostan vain tarpeen mukaan tilapäiskopion TriAtlaksen sivusta okulaarikäyttöön (sähköisen version kun voi helposti peilata ja/tai zoomata haluttuun kokoon). Jos tuo tuntuu turhan tarkalta kartalta, niin joko tuo yllä mainittu Uranometria 2000 tai SkyAtlas 2000 täyttävät paperikartan tarpeen. Näiden lisäksi esim. tuolta Ylvasta saatava "Messierin kohteet" kirjanen on ehdottomasti tutustumisen arvoinen opus täsmähakukarttoineen, eikä maksa paljoa... :wink:

(PS. Stellarium kertoo täällä, mitä taivaalla kulloinkin olisi nähtävillä mukavasti, joten sen mukaan voi suunnitella havaintokertaa.)
- Timo Inkinen

Poissa taivaantuijottaja

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #4 : 10-01-2012, 02:52:54 »
Kiitoksia vinkeistä ja linkeistä.Löysinkin sen planisphere kiekon juuri kun kyynelkanavat alkoi hiekkaa valumaan.Ja messier opus on kaikkien suosittelema ja kiinnostava niin se on hankinnassa.Tämä on kyllä niin laaja tieteen ala että mielelläni kaikki vinkit ja neuvot käyn läpi mitä kauemmin asiaan perehtyneet harrastajat jakaa eli kiitti teille taas.
Tiedon määrä on vaan niin suunnatonta että vaikka sitä kuin koittaa ahmia niin aina herää vain uusia kysymyksiä mieleen.
Stellarium on ladattu ja hyväksi havaittu.Siitä on varmasti vielä paljon hyötyä ja pilvisinä öinä piristäjäksi kun ulos ei pääse tuijottelemaan taivasta.
Kysymyskin olisi.Onko sille jotain ammatti termiä että piirtää tähtikuvioita kuviksi?
Siinä hommassa on sellaista old skuul tarkkailun henkeä ja muistin helpotusta että.
Palaan varmasti uusien kysymyksien muodossa asiaan kun tiedon jano tai- puute iskee.
-Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä,on vain tyhmiä ihmisiä.- :)

-vihreä tikku vihreään reikään-badabingo-

Poissa vesa k

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 550
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #5 : 10-01-2012, 09:04:48 »
Hei
Ihan uteliaisuudesta, onko sinulla IPhone tai IPad ?
Jos on, niin storesta löytyy hyviä ohjelmia ongelmaasi, eikä hintakaan ole hurja, joitakin ohjelmia saa jopa ilmaiseksi

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Poissa taivaantuijottaja

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #6 : 10-01-2012, 18:11:31 »
Kävin jo nokia shopitit läpi ja löysinkin sieltä taivaskarttaa.Niin hienoa puhelinta ei ikävä kyllä ole että kaikki herkut olisin saanut ladattua mitä löysin.Oma haluni on viedä tarkkailuani sille tasolle,aloittelija kun olen, että tekniikkaa tarvitsisi olla mahdollisimman vähän mukana kaukoputkea tietysti lukuunottamatta.Tyyliin kynä ja vihko ja huono kartta että joutuu itse havainnoimaan että ahaa tuolla loistaa tuollainen tähtiryhmä,pohtia mikähän se on ja sitten kotiin tarkistamaan ja oi sitä ilahtumisen riemua kun on oikeassa tai väärässä kunhan vain oppia porautuu tämänkin paksun kallon läpi.Tietty puhelin aina taskussa kulkee niin se on kyllä kieltämättä kätevä apuväline moneen hätään.Tämä on itselleni vielä kaikki niin uutta että pelottaa että hukkuu kaikkiin ohjaimiin ja ohjelmiin ja sotkeentuu moottorien johtoihin ja että itse tarkkailu jää toiseksi ja itsensä kilpavarustaminen alkaa.
-vihreä tikku vihreään reikään-badabingo-

Poissa avanti

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 452
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #7 : 10-01-2012, 23:20:43 »
Stellarium on ladattu ja hyväksi havaittu.Siitä on varmasti vielä paljon hyötyä ja pilvisinä öinä piristäjäksi kun ulos ei pääse tuijottelemaan taivasta.
Kysymyskin olisi.Onko sille jotain ammatti termiä että piirtää tähtikuvioita kuviksi?

