Aloittelijalla muutamia kysymyksiä

Aloittaja Kokkonen, 04.01.2012, 15:10:07

« edellinen - seuraava »

Kokkonen

Eli siis, olen aloittanut tämän harrastuksen muutama kuukausi takaperin.
Olisi pinkka kysymyksiä joihin toivoisin selventäviä vastauksia.

1. Dobson jalusta valokuvauskessa
Eli, olen ymmärtänyt että dobson-paketeissa tasapainotus on tehty niin että kuvaus kyseisellä jalustalla on lähes mahdotonta kameran painon takia?
Mutta. Dobson-paketit kiinnostaisi minua kuljetettavuuden, ja hmm.. "tehon" puolesta, mutta, en haluaisi luopua valokuvausmahdollisuudesta.
Onko jotain järkevää tapaa tasapainottaa putki, kun kamera on okulaarin paikalla, veikkaan että jesarilla kivi putken alaosaan ei ole ehkä sivistynein tapa.

2. Okulaarien näkökentät
Eri verkkokaupoissa myydään okulaareja, niiden tiedoissa ilmoitetaan "field of view" tämä luku saattaa olla esim 45 astetta, mitä tämä luku tarkoittaa, koska maalaisjärki kertoo että kun lyöt kyseisen 45 asteen okulaarin putkeen, et näe 45 astetta taivaavaankannesta.
Minulla on epäilys mitä tämä kulma tarkoittaa, en vain osaa selittää sitä järkevästi. Epäjärkevä selitys on tämä: Eli suurempi kulma -> silmän ei tarvitse olla prikulleen okulaarin keskellä... (toivottavasti ymmärrätte mitä tarkotan)

3. Millä pystyn laskemaan okulaarin todellisen näkökentän?
Jos joku jaksaisi nähdä vaivan ja laittaisi kaavoja millä voin laskea okulaarin todellisen näkökentän/suurennokset/muuta mitä tulee mieleen.

4. Kannattaako ostaa joku tuhannen euron EQ6 jalusta, ja käyttää sitä sitten kaikkeen, vai säästää rahaa, ja ostaa "juuri ja juuri" sopiva tikku putken alle.
Eli siis tällä hetkellä minulla on Skywatcherin explorer 150 ja EQ3-2 huomaan että tärisee suht paljon, eikä oikeen kuvaus onnistu moottoreiden uupumisen takia.
Dobson kiinnostaa juuri yllämainitun "tehon" takia, muttei sovellu kuvaukseen, ostanko siis EQ-6 miltä löytyy kantavuutta vaikka ja mihin (eli periaatteessa voi verrata dobsoniin(koska löytyy kantavuutta isoille putkille), mutta mahdollistaa myös kuvauksen)
Vai hankinko dobsonin ja jonkun keskiverto EQ-gotojalustan kuvaukseen?

5. Viellä tulee jalustoista kysymistä (dobsonit poislukien)
Eli, kun en ole tuhansia ja tuhansia laittamassa tähän harrastukseen, niin kysytään typerä kysymys.
Onko esim. Skywatcherin EQ-jalustoilla ja esim. Celestronin CQ-jalustoilla mitään merkittävää eroa.
Kannattaako pysytellä EQ-nimen omaavissa jalustoissa, kun on jo niihin tutustunut, vai löytyykö muita vastaavanlaisia jalustoja jotka omaavat paremman hinta/laatusuhteen?

6. Ja lisää okulaareista
Kuinka monta okulaaria teillä on? 2? 5? 25?
Mitä hyötyjä/haittoja 2" okulaarilla on verrattuna 1,25" okulaariin?
Millaisia näiden tulisi olla? on löytynyt kaupoista säädettäviä, onkos kuinka humpuukkia?

Vielä löytyisi varmasti kysymyksiä mutta tähän hätään en kaikkia muista.

