Kaukoputki dSLR kuvaukseen?

Aloittaja jukka-l, 03.03.2007, 20:24:10

« edellinen - seuraava »

jukka-l

Olen ostamassa ensimmäistä kaukoputkea syvän taivaan kohteiden valokuvaukseen. Muutamien viikkojen mittaisen nettisivujen ahkeran kahlauksen jälkeenkin on varmasti jäänyt monia asioita huomaamatta eikä uuden kaukoputken hankintaa käsittelevät keskustelut ja FAQ:t tunnu valoittavan mikä kaukoputki olisi järkevin hankinta. Siksi lähestynkin teitä arvon asiantuntijoita tällä foorumilla.

Muutama tarpeita ja vaatimuksia valoittava seikka:
Hintaa koko setillä saisi olla mielellään alle 400e. Kameroita on jo olemassa, mallia Pentax istDL ja Pentax istD sekä mahdolliseen filmikuvaukseen Pentax ProgramA. Kaukoputken sijainti tulee olemaan melko valosaasteeton, järven rannalla keskellä ei mitään, reilu kymmenen kilometriä Heinolan keskustasta koilliseen. Putki&jalusta yhdistelmän ei tarvitse olla erityisen helposti siirreltävä, riittää että sen saa raahattua sisätiloista ulos vajaan parinkymmenen metrin päähän ulko-ovesta. Alustana kaukoputkelle on tasainen kivetys tai jämäkkä laudotus ja mahdolliset lisäpainot voi säilyttää käden ulottuvilla, joten jalustan ei liene tarvitse olla tukevimmasta päästä.

Tuossa nyt ainakin muutamia heti mieleen tulevia kriteereitä. Yritin jo hieman rakennella ostoslistoja eri nettikaupoissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi seuraavanlainen setti peilikaukoputkella, Villenkellosta:

Optica/Astrun 150/750
"Optica/Astrun Phenix peilikaukoputki. 150/750. Tukeva ja iso putki avaruuden valloitukseen. EQ-jalusta. Okulaarit Plössl 6,5 ja 25mm. Mukana myös Barlow ja kuusuodatin. Hyvä valinta kokeneelle tai aloittelevalle harrastajalle. Väri musta. Takuu 1-vuosi."

Kamera Adapteri
"Tällä voidaan valokuvata okulaarisuurennosta käyttäen. Sovitteen lisäksi tarvitaan myös kameraan sopivan T/2 sovitteen. Adapterin etuosa voidaan kiertää irti, jolloin sitä voidaan käyttää kuvatasosovittimena. Metallinen malli."

Kamera sovite T/2.
"Järjestelmäkameroille PENTAX K/M, RICOH ja CHINON eli käy sama noihin malleihin."


Miten sitten esimerkiksi seurantalaite ja pärjääkö tuolla jalustalla, kun tarkoituksena on kuitenkin ottaa pitkillä valotusajoilla digikuvia? Ja onko jotain oleellista mitä listasta puuttuu? Vai pääseekö näillä jo alkuun? Vielä yksi huomioon otettava seikka on normaalin järjestelmäkamera+objektiivin kiinnitettävyys systeemiin, jottei tarvitse olla erillistä jalustaa ja seurantalaitetta molemmille.

Astrunin putkesta lukemani kokemukset ovat olleet lähes poikkeuksetta positiivisia. Eikä 03/2004 Tekniikan Maailman testissäkään putkea ainakaan täysin lytätty. Sen soveltuvuudesta dSLR kuvaukseen en tosin ole löytänyt yhtään selkeää kommenttia.

Tässä pohjustus. Millä pääsisin alkuun ja olenko esimerkkilistani kanssa täysin hakoteillä?

hm

Kysyjän mainitseman Tekniikan Maailman testin kaukoputket olivat selkeästi katselukäyttöön tarkoitettuja putkia. Millään järkevällä modifioinnilla ei niitä voi saattaa pitkiä valotusaikoja salliviksi systeemeiksi. Kymmenien sekuntien valotukset vaativat mekaanista tarkkuutta ja tukevuutta, jollaista ei ole mahdollista tämän hintaluokan välineillä saavuttaa.

Okulaarisuurennos ei myöskään ole DS-kohteiden kuvausmenetelmä. Sen käyttö rajoittuu lähinnä Kuun, auringon ja planeettojen kuvaukseen. DS-kohteiden kuvaaminen tapahtuu dSLR-kameralla luontevimmin kuvatasossa, jolloin kohteet piirtyvät kennolle melko optimaalisessa mittakaavassa.

Menestyksekäs DS-kuvaus on astroharrastuksen vaikeimpia osa-alueita, jonne ei kannata ensinnä rynnätä.

Laadukkaan DS-kuvauksen vaikeuteen voi tutustua monen tähtiyhdistyksen parissa - suosittelen siis pientä opintomatkaa. Hyviä DS-kuvia tuottaneiden harrastajien joukko on Suomessa hyvin pieni. Nettifoorumeja ja Tähdet ja avaruutta selaamalla tulevat nimet varsin nopeasti tutuiksi. Useat heistä ovat sijoittaneet kuvausvälineisiin vuosien saatossa viisinumeroisen euromäärän.

