Koiratarhan torni

Aloittaja PSI, 18.09.2011, 20:06:48

« edellinen - seuraava »

PSI

Tässä lyhyt kuvaus omasta havintosuojaprojektistani, jonka toteutin heinä-elokuussa. Korvaamattomana apuna olivat muiden rakennuskertomukset, joten suurkiitos niistä. Erityisesti Raunolle Ransun kuvauksesta, siihen pohjautuivat omat ratkaisuni monessa kohdassa. Toivottavasti tästä on jotakin hyötyä muille.

Tarina on tavallinen: kyllästyin ainaiseen jalusta raahaamiseen ja napasuuntauksen kanssa tappeluun ja ajatus omasta havaintosuojasta kypsyi kevään mittaan. Lähtökohdat ovat hieman haasteelliset, asun Vantaalla, valosaastetta riittää ja näkymiä rajoittavat vielä omat ja naapureiden pihapuut. Paras paikka pihallamme on koiratarha, josta käsin kuvausta onkin tullut tehtyä enimmän aikaa. Koiratarhaa ei voinut siirtää, mutta toisaalta koirat tarvitsevat arinko- ja sadekatosta. Rakentamalla havaintosuoja tolppien päälle pitäisi siis päätyä kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen. Samalla tulisi ratkaistua myös suojan vartiointiasiat.

Suunnittelun peruslähtökohdat olivat siis:
-   suoja tolppien päälle, lattiataso n. 1 m korkeuteen, alapuolella jää tila koirille, näkymät taivaalle myös hieman paremmat
-   liukuva harjakatto
-   pohjan koko 2 x 2 m
-   liukukaton aisojen tuenta talon seinään, suoja on 3 m päässä seinästä

Kaivoin jalustan betonitolppaa varten n. 90 cm syvän kuopan kovaan anturamaahan saakka. Pohjalle 50x50 cm pihalaatta ja päälle valumuotiksi 30 cm ilmastointiputkea niin, että yläpää asettui 1,2 m korkoon maan pinnasta. Routaeristeet ympärille koko 2x2 m pohjan alalle. Rakennuksen nurkkatolppia varten valoin myös betonianturat.

Ongelmia ilmeni kun betonitolpan tukevuutta pääsi testaamaan, olin ollut huolissani vain routimisesta, mutta jäi ajattelu kesken niiltä osin, että tolpan painopiste jäi aika ylös. Huolimatta n. 300 kg massasta tolppa värähteli huolestuttavan oloisesti, kun sitä pikkuisen napautti yläosaan. En tiedä oliko hätävarjelun liioittelua, mutta päädyin siihen että tolppaa on pakko tukevoittaa, jälkeenpäin on todella ikävä alkaa korjailla mahdollisia ongelmia. Valoin tolpan juurelle, maan päälle, kivistä ja betonista ylimääräisen keon, tämän jälkeen tolppa ei enää värähdellyt.

Havaintosuojan runko tehtiin mitallistetusta 50x100 mm tavarasta, ulkovuoraus laudoista. Lattia on terassilaudoista, joita sattui olemaan paikallisessa rautakaupassa tarjouksessa. Katosta tein talomme yleisilmeeseen sopivan harjakattoisen mallin. Katemateriaalia pähkäilin pitkään, kunnes löysin Onduline-merkkisen kuitubitumikatteen (http://www.onduline.fi/). Kate on melko kevyttä, asennettavat palat isokokoisia ja ne oli helppo asentaa jo paikoillaan olevaan liukukattoon. Tuli samalla testattua katon tukevuus kun keikkui sen päällä. Laitoin myös aluskatteen, kun sopivaa materiaalia oli tallessa aikaisemmista rakennusprojekteista. Katosta ei mielestäni tullut liian raskas ja se liukuu paikoiltaan melko kevyesti. Katto liikkuu Bilteman kalustepyörien varassa (2x4 kpl).