Kiitän ja kumarran vastauksista

-V

Tuossa listassa saattaa olla kysymyksiä mistä on jo tehty viesti/ketju, mutta laitan kaikki omat kysymykset yhteen listaan niin ei tarvitse liian montaa ketjua seurata.
Toivotaan ettei kukaan vedä hernettä nenään.
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Lauri Kangas

1. Mitään valmiita tai virallisia tasapainotusvirityksiä harvemmin näkee, menee lähes aina virittelyksi. Mutta dobsonilla kuvaamisessa kyseeseen tulee lähes aina vain kuu tai planeetat (himmeisiin kohteisiin tarvitsee seurannan) joten luulen että kokeilutarkoituksiin pärjäät ilman vastapainojakin. Normaalikokoisen järkkärin pitäisi juuri ja juuri kestää siellä putken nokassa tasapainossa, varsinkin jos dobsonissa on sellaiset jouset deklinaatioakselissa (tai siis korkeusakselissa) niinkuin esim. Skylinerissa. Ja jos ei kestä niin sitä voi yrittää tukea kädellä, kun esim. Kuun tapauksessa valotusajat on kuitenkin sekunnin murto-osia.

2. Tarkoittaa okulaarin näennäistä näkökenttää, eli miten suuren kuvaympyrän näet mustan ympäröimänä. Jos näkökenttä on kapea niin suurin osa kuvasta on mustaa ja keskellä näkyy vain pieni ympyrä. Jos se on lähemmäs 60 astetta niin näkymä on jo suorastaan miellyttävä ja yli 110 asteen (törkeän kalliilla) näkökenttä on jo isompi kuin silmällä, jolloin et enää näe mustia reunoja ollenkaan ja näkymä on kuin avaruuskävelyllä.

3. Näennäinen näkökenttä jaetaan kaukoputken ja kyseisen okulaarin yhdistelmän tuottamalla suurennuksella (joka siis on putken polttoväli jaettuna okulaarin polttovälillä).

4. EQ3-2 on erittäin hyvä seurantajalusta kevyeen käyttöön eli esim. kameran omalla optiikalla ja pikkuisilla (alle 400 tai 300 millimetriä) kaukoputkilla kuvaamiseen. Itselleni tuo riitti neljäksi vuodeksi ja jos olisin rynnännyt heti kuvaamaan kunnon kalustolla, olisi moni pikkukikka jäänyt oppimatta ja tylsistyminenkin saattanut uhata.

Olen tämän vinkin toistanut foorumilla varmaan jo liiankin monesti, mutta jos aloittelijaa kiinnostaa sekä valokuvaus että visuaalihavainnot, niin parempaa ja kustannustehokkaampaa laitteistoa kuin EQ3-2 + kameraoptiikka + 8" dobson ei kertakaikkiaan ole olemassa. Eli jos ei ole masokisti, niin kannattaa suosiolla unohtaa sen newtoninrotiskon nostaminen EQ-jalustalle (toisaalta tälläkin foorumilla on kasoittain niitä masokisteja jotka ottavat hyviä kuvia).

5. Celestronin CG-4 on sama kuin SW:n EQ3-2 ja CG-5 puolestaan sama kuin EQ-5. Näistä järeämpiä jalustoja on syntalla HEQ5 ja EQ6 ja Celestronilla muistaakseni CGEM ja joku muu.

Hinta-laatusuhde on mielestäni parhain HEQ5:ssä ja sekä HEQ5 että EQ6 ovat mielestäni erittäin suositeltavia siitä syystä, että jos haluaa yhtään hifimpää laitteistoa viritellä niin ennenpitkää tarvitsee tietokoneen, jonka voi kytkeä noihin jalustoihin EQMOD-systeemillä joka on ihan verraton softa. Kaikkien muiden härveleiden käyttäminen EQMODin jälkeen tuntuu suorastaan tylsältä.

jussi_k_kojootti


Ei sinällään mitään lisättävää Laurin vastaukseen ...

Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 15:10:07
Onko jotain järkevää tapaa tasapainottaa putki, kun kamera on okulaarin paikalla, veikkaan että jesarilla kivi putken alaosaan ei ole ehkä sivistynein tapa.

Mutta toimii.  Itsellä on EQ-ripustuksia varten dobson-putkelle pannat, ne toimii siististi vastapainona kun fokuserissa on iso okulaari tai kamera.  Pelkästään vastapainoksi hankittuna lienevät kuitenkin se kaikkein kallein vaihtoehto :-)

Lainaa
3. Millä pystyn laskemaan okulaarin todellisen näkökentän?
Jos joku jaksaisi nähdä vaivan ja laittaisi kaavoja millä voin laskea okulaarin todellisen näkökentän/suurennokset/muuta mitä tulee mieleen.

Okulaarista siis tiedetään ostettaessa näennäinen näkökenttä (FOVa) ja okulaarin polttoväli (f).  Lisäksi tiedetään kaukoputken polttoväli, F.

