Mistä löytyy havaintopiirroksia sumuista?

Aloittaja Jauhoiksi Kivi, 23.08.2008, 20:36:12

« edellinen - seuraava »

Jauhoiksi Kivi

Täältähän näitä löytyy vaikka millä mitoin, en tiedä auttaako sinua mutta kumminkin: http://www.deepsky-archive.com/

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 23.08.2008, 20:30:59
a) Orion kaasusumussa (M42)
b) Andromedan galaksissa (M31)
c) Nostopainossa (M27)
d) Lyyran rengassumussa (M57)
e) Pyörregalaksissa (M51)
f) Kotkasumu (M16) - Kuulin, ettei siellä juuri mitään näy, mutta havaintopiirroksia mielellään vaan tulemaan, jos semmoisia löytyy.

a) Kolme lähekkäin olevaa tähteä, joista yksi paljastuu nelinkertaiseksi (nimeltään trapetsi). Ympärillä paljon kirkasta sumuhöttöä. Tarkkaan katselemalla voit nähdä sumun yksityiskohtia, kuten trapetsia päin kurottuvan pimeän sumun juonteen ("lahden"). Pimeässä voi myös erottaa vähän linnun näköistä muotoa.

b) ainoastaan galaksin ydin näkyy soikion muotoisena sumulänttinä. Yllättävän kaukana ytimestä voit nähdä seuralaisgalaksit M31 ja M110. (yllättävän kaukana verrattuna valokuviin, jossa näkyy paljon muutakin kuin pelkkä ydin)

c) Harmaa sumuläntti, jolla esim. andromedaan verrattuna saattaa olla vähän tarkemmat ääriviivat. En tiedä voiko käsipainon muotoa nähdä noin pienellä putkella. 20cm putkella se on yleensä helppo nähdä. 90mm putkella voi ainakin nähdä muodon olevan vähän suorakulmainen, tai sitten ei.

d) Soikea terävärajainen sumuläntti, joka on huomattavasti M27:aa pienempi. Mahdollisesti voit erityisesti suurella suurennoksella nähdä soikiossa reiän, eli nähdä sumun renkaan muotoisena. Helppo nakki isommalla putkella.

e) Galaksin ytimen hyvin himmeänä ja pienenä laikkuna. Myös seuralaisgalaksi voi ehkä näkyä. Erityisesti tämä kohde on jotain aivan muuta valokuvissa. Aloittelijan ei kannattane masentaa itseään tällä. :)

f) Et yhtään mitään, varsinkaan suomesta.

Iiro Sairanen

Havaintopiirroksia löytyy deepsky-archivesta, enpä usko,että kukaan jaksaa omia töherryksiään erikseen astronettiin latailla (eikä siinä ole mitään järkeä). DS-archive on muutenkin maailman laajin (ds) havaintotietokanta, joten kandee etsiä sieltä havaintoja. Jos siellä ei jotain ole, niin sitä tuskin sitä kukaan on livenä nähnytkään......ja jenkit katsovat andromedaa LA:sta kun suomipoika vetää sen pallomaiset kiikarilla takapihalta...tämä  on hyvä piyää mielessä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Timpe

Vaikkei tässä niin järkeä olisikaan ;), niin tässä muutamia havaintokertomuksia ensin harrastuksen alkuvaiheilta (v.1982) 10cm Newtonilla ja sitten paremman havaintokaluston eli 20cm Newtonin kanssa (v.1991). Olivat muuten sangen vaikeita skannailla, jotta saisi edes jotenkuten saman sävyskaalan harmaasävyjä esiin, jotka noissa havaintovihkoissa olivat.

Itse ajattelin kyllä jatkossa työntää omia töherryksiäni tyrkylle tuonne Visuaalihavaitseminen-alueelle, joka ammottaa täällä tyhjyyttään. Visuaalihavaitsemisen ja omien havaintojen (="töherrysten") aliarvioimista ei kannattaisi harrastaa, koska ne ovat yhtä lailla oikea ja arvollinen tapa tallentaa havaintoja kuin valokuvaaminenkin. Piirtäminen pakottaa näet kohteen huolelliseen havaitsemiseen. (PS. Tämäkin keskustelu kohteiden näkymisestä kuuluisi oikeastaan Visuaalihavaitsemisen alueelle, eikä M27:n alle Kaasusumuihin...)
- Timo Inkinen

Jauhoiksi Kivi

Hienoja merkintöjä, hyvin kertoo miten kohde on näkynyt putkessa. Toden totta mielenkiintoista luettavaa.

danran

Lauri vastasi jo hyvin kysymyksiisi, mutta haluan myös mainita että M51 on melko vaativa kohde. Vaatii melko hyvän seeingin ja pimeän yö taivaan näkyäkseen, joten ei kannata hermostua jos ei sitä löydä.