Betonitolpan nokkaan on pultattu metallipilari, jonka raaka-aineet löytyivät sopivasti työpaikan romulavalta (laipat ja putki). Niistä hitsaustaitoinen työkaveri laittoi kasaan tukevan pilarin, ylälaippaan tehtiin sovite jalustaa varten.

Loppukesästä sain sähköt vedettyä ja kaapelit jalustan ja sisätiloissa olevan  PC:n välille. Uusi jalusta, AP Mach1GTO tuli sopivasti elokuun puolivälissä ja olen siitä asti testaillut ja koekäyttänyt sitä. Talven aikana sitten selviää miten betonitolppa kestää paikallaan ja tuleeko esim. katon liikuttamisen kanssa ongelmia. Tähän mennessä on vaikuttanut toimivalta systeemiltä.

Pekka
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

einari

#1
Kateeksi käy nämä 'tornitukset' ja uudet vehkeet.
Kerropa myös kokemuksia Mach1:stä kun semmoinen kiinnostaisi jossain vaiheessa hommata (ja näitä ei taida montaa Suomessa ollakaan). Ja kerropa sekin mistä jalustan hommasti.
___
Tapio

Jyrki

Oikein hyvän näköinen rakennelma ja innovatiivisia ratkaisuja ...eikä ole jalustakaan hassumpi  :smiley:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Ransu

Onnittelut hienon tornin johdosta ja kiitos palautteesta :azn:
Hyvän näköinen rakennelma, tuossa korkeammalle rakentamissa on varmasti hyötyä talvella ja kosteilla syksykeleillä.
Rakennus sopii hyvin tuohon koiratarhaan ja tuossa tosiaan on se etu ettei varmasti tule uteliaita tutkimaan sisältöä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

PSI

Kiitos kommenteista. Tämä oli hauska kesäprojekti, vei tosin melkein koko loman heinäkuussa. Ja elokuun kaikki viikonloput.

Tolppien päällä oleva rakennelma tuntuu tosiaan pysyvän kuivana, toivottavasti näin on laita myös kelien viilentyessä. Lattiarakenteen toivon myös edesauttavan kuivana pysymistä, se on hieman harva ilmankierron varmistamiseksi.

AP:n jalustasta on tähän mennessä pelkkää hyvää sanottavaa. Tilasin sen suoraan AP:ltä USA:sta. Laitan kokemuksista tarkemmin "Jalustat ja seurantalaitteet" osastolle.
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

PSI

Vielä täydennys kuvaukseen:

Virtalähteeksi valitsin YE:n myymän 12v/8,3A led-virtalähteen, joka reguloitu hakkurivirtalähde, suojausluokka IP67 (http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=2570&productID=21231&productCode=CV-12100C&brand=YES&mainProductGroup=TEHOL%C3%84HTEET&subProductGroup=LED-TEHOL%C3%84HTEET). Kestää kosteutta ja lämpötila-alue -40 C asti. Tuttu sähkömies kuitenkin varoitti hakkurivirtalähteistä, että ne voivat hajotessaan aiheuttaa kovan virtapiikin, joka voi rikkoa perässä olevan elektroniikan. Eivät kuulemma sulakkeetkaan ehdi mukaan, tyypillinen vian aiheuttaja TV-monitoreissa. Suositteli kovasti rautamuuntajaa. Onko kellään lisää tietoa tästä asiasta?

