Komeetan "kirkastumisvauhti" on ollut noin kaksinkertanen arvoituun nähden:
Tässä on eräs mittaus-sarja.
http://tech.groups.yahoo.com/group/comets-ml/message/18517ja graafina (linkki em viestissä):
http://cmpdtb.kommet.cz/lovejoy-lc.gifLienee nyt jossain 5. magnitudin seutuvillla.
Ei voine sama tahti jatkua kovin pitkään, menisi liki mahdottomiin arvoihin. Mutta voi perihelin lähellä muutamaksi tunniksi huomattavan kirkkaaksi nousta, tai sitten ei. Eli mahdollista on että hajoaa jo selvästi ennen periheliä tai tasaantuu enemmän tai jotain muuta.
Ajatellen mahdollista päivänvalossa näkymistä auringon vieressä, on meille hankala, koska periheli on 16.12. noin 00 ja 01 UT välillä eli yöllä. Kun meillä päivä kunnolla koittaa on perihelin ohittanut ja etääntymässä huomattavasti, mikäli selvisi. On hyvin kyseenalaista säilyykö ollenkaan ja hyvässäkin lykyssä on himmentynyt melkoisen määrän magnitudeja kun meillä tulisi päivällä näkyviin.
Jos tulee tilanne, että kannattaa yrittää, niin kirkkaan auringon lähellä ollen on noudatettava erityisiä varotoimenpiteitä, varsinkin kiikari-/kaukoputkilaitteilla!
Toivottavasti selviäisi ja tulisi perihelin jälkeen kirkas pimeätaivaankin kohde eteläisen pallonpuoliskon havaitsijoille.
Esko
EDIT: Voi toistaiseksi seurata STEREO HI1-B low-res. kuvissa:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2011/12/12/behind/hi1/1024/josta varsinaiseen kuvaan, jotka päivittyvät
( Linkissä vaihdettava päiväys, kuun siirrytään seuraavan puollelle.)
20111212 111858 kuvassa on (pikseleissä vasemmasta ylälaidasta) noin paikassa: 245,933 eli alhaalla vasemmalla. Pyrstöäkin erottuu.
Liikkuu vasemmalle vähän ylöspäin.
Ko luotaimesta saadaan liki reaaliaikaisia kuvia vain hyvin huonolla resoluutiolla. On melko kaukana maasta ja ilmeisesti ei voida liki jatkuvasti pitää vahvojen radioteleskooppien seurannassa.
EDIT: Liitän vielä linkin, josta saa mahdollisimman ajantasaista tietoa avaruusluotainhavaintoihin liittyen.
http://sungrazer.nrl.navy.mil/index.php?p=news/birthday_comet