Muut kohteet pitäisi näkyä Laurin kuvaamalla tavalla.
Miika L.
Skywatcher Skyliner 250PX
Skywatcher Star Adventurer
Canon EOS 1100D

Never

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 23.08.2008, 20:30:59
Nyt siis alan olemaan jo aika valmis katselemaan sumuja, niin nyt haluaisin oikein tarkasti tietää, mitä tulen todennäköisesti näkemään 90mm putkellani.

Parasta on ihan katsoa mitä itse pystyy näkemään, korkeintaan ottaa muutamia "vaikutteita" ulkopuolisilta MITÄ katsoa ;D Tärkeimmät vinkit:

1.) Jätä valokuvat katsomatta, visuaalisesti kohteet ovat ihan erilaisia ja osan mielestä mielenkiintoisempia, aidompia ja kauniimpia kuin valokuvissa.
2.) Älä katso mitään kohdetta niin että "...jotain pitäisi tästäkin nyt pitäisi nähdä kun Astronetissä niin sanottiin..." Jos jotain näkyy niin näkyy, kukaan ei pysty tekemään täysin identtistä havaintoa sun kanssa vaikka kuinka yrittäisi.
3.) Pienellä putkella kannattaa tietysti keskittyä kirkkaisiin ja kookkaisiin kohteisiin. Ehdottomasti tärkein seikka on pimeä havaintopaikka.
4.) Mikäli kuu on taivaalla - pysyttele sisällä  ;)

Mitä itse kohteisiin tulee nyt syksyllä niin...

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 23.08.2008, 20:30:59
a) Orion kaasusumussa (M42)
b) Andromedan galaksissa (M31)
c) Nostopainossa (M27)
d) Lyyran rengassumussa (M57)
e) Pyörregalaksissa (M51)
f) Kotkasumu (M16) - Kuulin, ettei siellä juuri mitään näy, mutta havaintopiirroksia mielellään vaan tulemaan, jos semmoisia löytyy.

Siinä on ihan hyvä lista. Tietysti M42 näkyy vasta myöhemmin syksyllä, joten jos nyt itse aloittaisin puhtaalta pöydältä, lista voisi olla seuraava:

Etelä-länsi taivas:

IC 4665 + NGC 6633 + IC 4756
Messier 11
Messier 13 + Messier 92
Collinder 399
Messier 15

Itä taivas:

Messier 33
NGC 752
NGC 7789
Messier 34
NGC 884 + NGC 869
NGC 457
NGC 663+
Messier 45

Näistä taitavat kaikki paitsi näkyä paljain silmin pimeässä paikassa paitsi NGC 7789, joten hyvin helpoista kohteista on kysymys.

/Jake

Never

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 23.08.2008, 22:03:28
f) Et yhtään mitään, varsinkaan suomesta.

Olipas kova tyrmäys :) Inarinkin korkeudelta M16 on yli 7 astetta horisontin yläpuolella, joten varmasti kohde näkyy jos horisontti sen sallii. Täältä Tampereen korkeudelta, kohde näkyy kohtalaisesti jo paljain silminkin, joten putkella varmasti näkyy jotain.

/Jake

Pekka Moisio

Ilman kaukoputken apua et näe M13:sta yhtään erillistä tähteä.

