Kirjoittaja Aihe: Miten 'laajennan' pokkarini Casio EX-ZR100 ominaisuuksia: tele,laajakulma,makro?  (Luettu 9635 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Utti

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
(Pahoitteluni tupla-postaamisesta, mutta ajattelin jos saisinkin täältä päin paremmin vastauksia... Jos, niin eka postaukseni voidaan poistaa.)

Elikkäs, oon uusi täällä ja melkolailla näissä asioissakin, joten termit eivät oo viel liian tuttuja. Sori jos näistä on jossain teillä jo hyviä ohjeita, en vain löytänyt sivuiltanne ja muutenkaan nähdäkseni kunnollisia googlettamalla. Itse tuotteita etsin mm. Dealextremestä, Ebaystä...
Digopokkariini (http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/518954), jossa on 12X zoom, makro 1 cm päähän ja 24mm laajakulma, toivoisin löytäväni buustia mahd. edukkaasti Ja mahd. pienikokoisilla laitteilla. Ideana koko kamerassani on nimenomaan yhteensummattuna kovat ominaisuudet (myös hdr, slow motion jopa 1000 fps ja ylipäänsä huikea nopeus) ängettynä taskukokoon (2,8cm paksu), ja vaikka tyytyväinen tuohon oonkin (paitsi kuvanvakaimeen), nyt halajaisin lisääää.

Ymmärrän jos nää on tai kuulostaa kovin skifiltä tai muuten vain mahdottomia toiveita, mutta mihin voidaan Parhaimmillaan päästä?

1. Monokulaari tms., tietysti ilman että kameran oma superzoom menee hukkaan.
- max. 5 cm paksu ja max. 15 cm pitkä
- suurennos min. 5-kertainen - kai voin käyttää kameran oman zoomin, niin että se ilmeisesti kertautuu lisäputken kertoimilla?
- mielellään myös hämärämmässä toimiva
- ei paljoa/yhtään vinjetointia - etenkin okulaarin koosta kii?
- teleskooppirakenteinen, vai onko kasaanmenevät tosiaan turhan leluja? (sitä tilansäästöä kun havittelisin)
- terävyyttä ja värivirheettömyyttä..
- alta sadan, jopa 50 euron? ;> (DealExtremes melkein kaikki oli, mut "lelujako vain"?)
- tärinää/vinjetointia vähentävä kiinnitysmekanismi ei kai mulle ihan välttämätön. Tai jos on muttei löydy valmiita ratkaisuja, niin oisko hyviä 'purkkaviritelmistä' kehittyneempiä versioita? En oo teknikko, mut kyl kai mä jotain voisin vaivautua ite säätään ja/tai valmistuttaan tarvittaessa.
Lupaavimmalta vaikuttais http://www.dealextreme.com/p/10x-zoom-telescope-lens-with-tripod-back-case-for-iphone-4-black-91390
Vaikka tuo kiinnitysmekanismi jäiskin kai käyttämättä, näyttää okulaari tarpeeksi isolta: mittasin että kamerani vaatii min. 18 mm leveän okulaarin, jottei vinjetois.
vai oisko
http://www.dealextreme.com/p/mystery-7-x-32-monocular-sport-climbing-telescope-with-neck-loop-and-cleaning-cloth-71282
- muuta oleellista?

2. Laajakulma- ja/tai kalansilmä-objektiivi (Kampin keskuksessa erääs yleisteknokrääsäliikkeessä oli vain kännyille näitä, kuten DealExtremes&Ebays.)
- kuvaan min. muutamakymmen astetta lisää laajuutta
- jospa kuvanlaatu ei mössöönny/himmenis kauheesti laidoilta
- helppo kiinnittää/asettaa pokkarin silmän eteen
- max. puol sataa euroa
(yhteensopiva/-sovitettava? http://www.dealextreme.com/p/designer-s-37mm-0-3x-super-wide-angle-fisheye-lens-90992
aika kalliilta ja turhan isolta vain vaikuttaa.)

3. (syvempää) Mikroskopiaa
- min. muutamakertainen suurennos, ehkäpä muutamakymmenkertainenkin (Chlassilla käydessäni joku 100-krt halpa sikaohut mikroskooppi melkein tuotti parempia tuloksia, mut fokuksen ja muun optiikan kaa oli onkelmia, ja sitä vinjetointia hurjast.. niihin vähän auttoi hdr + kirkkauden mittaus ihan keskeltä)
- max. muutamalla kymmenellä eurolla?

Tähtienseurantalaitteita en ajatellut (ainakaan vielä) hankkia, varsinkin kun taitaisivat aika massiivisia ja kalliita...
Gorilla-tripodi löytyy, joten 15 sek valotuksestani on ollut jo iloa, joskin ilman seurantaa tulee jo nykyisellä max-zoomilla tähdistä hieman viiruja. Pysyn siis lähinnä Maan päällä teleilyissä, lukuunottamatta Kuuta ja ehkä Aurinkoa, jota varten himmennin ois sit toinen stoori, eikä ihan leikin asia...