Suurennos M = F / f

Todellinen kuvakenttä FOVt = FOVa / M
( = FOVa / F / f = f * FOVa / F)

Lainaa
4. Kannattaako ostaa joku tuhannen euron EQ6 jalusta, ja käyttää sitä sitten kaikkeen, vai säästää rahaa, ja ostaa "juuri ja juuri" sopiva tikku putken alle.

Itsellä on sekä dobson visuaalihavainnointia varten että eq-jalusta (+ pikkunen putki) kuvaamiseen.  Isommalla jalustalla (eq6 tai isompi) voisin realistisesti käyttää myös dobsonin putkea kuvaamiseen, ja olisin piirun verran onnellisempi.  Mutta silti haluaisin omistaa myös dobson-jalan, se vaan on niin mukava visuaalisesti harrastettaessa, kulkee kätevästi mukana tähtinäytäntöihin jne ...

Lainaa
Onko esim. Skywatcherin EQ-jalustoilla ja esim. Celestronin CQ-jalustoilla mitään merkittävää eroa.
Kannattaako pysytellä EQ-nimen omaavissa jalustoissa, kun on jo niihin tutustunut, vai löytyykö muita vastaavanlaisia jalustoja jotka omaavat paremman hinta/laatusuhteen?

Tähän on vaikea vastata tyhjentävästi.  Harva on päässyt oikeasti kokeilemaan kummankin merkin kaikkia malleja.  Jos EQ5:t onkin mekaanisesti lähellä CG-5:sta (tai samoja), niin miten sitten CGE vs EQ6?  Yleisesti ottaen kollektiivinen viisaus on sitä mieltä että jalustat on mekaniikaltaan "samoja", mutta elektroniikka ja softa erilaisia.  Jos nyt olisin shoppailemassa niin haluaisin EQMOD-yhteensopivan jalustan.  Olen silti tyytyväinen celestroniini, puutteita eqmod-jalustaan verrattuna on suunnilleen yksi tai kaksi.

Lainaa
Kuinka monta okulaaria teillä on? 2? 5? 25?
Millaisia näiden tulisi olla? on löytynyt kaupoista säädettäviä, onkos kuinka humpuukkia?

Viitisen, mutta käytän tätä nykyä kahta (2" laajakulmamötikkä ja 1.25" zoom).  Ristikko-okulaaria tulee käytettyä eq-jalustan suuntauksessa.  Zoom-okulaarit ei ole humpuukia, ja itse olen ollut tyytyväinen TS:n "halpis-zoomiinkin".
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Kokkonen

Noniin
Kiitos jo tulleista vastauksista
Tosin vastaukset aiheutti lisäkysymyksiä

Eli
Jos hankin oikein järeen dobsonin katteluun, ja jätän sitten kuvauksen pienemmille putkille
Mitenkäs sitten se.. ulottuvuus niillä pikkuputkilla, jos haluankin kuvata jotain kaukaisempaa kohdetta tai tarkempia yksityiskohtia.
Sillonhan tartten varmaankin 5x barlowin pikkuputken kaveriksi? Vai onkos multa jäänyt jotain olennaista huomiotta.

Ja kyllähän niitä goto-dobsoneitakin löytyy, eikös näillä goto-ohjelmilla voi seurata kohdetta??

Ja noista okulaareista viellä, ymmärsin ketaraxin viestistä että käytät 2" laajan näkökentän omaavaa okulaaria, ja 1,25" sitten kun halajaa suurennosta.
Onko tähän jotain syytä ettei käytä 2" zoomailuun? vai löytyykö vain 1,25" valikoimasta tarpeeksi zoomaavaa?

Ja jos osa okulaareista on 2" ja osa 1,25" niin mitenkäs menee esim. barlowien kanssa?

Jjaa Laurille vielä tyhmä kysymys, milläs oot lyöny kameran kiinni tuohon EQ3-2 jalustaan?
Ja millanen optiikka sulla sillon on ollut? Kun multa löytyy tollanen suht halpa Sigman 70-300mm, jotenki tuntuu ettei aivan ulottuvuus riitä.

-V

PS. Nyt oon tosi laiskalla päällä.
Löytyskös jostain listaa kuinka "suuria" taivaan kohteet todellisuudessa on, asteina siis?
Jos joku vaikka ymmärtäis mitä tarkotan.
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 04.01.2012, 15:59:31
miten sitten CGE vs EQ6?  Yleisesti ottaen kollektiivinen viisaus on sitä mieltä että jalustat on mekaniikaltaan "samoja", mutta elektroniikka ja softa erilaisia.