Se erottuu pienenä sumumaisena kohteena, jonka näkee kumminkin paljain silmin aika selkeästi pimeällä vähintään ~mag6 havaintopaikalla hyvällä säällä. Itse katselin parvekkeelta 130mm putkellani M13 eilen ja sain sen "hajoamaan pieniksi erillisiksi tähdiksi" joita oli X määrä, mitenkään niitä ei laskemaan pystynyt. Katselin kohdetta 70x ja 130x suurennuksilla ja isompi näytti tämän "hajoamisen" paremmin. Parveke on huono paikka katsella, ainakin omani, mutta työläisen on tehtävä kompromisseja havaintopäivien, paikan ja olosuhteiden kanssa :) Parvekkeelta rajamagnitudi oli eilen 4 pikaisesti katsottuna. Pimeässä M13, kuten kaikki kohteet, näyttää paremmilta ja Pallomaisista saa yksittäisiä tähtiä erottumaan paremmin.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 25.08.2008, 14:08:25
... Itse katselin parvekkeelta 130mm putkellani M13 eilen ja sain sen "hajoamaan pieniksi erillisiksi tähdiksi" joita oli X määrä, mitenkään niitä ei laskemaan pystynyt. Katselin kohdetta 70x ja 130x suurennuksilla ja isompi näytti tämän "hajoamisen" paremmin...

Muinaisella 100mm Newtonilla M13:sta sai näkyviin vain hyvin lievän "rakeisuuden" ja sekin tuli esiin vain suurilla (yli 120x) suurennuksilla + hyvän läpinäkyvyyden vallitessa. Ei ollut puhettakaan, että olisi voinut sanoa näkevänsä selvästi M13:n tähtiä edes syrjäsilmällä. Vastaavasti 150mm putki erottaa M13:n kirkkaimmat tähdet jo niin hyvin, että kuvasta voi nauttiakin. TMKK:n 90mm (linssi?)putkella päässee lähelle 100mm Newtonia eli M13:n irralliset tähdet saattavat jäädä haaveeksi  :-\
- Timo Inkinen

Never

Tässäpä piirros 8-senttisellä kaukoputkella valosaasteiselta etupihalta nähtynä viime vuonna:



Joukon kirkkaimmat yksittäiset tähdet ovat 11.9 magnitudia joka vastaa yli 98% eroittumistodennäköisyyttä 8-senttisellä kaukoputkella! Joten kyllä niiden yksittäisten tähtien pitäisi näkyä jo tuolla 9-senttiselläkin putkella. Tietysti siihen vaikuttaa suurennos (yli 100x), kaukoputken ja okulaarien laatu, havaitsija, havaintopaikka...

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Never - 25.08.2008, 21:11:48
Tietysti siihen vaikuttaa suurennos (yli 100x), kaukoputken ja okulaarien laatu, havaitsija, havaintopaikka...

Kokemattoman havaitsijan voi olla hankala huomata hajoamisefektiä yksittäisiksi tähdiksi, varsinkin kun ollaan ihan näiden näkymismahdollisuuksien rajamailla. Ainakin itse piti ottaa vähän vauhtia reilusti isommilla putkilla ennenkuin ymmärsin miltä yksittäisten tähtien kuuluu näyttää pienemmillä putkilla.

Pekka Moisio

Ihan noin isoa kontrastieroa en nähnyt omalla 130mm putkellani parvekkeelta, mitä tuossa Jaakon kuvassa on(kun käänsin siihen käänteiset värit), mutta joukko hajosi enemmän yksittäisiksi tähdiksi. Mersun merkkiä en nähnyt, mutta suurennusta vieläkin isontamalla (158x) sain mielikuvan, että joukko olisi hitusen etelään/lounaaseen päin jotenkin venynyt. Tein kohteesta piirrustuksen miltä se 130mm näyttäisi, mutta eipä ole skanneria, jonka avulla sen tänne saisin näytille..

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 25.08.2008, 23:05:24
Kokemattoman havaitsijan voi olla hankala huomata hajoamisefektiä yksittäisiksi tähdiksi, varsinkin kun ollaan ihan näiden näkymismahdollisuuksien rajamailla. Ainakin itse piti ottaa vähän vauhtia reilusti isommilla putkilla ennenkuin ymmärsin miltä yksittäisten tähtien kuuluu näyttää pienemmillä putkilla.

Tämä muuten pitää varmasti paikkaansa. Olen itsekin huomannut näkeväni nyt jopa 77mm linssiputkella kohteita, joita olen aikoinaan etsinyt (turhaan) 100mm Newtonilla. Tässä välissä on tullut vuosia havaintokokemuksiin lisää, mikä auttaa löytämään niitä olemattoman himmeitä sumutuhnuja muun taustataivaan hehkun seasta :)
- Timo Inkinen