Siis tarkoitatko Stellarium-ohjelman tyyppiä? Se on planetaario-ohjelma. Esittää tähtitaivaan havainnollisesti. Google Earth -ohjelmalla muuten saat havaintopaikkasi koordinaatit hyvin tarkasti, jopa korkeuden meren tasosta. Sen ansiosta Stellarium näyttää tähtitaivaan juuri niinkuin näet sen.

Vai mitähän tarkoitit?

Cartes du Ciel on hyvä tähtikarttaohjelma. Sinne myös omat koordinaattisi ja toimii samoin reaaliajassa.

Itselläni on myös painettuja tähtikarttoja vastaava PDF-tiedosto Deep-Sky-Atlas-full.pdf. Sen sivut on suunniteltu tulostusta ajatellen.

Virtual Moon Atlas on taas kuuhun erikoistunut ohjelma. Siihenkin voi laittaa omat koordinaatit ja toimii reaaliajassa.

Celestia on taas aivan toisenlainen simulaatio-ohjelma. Simuloi kaikenlaista mitä löytyy tahtitaivaalta.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Poissa Jyri Lehtinen

 • Taivaanvahti
 • Eksoplaneetta
 • *****
 • Viestejä: 160
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #8 : 11-01-2012, 01:38:43 »
Oma haluni on viedä tarkkailuani sille tasolle,aloittelija kun olen, että tekniikkaa tarvitsisi olla mahdollisimman vähän mukana kaukoputkea tietysti lukuunottamatta.Tyyliin kynä ja vihko ja huono kartta että joutuu itse havainnoimaan että ahaa tuolla loistaa tuollainen tähtiryhmä,pohtia mikähän se on ja sitten kotiin tarkistamaan ja oi sitä ilahtumisen riemua kun on oikeassa tai väärässä kunhan vain oppia porautuu tämänkin paksun kallon läpi.

Nyt on kyllä pakko sanoa, että tuo on ehkäpä paras tapa oikeasti oppia tuntemaan taivas ja saamaan siitä varsinkin aloittelijana suurin ilo irti. Jopa liian monimutkaisella manuaalisysteemillä on helposti se vaikutus, että kaikki huomio menee systeemin ongelmien kanssa pelleilyyn. Paperisella kartalla on myös se etu tietokoneeseen tai puhelimeen, ettei sen kirkas taustavalo pilaa hämäränäköä.

Mielestäni hyvä minimaalinen havaintovarustus on havaintokortti tai pieni vihko muistiinpanoja varten sekä pieni karttakirja/lehtiö tai sopivaan skaalaan printattu kartta. Tietenkin, jos havaitsee jotain ilmiselvää kohdetta kuten Kuuta tai Jupiteria, voi myös kartan unohtaa sisälle.

Poissa taivaantuijottaja

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Vs: Tähtikartat
« Vastaus #9 : 12-01-2012, 02:37:53 »
Toi gps vinkki tulikin tarpeeseen,kiitt siitä,ja kiitos myös kannustuksesta että oikealla polulla ollaan oppia hakemassa.kaikki tietohan tuolta taivaalta on opittavissa kirjoista vaikka ei eläissään sattuisi ylöspäin katsomaankaan,mutta luulen että siinä jää vain montaa ihmetyksen hetkeä köyhemmäksi ihminen.Hyviä vinkkejä on kartoista tullut ja hankintalista kasvaa vaan.Ehdottomasti halua kuitenkin hankkia hyvää kirjatietoutta hyllyyn että voi omassa epävarmuudessaan tukeutua johonkin josta tietoa kaivaa.olen sen verran vanhan kansan ihminen vaikka nuori olenkin että mieluiten hommaan kartastot oikeina paperille painettuina versioina.tiedän että koneella ne todennäköisesti maatuisi muumioiksi,ja sitä paitsi sehän olisi melkein yhtä suuri vääryys kuin vinyylin vaihtaminen mp3:n. :) (No hard feeling mp3 users.)
Kiitti taas.
Tällä kertaa haikeasti hyräillen lainaan juicea loppuun johon kaikki kp ihmiset ympäri suomen voi yhtyä kurkkaamalla ulos ja ylös. "..pilvee pilvee pilvee.."
-vihreä tikku vihreään reikään-badabingo-