Valaistukseen etsin kosteudenkestäviä led-lamppuja. Ratkaisu löytyi Bilteman venetarvikehyllystä 12 V järjestelmään sopivan merikorttivalaisimen ja käännettävän yleisvalasimen muodossa, hintakin oli vain n. 12 € paikkeilla kummallakin.
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: PSI - 22.09.2011, 17:45:59
Virtalähteeksi valitsin YE:n myymän 12v/8,3A led-virtalähteen, joka reguloitu hakkurivirtalähde, suojausluokka IP67 (http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=2570&productID=21231&productCode=CV-12100C&brand=YES&mainProductGroup=TEHOL%C3%84HTEET&subProductGroup=LED-TEHOL%C3%84HTEET). Kestää kosteutta ja lämpötila-alue -40 C asti. Tuttu sähkömies kuitenkin varoitti hakkurivirtalähteistä, että ne voivat hajotessaan aiheuttaa kovan virtapiikin, joka voi rikkoa perässä olevan elektroniikan. Eivät kuulemma sulakkeetkaan ehdi mukaan, tyypillinen vian aiheuttaja TV-monitoreissa. Suositteli kovasti rautamuuntajaa. Onko kellään lisää tietoa tästä asiasta?
itse uskaltaisin kyllä käyttää hakkuria tähtitornin hituvirtalaitteiden syöttöön. Hakkuri on kooltaan reilusti pienempi, jos verrataan vastaavan tehoiseen "lineaaripoweriin" - jossa on joko ferriitti tai rautasydänmuuntaja, siinä perässä tasasuuntaus, suodatus sekä jäniitteen vakavointi kytkennät. Hyötysuhdekin on hakkurissa korkeampi, tämän merkitys ei niin suuri jos ollaan valtakunnan verkkosyötössä kiinni.

Jos laite on speksattu toimaan isommalla lämpötila alueeella (olipa se sitten lineaari tai hakkuripoweri) - on aina eduksi tornin vaihtelevissa lämpötiloissa & eri kosteusolosuhteissa.

Kaizu

Minulla on omassa pihakuupassa ollut hakkuripoveri yhtäjaksoisesti päällä muutaman vuoden. Sen vuoksi tai siitä huolimatta ei ole virtaongelmia ollut. Se antaa 12V 8A, joka riittää Losmandylle ja LVI-guiderille aivan hyvin. Laite on peräisin Class Ohlssonilta ja maksoi muutaman kympin. Kännyköiden mukana tulevat laturit ovat nykyään enimmäkseen halkkurivirtalähteitä. Muuntajavirtalähteitä taitaa saada enää Kiinalaisten valaisimien mukana. Yhden sellaisen kerran avasin ja totesin että verkkojännite kulkee samalla piirilevyllä hituvirtojen kanssa eikä sillä ollut kuin pari milliä hypättävänä ulostulopuolelle.

Kaizu
Kai Forssen

PSI

Tässä vähän käyttökokemuksia syksyn ja alkutalven ajalta:

Katon rullapyörät kuorivat maalia irti liukukiskoina toimivien puuaisojen pinnalta. Tämä tapahtui heti alkusyksystä kelien muututtua sateisimmiksi. Pika-Teho ei näköjään kestä tällaisissa paikoissa (enkä tiedä kestääkö mikään maali), mutta asia korjautui asentamalla pellitykset aisojen päälle. Sattui olemaan ylimääräisiä 70 mm leveitä räystäspellin suikaleita tallessa ja ne sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Katto rullaa myös kevyemmin pellityksien päällä.

Tolppien päällä oleva rakenne tuulettuu hyvin, eikä sisätilojen kosteuden kanssa ole ollut ongelmia runsaista sateista huolimatta. Olen ripustanut 40 W jatkoroikkalampun jalustaan ja pitänyt sitä aina päällä kuvauksien välillä. Tämä on riittänyt pitämään putken kuivana ja sulattamaan huurteet kuvausten jälkeen. Kiitos vinkistä, idea on esitetty tällä foorumilla.

Putki ja kamerat ovat olleet tornissa kesästä asti. Niiden kanssa ei ole ollut ongelmia, vaikka olen ottanut virrat pois kuvausten jälkeen. Kenkkuilevin komponentti on ollut neliporttinen USB-hub, joka ei näköjään oikein viihdy ulkosalla. Olen joutunut ottamaan sen välillä sisälle kuivumaan/lämpenemään. Tein vastikään HUBin ympärille vastuslangasta lämmittimen (teho 2,5 W), en vielä tiedä toimiiko tämä ratkaisu pitkäaikaisessa käytössä.