Ei kai nyt sentään samoja (ainakaan ilman lainausmerkkejä), senhän näkee jo kuvista katsomalla, mutta samanlaisia olemukseltaan ja suorituskyvyltään varmasti. Sen sijaan nuo mainitsemani mallit ovat ihan oikeasti sen verran identtisiä että taitavat tulla samalta liukuhihnalta. Orionilla on jenkeissä myynnissä jotain Atlas- ja Sirius-malleja jotka olivat samoja kuin HEQ5 ja EQ6, jopa niin pitkälti että toimivat EQMODin kanssa.

Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 16:16:41
Jjaa Laurille vielä tyhmä kysymys, milläs oot lyöny kameran kiinni tuohon EQ3-2 jalustaan?
Ja millanen optiikka sulla sillon on ollut? Kun multa löytyy tollanen suht halpa Sigman 70-300mm, jotenki tuntuu ettei aivan ulottuvuus riitä.

Jos putkesi menee siihen sellaisella lohenpyrstökiskolla niin saat kameran jalustaruuvistaan kiinni tarkoitukseen tehdyllä kiskon pätkällä joita saa parilla kympillä astrokaupoista: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p237_Starway-Prismenschiene-GP-L--mit-Laengsloch-und-1-4--Schraube.html

Jos taas on vanhan mallinen EQ3 jossa putki ruuvataan kiinni, niin kamerankin voi ruuvata kunhan ostaa oikeanlaisen ruuvin (1/4" UNC).

Sigman 70-300:lla voit oikein hyvin harjoitella kuvaamista nykyisen jalustasi kanssa. "Ulottuvuus" ei riitä pikkuisiin kohteisiin mutta on niitä isompiakin tarjolla; tähtijoukkoja, sumuja ja isoimpia galakseja. Noiden kuvaamisen yrittäminen ennen isompia hankintoja on erittäin, erittäin kannattavaa niin saat vähän näppituntumaa hommaan.

Tässä kanssa esimerkki siitä millaisia kuvia voi ottaa lyhyellä polttovälillä, tässä tapauksessa 35mm: http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/090821_komakallio/cyg_ceph_12x15min_ha.jpg

Jos taas haluaa kuvia niistä kaikkein pienimmistä galakseista sun muista tuhnuista, niin siihen menee sitten kaikki rahat, aika ja mielenterveys. Mutta on sekin ihan kivaa.  :smiley:

Kokkonen

Jepjep
Noniin jatkoa

Ostanko vähän järeemmän kohdetta seuraavan jalustan, tällein tulevaisuutta ajatellen, vai ostanko tohon EQ3-2 jalustaani moottorit?
Ja tosiaan noi goto-hommelit, asetan jalustan sen polar-tähtäimen avulla oikein, lyön kohteen siihe laitteeseen, moottorit lähtee rullaa ja osottaa putken kohteeseen, ja lähtee seuraamaan sitä... vai onko yksinkertasempi vaiko monimutkasempi..?

Ja tosiaan tällä hetkellä olisin lähinnä planeettojen ja kuiden perään kameralla, myöhemmin voi pohtia niitä pikkutuhnuja.

-V
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 16:16:41
Mitenkäs sitten se.. ulottuvuus niillä pikkuputkilla, jos haluankin kuvata jotain kaukaisempaa kohdetta tai tarkempia yksityiskohtia.
Sillonhan tartten varmaankin 5x barlowin pikkuputken kaveriksi? Vai onkos multa jäänyt jotain olennaista huomiotta.

Pikkuputken pieni apertuuri käytännössä tekee 5x-barlowit tarpeettomaksi, ja mitä suurempaa resoluutiota (pidempää polttoväliä (*))  halajaa, sitä täydellisempi on seurannan/-korjauksen oltava.  Lisäksi kannattaa muistaa, että sää yleensä rajoittaa saavutettavaa resoluutiota enemmän kuin putki: oma f=600mm SW80+Canon -yhdistelmä kuvaa jo kahden kaarisekunnin resoluutiolla, eikä yhteen vuoteen osu montaa yötä jolloin seeing sallisi paremman resoluution.

