Meteori vaiko avaruusromua?

Aloittaja -Jarz-, 08.03.2007, 23:51:11

« edellinen - seuraava »

-Jarz-

Moi!

Katselin tuossa joutessani aikaisemmin ottamiani kuvia ja huomasin, että muuten epäonnistuneisiin M53 kuviin oli yhteen tarttunut mukaan nähtävästi meteori tai avaruusromua. Mielenkiintoiseksi tuon tekee se, että kohde itsessään on mahdollisesti mukana kuvassa, eli tuo "savuvana" ei ylety laidasta laitaan.
Jäljestä on myös selkeästi nähtävissä miten kohde pyörii edetessään, sillä siinä näkyy välillä kaksi erillistä savuvanaa ja välillä vain yksi, kun ne ovat samassa linjassa kaukoputkeen nähden (B). Myös aivan lopussa tuon pyörimisen "jaksot" ovat tiheämmässä, mikä viittaisi kohteen liikenopeuden hidastumiseen (A).



Kuva-alue kattaa vaakasuunnassa noin yhden asteen.



Kuvassa mahdollisesti näkyy itse kohde tai sitten siinä on sopivassa kohdassa vain kohinaa.





Vielä karttakuva mistä käy ilmi kohteen mahdollinen liikerata.



Modifoitu kuva 1,2Mt
Täysresoluutiokuva 5,1Mt

Kuva otettu 6.3.2007 klo 06.03.16 ja valotettu 10 sekuntia aamun jo sarastaessa.
ISO1600, CPC 800 XLT + polttovälinlyhentäjä f/6.3, K10D.

JM



Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Iiro Sairanen

Sateliitti? "Pyöriminen" seeingin aiheuttamaa? ... alemassa kuvassa kyllä näkyykin pyörimistä ja kaksi vanaa...
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

-Jarz-


Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 09.03.2007, 07:32:53
Sateliitti? "Pyöriminen" seeingin aiheuttamaa? ... alemassa kuvassa kyllä näkyykin pyörimistä ja kaksi vanaa...

Satelliitti, voipi olla vaan miten on pyörivätkö ne noinkin tiuhaa tahtia. Tuo pyöriminen on minun mielestäni aika selkeästi havaittavissa, eikä se johtune seeingistä, mikä oli kuvan ottamis hetkellä siedettävä. Tuon kuvan tähtien ja M53:sen suttuisuus johtuu jalustan seurannasta (Alt-Az) ja osittain huonosta fokusoinnista. Olin jo hiukan väsynyt :).
Itse en tosiaan nähnyt omin silmin tuota tapahtumaa vaikka kameran vierellä seisoskelinkin, vaan bongasin sen jälkikäteen kuvia selatessa. Edellisessä kuvassa ja tuon jälkeen otetussa kuvassa ei tuota kohdetta ole näkyvissä. 10s valotusten välillä kului aikaa n.3s.

Pitää yrittää saada selvennettyä tuota jälkeä koko matkalta jos vaikka saisi selville pyörimisjaksot, jos niitä tuossa on.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

J.Tuukkanen

Tuota se on N-2 R/B  etäisyys 937 km mag 4.21 ja tarkemmat tiedot täältä http://www.kolumbus.fi/~kf8665/temp/index.htm#jari
Jari Tuukkanen

-Jarz-


Tuo "MOS 1"-satelliitin kantoraketin osa se täytyy olla. Aika ja lentorata täsmää niin hyvin, että ei voi tulla muuhun johtopäätökseen.

Kävin eilen tutkimassa heavens-above.com sivustosta tuohon ajankohtaan sopivaa satelliittia(olisi pitänyt heti tehdä tämä) ja sieltähän tuo sama löytyi lentoratoineen kaikkineen. Asetin sieltä saamani lentoratatiedot Cartes Du Ciel ohjelman karttapohjan päälle ja täsmäsivät hyvin. Merkitsin tuohon kuvaan valotuksen ajankohdat.
Kameran kellon tarkistin jälkikäteen teksti-tv:n kelloon nähden, joten tuo aikavirhe on noin +- 2s. Kuvat otin K10D:n "Mirror Up" toiminnolla - peili nostetaan ensin ylös ja vasta 2 sekunnin kuluttua otetaan kuva - sekä lankalaukaisimella.

Tuollainen kantoraketin osa luultavammin pyörii edetessään kiertoradallaan, mikä osaltaan selittäisi valotusjäljessä näkyvät muutokset (aikaisempi kuva B). Kohde viipyi kuvassa noin sekunnin ajan. Jos tuon olisi nähnyt omin silmin, niin todennäköisesti olisi ilman muuta arvellut satelliitiksi. Muutama satelliitti kuitenkin tullut jo nähtyä. Kuvaa jälkikäteen tarkastellessa mielikuvitus pääsi valloilleen  ;D.



Maakarttakuva lentoradasta

Tässä vielä lisätiedoksi muutama linkki.
Kantoraketti N-II
Japanilainen satelliitti "Momo-1" (MOS-1)

Kiitokset kaikille tuon kohteen selvittämiseksi tekemästänne työstä. Uteliaisuuteni on tyydytetty ja opin taas paljon uutta :).

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+