Kiitos ja anteeksi mahd. vaivasta...;p

Poissa Timo Kantola

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2473
Moikka !
jos oikein ymmärsin niin haluaisit pokkariisi järkkärin laajennus mahdollisuudet . taskukokoisena ja halvalla?
Telet, mikroskoopit ja kalansilmät löytyy paremmin järkkärille, tosin silloin menetetään 1000fps video ja 2,8cm paksuus ja taskuun mahtuminen. Rahaakin toki kuluu.
Saattaa olla että kaipaamiasi valmiita ratkaisuja ei kyseiselle pokkarille löydy täältä foorumilta - siksi on tullut huonosti vastauksia.
Timo Kantola

Poissa Utti

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
NoNiiiin... kiitti vastaamisesta!
Varsinaisesta järkkärin laajennusmahdollisuudesta en ny tiedä, tai eikö se ois mahdottomuus, kun kameranihan on nimenomaan digipokkari.. ;]  Jotenka, toivomani parannusehdotukset ois enemmän tai vähemmän ei-valmiita ratkaisuja, virityksiä. Tiedän ja arvaan kyllä että järkkäreille valmiita ratkaisuja ois vaikka kuinka, mut hieman kiusallista on, että vaikka myös kännyköille niitä tuppaa oleen nykyään, niin ei kuitenkaan niiden välimuodoille eli pokkareille.(?)  Koko kysymykseni siis oli: ehkä sittenkin löytyisi myös pokkareille, edes ei-niin-valmiita virityksiä?
Konkreettisemmin: oisko em. linkeissäni TAI esim. tässä http://www.ebay.com/itm/8x-Mobile-Phone-telephoto-lens-15-wide-angle-Telescope-/270805125477?pt=Binocular&hash=item3f0d3e4965
'tarpeeksi' yhteensopivuutta juuri kamerani kanssa? Yksi yhteensopivuuden edellytys ois luonnollisesti se että kuva ylipäänsä näkyisi teleskoopin kanssa, vaikka kamerani zoom ois asetettuna maximiinsa. Eli oisko fokuksen ja vinjetoinnin kaa ongelmaa, ja jos, niin kuinka paljon? Jos vaik koko kuva-alasta vähintään 70% näkyisi ja loput 30% ois vain ympyrän muotoisen alueen ympärillä mustaa, niin voisin pitää sitä 'riittävänä' toimimisena, mikäli vaihtoehtona on ettei parempaa lisäteleä kameralleni löydy.

Voisin varmaan puolisokkona vain tilata jonkun tuommoisen parinkytä euron telen (parissa/muutamas vkossa) ja kokeilla sitä, ja jollei toimi, niin senhän voi palauttaa ja saada kaikki rahat takaisin. Kätevämpi vain toki, jos joku osaa jo ennakkoon kertoa.. ;o  Onhan osa noista nimenomaan kännyköille Tarkoitettuja, siksi epäilystä piisaa. (joissain taas lukee, että Myös pokkareille tarkoitettuja.)

Jos ja kun toiveistani täytyy karsia, niin karsisin hintavaateesta, eli jos em. hintarajat mahottomia, niin sit kalliimmalla. Jollei sekään onnistu, niin sit jokseenkin isompikokoisina. Mitä siis parhaimmillaan, hinta-laatu-koko -äärirajoilla voi saada?

Poissa SeppoS

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 13
En nyt halua masentaa, mutta...

Digipokkareiden optiikan sovittaminen mihinkään ulkoiseen lisälinssiin (miksi kaukoputkikin tavallaan lasketaan) on vähintään haasteellista. Joihinkin kameroihin saa valmistajan omia lisälinssejä (esim. laajakulma). Niillä onnistumisen mahdollisuudet ovat ratkaisevasti paremmat. Mutta ei niilläkään tähtikuvauksessa voi toivoakaan värivirheettömyyttä tai hyvää piirtoa. Ne on tarkoitettu turistikuvaukseen; valkoiset pisteet mustalla pohjalla on kaikkein rankin testi millekään optiikalle.

Monokulääri: Kameran oma zoomi joko auttaa tai haittaa. Mun eka digipokkari, pienellä linssillä varustettu HP:n 3x oli lintukaukoputken ja kiikarin perässä paljon parempi kuin 18x Canon PS 5 IS, jota ei saa oikein kohdistettua tai tarkennettua. Kokeile vaikka aluksi saatko otettua kuvaa ihan tavallisen kiikarin läpi eli miten kameran tarkennus ja zoom ja kiikari toimivat yhteen. Suurennuksien kertolasku tuskin pätee; kiiikari ja monokuläärihän tekee kuvan silmää varten, joten kameran voisi laittaa pikemminkin makroasentoon jolloin zoomaus tappiin asti ei yleensä ole edes mahdollista. Puheliimien linssit on tosi pieniä, joten niille on helpompi tehdä ulkoisella linssillä kuva. Ideahan on saada ulkoisen linssin keräämä valo & muodostama kuva sisälle kameran linssistä. Katso netistä hakusanalla digiscoping

"Mikroskopia": tälle on ehkä parhaat edellytykset, jos kameran omat makrokyvyt eivät riitä. Objektiivin eteen tarvitaan sopiva lähilinssi. Tarkentaminen on varmasti tosi hankalaa ja terävyysalue tosi lyhyt (kuten mikroskoopeissa aina). Mulla ei tästä ole kokemuksia, toi Canon tarkentaa makrolla linssin pintaan kiinni joten aika pientä kamaa saa näkyviin.