Kirjoittaja Aihe: Tulipallo 3.1 2012 kello 20:19  (Luettu 8004 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

LK

 • Vieras
Vs: Tulipallo 3.1 2012 kello 20:19
« Vastaus #15 : 04-01-2012, 10:26:26 »
Onko rataa jo päästy laskemaan?

Äh..avaruus.fi uutisessahan onkin jo uutta tietoa..

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3215
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Tulipallo 3.1 2012 kello 20:19
« Vastaus #16 : 04-01-2012, 13:03:42 »
Tiukensin edellä linkissä haun aikarajausta. Ei pääty enää klo 21.30, vaan 21.00. Auttoiko?
Auttoi.

Siskokin oli näemmä tehnyt havaintoilmoituksen.

カイズ
Kai Forssen

Poissa Esko Lyytinen

 • Tulipallotyöryhmä
 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6515
Vs: Tulipallo 3.1 2012 kello 20:19
« Vastaus #17 : 07-01-2012, 14:16:43 »
Idän ja koillisen välissä noin 30 asteen korkeudessa lensi kirkas tulipallo, hajoten lopuksi palasiksi jossa näkyi punaista ja sinistä väriä.
Katselin sisältä ikkunan läpi Hämeenlinnasta koillisen suuntaan.
Varmaan aika moni näki tämän.
Veijo T

Osaatkohan antaa mahdollsimman tarkkaa kuvausta hajoamisesta.
Kuinka pitkään hajomisen jälkeen vielä näit ? Ja tällöinkin sammuiko vai katosiko esteen taakse? Ja olivatko jokseenkin yhtä kirkkaita vai selvästi eri kirkkautta ? Ja kuinka moneen hajosi? Ja sammuivatko/häsivätkö samanaikaisesti vai eri aikaan? Ja hajosivatko liki samalle linjalle peräkkäin vai virekkäin? Ja erityisesti jäikö kuitenkin ehkä yksi muita suurempi pääkappale ?
.. ja .. ? .. ja .. ?

Mitä et mielestäsi osaa sanoa niin on parempi tuoda avoimesti esiin eikä puoliväkisin yrittää "tehdä" havaintoa. Jos et halua tänne julkisesti täällä vastata niin ehkä suoraan viestillä minulle.

Nimittäin tämän loivasti tulleen ( n 10 astetta) pimeälento on arviolta luokkaa 40 km. Sitä yritetän arvioida loppupään paikan, nopeuden ja hidastuvuuden perusteella. Mutta hommaa mutkistaa se että enempi/vähempi hajosi melko lopussa.
Jos esimerkiksi olisi tullut täysin hajoamatta verrattuna siihen että hajoaisi kahteen yhtä suureen, niin ne kaksi palasta putoaisivat luokkaa viisi kilometriä aiemmin. Eli jos tietäisi miten hajoili niin auttaisi asiaa. Kuvaukset ovat hyvin eri laisia ollenkin ehkä osin eri kohtien hajoamisisita. Se jokseenki lopun hajoaminen on tässä suhteessa merkittävin.
Tulipallokameroista saa reitin mitattua luokkaa sata tai tuhat kertaa tarkemmin kuin tavallisista visuaalihavainnoista, mutta kameroissa on huono resoluutio. Ja lopusta ei ole videota. On myös "summakuvia", joissa näky esiimerkiksi joka viides frame jolloin saa lopustakin mitattua keskinäisesti ajoitettua dataa. Mutta näin hitaan melko tiheässä olevat jäljet peittävät tällöinkin melko tehokkaasti mahdollisesti näkyvät himmeämmät. Ja potentaalisesti samankokoisia samalla tasolle eteneviä ei kykene erottamaan.

Eli tässä suhteessa visuaalihavainnoista voi olla apua.

Esko