Pekka
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: PSI - 15.01.2012, 12:39:15
Olen ripustanut 40 W jatkoroikkalampun jalustaan ja pitänyt sitä aina päällä kuvauksien välillä. Tämä on riittänyt pitämään putken kuivana ja sulattamaan huurteet kuvausten jälkeen. Kiitos vinkistä, idea on esitetty tällä foorumilla.
Täällä esitettiin 60W:n lamppua. Olet selvästikin alkanut säästää energiaa.

カイズ
Kai Forssen

PSI

Katsotaan miten tämän kanssa käy! Alunperin tämäkin oli 60 W, mutta peijakas paloi ja oli sopivasti 40 W käsillä.

Pekka
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: PSI - 15.01.2012, 12:39:15
Katon rullapyörät kuorivat maalia irti liukukiskoina toimivien puuaisojen pinnalta. Tämä tapahtui heti alkusyksystä kelien muututtua sateisimmiksi. Pika-Teho ei näköjään kestä tällaisissa paikoissa (enkä tiedä kestääkö mikään maali), mutta asia korjautui asentamalla pellitykset aisojen päälle. Sattui olemaan ylimääräisiä 70 mm leveitä räystäspellin suikaleita tallessa ja ne sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Katto rullaa myös kevyemmin pellityksien päällä.

Venelakka tai puunsuoja-aineet saattaisivat olla normimaalia toimivampi vaihtoehto, jos tarkoitus on nimenomaan suojata puupintaa... Jos värillä on merkitystä niin silloin voisi kokeilla venemaalia. Talomaalit eivät nähtävästi kestä kovaa käyttöä.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Kaizu

Lattiamaalit on suunniteltu lähinnä vastaavaan käyttöön. Silloinkin se puu kantaa kuorman eli sen on oltava riittävän kovaa. Pintapaine pienenee jos saat rullien halkaisijaa ja leveyttä kasvatettua sekä laitettua niihin pehmeän pinnan.
Minulla on jäljellä laatikollinen erilaisia jakohihnan kiristys rullia jos on sellaisille tarvetta. Eivät ole pehmeitä, halkaisijat 50-80mm ja leveydet 25-40mm. Kantavuutta 100kg-1000kg.

Ulkoseinämaalit on suunniteltu vastustamaan auringonvaloa ja sääilmiöitä, ei niinkään mekaanista kulutusta.

カイズ
Kai Forssen

PSI

Voisin kiristysrullien osalta palata asiaan "vuosihuollon" yhteydessä ensi kesänä, tarvetta voi silloin tulla. Kiitos tarjouksesta. Nyt käytössä on Bilteman kalustepyörät, joiden od 50 mm ja leveys 20 mm, kovaa muovia. Aisoissa käytetty puutavara oli samaa 50x100 mm mitallistettua kuusta, josta muukin runko tehtiin. Yllättävän pehmeää  tavaraa, pyöristä jäi pian käyttöön oton jälkeen painaumat lepokohtiin ja katon rullaus muuttui tästä syystä vähän hankalammaksi. Pellityksen kanssa rullaus on nyt ok.

Maalivalinta oli selvästi virhearvio, täytyy tämäkin homma ottaa uudellen työn alle ensi kesänä. Kiitos vinkeistä.

Pekka
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

mickut

Rullaavan katon alla rasitukset ovat melkoisia, ei mikään ihme jossei puussa maali pysy. Kuinkas kalustepyörät ovat kestäneet ensimmäisiä pakkasia?

Kellotapuliin tuli rullausratkaisuksi suurimmat kuulalaakerit mitä Biltema valikoimassaan kantoi (D reilut 70mm, akseli 15 tai 20mm) ja kiskonpäällyksinä uretaaniliimalla ja upotusruuvein kiinnitettyä 50mm x 5mm alumiinilattaa. Ainakin toistaiseksi on rullaillut ongelmitta ja pienet jäät ovat jääneet rullien ja alun välissä kolmannelle sijalle.