Ursan toissavuonna julkaisema Tähtivalokuvaus-kirja antaa hyviä neuvoja digikuvaajalla.

Hannu Määttänen, kuunpimennyksen hetkellä taivaan kirkastumista odotellen

jukka-l

Kiitos kärsivällisistä vastauksista aloittelevalle harrastelijalle  :)

Täytynee siis jättää syvän taivaan kohteiden valokuvaus (ainakin toistaiseksi) asiaan vihkiytyneiden temmellyskentäksi ja ottaa vauhtia hieman alempaa. Jos sitten hamassa tulevaisuudessa pääsee kuitenkin tuottamaan vastaavia kuvia kuin mitä mm. Kaizun nettisivuilta löytyy.

Mutta, jos edellämainituissa budjettiraameissa kuitenkin liikutaan, minkälaisella kokoonpanolla kannattaisi lähteä liikkeelle. Tähtien katselu (ja kuvailu) on osaltani lähtenyt nimenomaan valokuvausharrastuksen kautta ja mielellään myös ensimmäinen kaukoputki olisi ennenkaikkea valokuvaukseen sopiva. Tietenkään sitä seikkaa unohtamatta, että on tämän tästä rauhoittavaa katsella asioita (ja varsinkin tähtitaivasta) muutenkin kuin kameran linssin takaa. Mutta nämä seikat eivät kai kuitenkaan kumoa täysin toisiaan?

Jos ymmärsin Kaizun vastauksen oikein, minun kannattaisi kaiketi siirtää budjetin painotusta jalustan ja seurantalaitteiden suuntaan. Jos nyt ostan hieman paremman jalustan ja vaatimattomamman kaukoputken, voinko tulevaisuudessa ladata samaan jalustaan uuden ja upean putken, jos ja kun harrastus imaisee kunnolla mukaansa (niinkuin monella täällä näyttää käyneen).

Onko jollain hyviä suosituksia toimivaksi setiksi. Edelleen tarkoituksena saada samalla kertaa kunnollinen seuranalaitteisto ja jalusta myös normaalille kameralle objektiiveineen.

@kiistoni

#3
Lainaus käyttäjältä: jukka-l - 04.03.2007, 15:09:04
Onko jollain hyviä suosituksia toimivaksi setiksi. Edelleen tarkoituksena saada samalla kertaa kunnollinen seuranalaitteisto ja jalusta myös normaalille kameralle objektiiveineen.

Tervehdys.

Samoissa ajatuksissa täällä pyörin. Omistan tukevan TAL-jalustan (VillenKellon tuote 135e) ja olen ajatellut siihen akselistoksi joko Losmandy - G8 tai Vixenin GP-D2.n.
Vixenistä minulla ei tällä hetkellä ole tarjottavaa sanaa, mutta ainakin edullisempi se on kuin Losmandy. Jälki pitäisi olla suurinpiirtein samaa luokkaa.

TAL-jalusta kantaa MT3S-akseliston ja TAL250K.n painon.

Onko Kaizu tutkaillut tuota mainitsemaani Vixeniä?

Putkeksi "ikuisuus-haave" IntesMicron MN78 tai Alter M703;)

T.Kiiskinen

papamiguel

Painottaisin itse tässä kohtaa Jukalle jalustan tärkeyttä kuvaamisessa. Kannattaa hankkia jonkinlaisella seurannalla toimiva jalusta, jos haluaa valottaa kuvia pidempään ja mieluusti ehkä jollakin ED- linssisellä putkella vauhtiin. Sitten kun harrastus pääsee kokemusten kautta seuraavalle askelmalle, niin osaat jo varmasti itsekin suunnata seuraavien kohteiden tms. mukaisesti uusien laitteiden pariin.

Ko. Astrunista on pelkkiä huonoja kokemuksia itseltäni ja mitä muilta olen kuullut. Tehtaalla kollimointia ei ole tehty lainkaan huolella, osat ja varusteet (okulaarit, muovinen barlow) ovat heikkoa tasoa ja sitten lisävarusteiden saanti on ollut nihkeää, esmes. myyjäliike ei saanut toimitettua edes eri pyynnöstä aurinkosuotimia putkeen. Eli jo katselukäytössäkin erittäin rajallinen putki. Hyvänä puolena voi toki sanoa, että kun manuaaliseurantaa sillä sitten opetellaan ja tosi tiiviisti (huh niitä tunteja...), niin manuaaliseurannan sitten myöhemminkin hanskaa :) Mutta tosiaan vajaa käsitys tästä ko. putkesta on itsellä, eikä todellakaan kuvaamiseen sovellu!

Sittemmin on päästy vähän paremmin vauhtiin, mutta tosiaan hahmottamalla ensin tarvetta sille, mitä haluaa harrastaa ja miten, sitten toteuttamalla laitteistohankinnat pikkuhiljaa :)