(*) polttovälin lisäksi resoluutioon vaikuttaa kuvauskennon parametrit, mutta siitä ehkä enemmän 1) Laurilta tai muilta osaajilta 2) myöhemmin :-)

Lainaa
Ja kyllähän niitä goto-dobsoneitakin löytyy, eikös näillä goto-ohjelmilla voi seurata kohdetta??

Voi (jos kyseessä ei ole ns. lihas-goto), mutta vaatii avukseen wedgen korjaamaan kentän kiertymisen (ts. alt-az dobson -> eq-dobson).  Ilman wedgeä kentän kiertyminen alkaa viiruttaa tähtiä muutamassa minuutissa (riippuu taaskiin polttovälistä).

Lainaa
Ja noista okulaareista viellä, ymmärsin ketaraxin viestistä että käytät 2" laajan näkökentän omaavaa okulaaria, ja 1,25" sitten kun halajaa suurennosta.
Onko tähän jotain syytä ettei käytä 2" zoomailuun? vai löytyykö vain 1,25" valikoimasta tarpeeksi zoomaavaa?

Itsellä ei muuta syytä kuin raha, ts. silloin kun zoomin ostin niin varat riitti halvimpaan kohdalle osuneeseen, joka oli "tietenkin" 1.25".  Totta puhuen en tiedä onko 2" zoomeja olemassakaan, varmaan on.

Lainaa
Ja jos osa okulaareista on 2" ja osa 1,25" niin mitenkäs menee esim. barlowien kanssa?

Riippuu barlowista ja mahdollisista sovitepaloista.  1.25" barlowiin ei 2" okulaari mene.

Lainaa
Löytyskös jostain listaa kuinka "suuria" taivaan kohteet todellisuudessa on, asteina siis?

Alkaa selviämään esim. asentamalla Stellarium.  Kokoskaala on periaatteessa puolesta taivaasta hävyttömän pieniin :-)  Myös Wikipediassa on kerrottu useimpien kohteiden koot.

Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 16:49:30
Ja tosiaan noi goto-hommelit, asetan jalustan sen polar-tähtäimen avulla oikein, lyön kohteen siihe laitteeseen, moottorit lähtee rullaa ja osottaa putken kohteeseen, ja lähtee seuraamaan sitä... vai onko yksinkertasempi vaiko monimutkasempi..?

On periaatteessa noin yksinkertaista (+ jalustan taivasmallin synkronointi taivaan ja jalustan todellisiin asentoihin, ts. jalustalle "näytetään" napasuuntauksen jälkeen 1 tai useampia kohteita), käytännössä enemmän tai vähemmän vaikeaa.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Kokkonen

Voitkos ketarax vähän selventää tota wedge juttua?
Joku 'hienosäätösysteemi'?
Ja sit onko tolla wedgellä jotain tekemistä noitten jalustojen nimeämisen kanssa.

Esimerkiks nyt tässä http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-pds-explorer-bd-heq-5-pro-synscan-goto/p,19169
Tosta voit valita HEQ-5 Pro, NEQ-5 ja NEQ-5 Pro SynScan
Toi on lyhyt lista, joissai paketeissa on vaikka ja kuinka noita jalustoja...

Niin se sitte varmaa kertoo sen Goto-systeemin ominaisuuksista?

Ja onkos noilla "etukirjaimilla" jotain huomattavaa merkitystä? Eli H ja N tai ei mitään

Ymmärsin kyllä mitä tarkotit tolla resoluutiolla, oon harrastanu kuvausta jotakuinki 4 vuotta.

Mitäs tapahtuu jos lyön barlowin ja okulaarin väliin 2"-1,25" adapterin? taitaa mennä vinksalleen..

Nyt tullu jo melkein luvattoman paljon kysymyksiä ja varmana tulee lisää  :afro:
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Lauri Kangas

Wedge on se kiila jolla atsimutaalinen (akseli pystysuorassa) jalusta kipataan ekvatoriaaliseksi (akseli kohti pohjantähteä). Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa niitä vanhoja ketjuja tai jotain muita aputekstejä/kirjoja kahlata läpi, on meinaan muutama muukin samasta aiheesta kysellyt aikaisemmin.

Kokkonen

Arvaappa kuinka pahasti jäädyin ton wedgen kanssa...
Puhe oli dobsoneista, ajatus oli ihan ""normijalustassa""

Eli siis mikäs teillä on mielipide siitä että pidän ton 150/750+EQ3-2 kuvauksessa ja visuaaliseen havainnointiin hankin sen 8"-12"(?) dobsonin.
Ja jostain moottorit tohon EQ3-2:seen...
Oonko kuinka mettässä..
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

jussi_k_kojootti

#10
Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 20:14:00
Eli siis mikäs teillä on mielipide siitä että pidän ton 150/750+EQ3-2 kuvauksessa ja visuaaliseen havainnointiin hankin sen 8"-12"(?) dobsonin.
Ja jostain moottorit tohon EQ3-2:seen...

Hirmu vaikea (en halua sanoa mahdoton, vaikka ehkä pitäisi) saada toimimaan.  EQ3-2 on liian hempuli tuon kokoiselle kuvausputkelle, eikä systeemiin saa (ainakaan ilman merkittäviä lisäponnistuksia, ts. elektroniikka- ja ohjelmointityötä) autoguidausta.

Edit:
Vastatessa olin jo unohtanut että puhe on ensisijaisesti Aurinkokunnan kohteista, ts. vastaukseni pessimismi kohdentuu syvän taivaan vaatimiin ~minuuttiluokan valotuksiin).
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

#11
Lainaus käyttäjältä: Koksa - 04.01.2012, 20:14:00
Eli siis mikäs teillä on mielipide siitä että pidän ton 150/750+EQ3-2 kuvauksessa ja visuaaliseen havainnointiin hankin sen 8"-12"(?) dobsonin.
Ja jostain moottorit tohon EQ3-2:seen...

Idea on oikein hyvä. Niinkuin sanottu tuota pikkuista newtonia ennen kannattaa kokeilla pelkällä kameraoptiikalla niin pääsee paljon nopeammin jyvälle. Sen jälkeen voi tietysti testailla tuolla newtonilla, mutta silloin alkaa olla jalustan tarkkuus aika rajoilla.

EQ3:lle tarvitset napatähtäimen ja yhden akselin moottorin (kahta ei tarvi). Tuo mitä yllä pohdit tunnettujen tähtien näyttämisestä jalustalle koskee vain goto-jalustoja, tuollaisella "tyhmällä" yhden akselin seurannalla ei sellaista tarvita. Napasuuntauksella vain akseli oikeaan asentoon jonka jälkeen se seuraa taivasta kuin kello.

Edit: Mitäköhän kummaa, luin näköjään kahta ketjua ristiin. Ei ollutkaan Koksa joka noin sanoi.  :tongue:

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 04.01.2012, 20:47:23
Hirmu vaikea (en halua sanoa mahdoton, vaikka ehkä pitäisi) saada toimimaan.  EQ3-2 on liian hempuli tuon kokoiselle kuvausputkelle, eikä systeemiin saa (ainakaan ilman merkittäviä lisäponnistuksia, ts. elektroniikka- ja ohjelmointityötä) autoguidausta.

No, tuo olisi ehkä varteenotettava ohje jos Koksa miettisi tuollaisen systeemin ostamista, mutta tässä tapauksessa nuo ensin mainitut lelut taisi olla jo olemassa. Kautta aikojen paras vinkki kaikkeen tähtikuvauslaitteistopohdintoihin on aina: "Käytä niitä härveleitä, joita omistat jo". Tulee myös kaikkein halvimmaksi (tai miten sen nyt ottaa..)

Kokkonen

Lauri... Tolla setillä(150/750+EQ3-2) ja 400D:llä on tullu seuraava otettua.
Pikkasen pitää kärsiä laadusta kun 250kt on max mitä viestiin saa.
Eli on tullu kokeiltua, mielestäni suht hyvä laatu kolmanneks kuvaks mitä koskaan oon kaukoputken läpi napannu...

Ja syy paremman kuvauspaketin ettimiseen on toi toinen kuva... jupiterista, kuten huomaatte, vielä ei oo löytyny otetta siihen...
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Kokkonen

Mietin että saattaa mennä HIEMAN kalliiksi opiskelijan budjetille jos laitan jonku 800€ dobsoniin, muutama satanen tarvikkeisiin, ja siihen sitten joku NEQ-5 Goto valokuvausta varten...
Pääsis varmaanki 300€ halvemmalla jos pysyy tossa EQ3-2:sessa

Edit:
Vielä kysymys, mitä varsinaisesti tarkotetaan napatähtäimellä?(veikkaan että saatte illan naurut noin tyhmästä kysymyksestä :))
Etsintähtäintä vastaava putki joka lyödään tohon aukkoon...?
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.