Planeettaputkena Maksutov-Newton

Aloittaja Tane, 21.08.2011, 00:55:41

« edellinen - seuraava »

Tane

 Hartaasti Foorumia lukeneena silmäni osuu harvoin kohtiin missä mainitaan kaukoputkityyppi Maksutov-Newton.Siihen että se ei ole yleinen on syynsä.Vaikkapa ettei ole kovinkaan monikäyttöinen.Mutta visuaali tarkkailijalle sillä on uskoakseni sanansa.Planeettaputkelle tulee käyttöä ainakin vuoden päästä syksystä kun Jupiter kulkee taivaankantta seuraavat kolme vuotta ylempänä.Suomen oloissakin voi saada jopa hyviä näkymiä.Kun visuaalisesta havainnoinnista puhutaan ei kannata sivuuttaa Maksutov-Newtonia.En nyt tarkoita Sky-Watcher 190 MN:ä vaan lähinnä viittaan tuonne Venäjän suuntaan josta aikanaan putkityyppi lähti ja sai nimensä etuliitteen kehittäjänsä mukaan.Intes-Micron MN:n erityispiirre on pienimmillään 13% oleva apupeilin este.Se on kiini korjauslasissa joka tasoittaa muutoin Newtonputkille ominaisen koman.Umpinaisessa rakentessa ei synny näkemistä häiritseviä putkivirtauksia.Siitä päästään laitteen haittapuolena hitaaseen jäähtymiseen.Siihen on kehitetty tuulettimet ja kvartsipeili ns.de luxe malleissa.Vaikka laite on hintavampi tavallista newtonia ,se pysyy vielä hyvin kurissa verrattaessa APO:n.Kuitenkin kontrastia,näkymiä eri putkilla verrattaessa MN sijoitetaan siihen lähimmäksi.Parhaan suorituskyvyn saamiseksi tällaiselle laitteelle olisi sen pitäminen aina havainto-oloja vastaavassa lämpötilassa.APO:n näitä verrataan että tuuman suurempi MN vastaisi vähintään samaa.Mitä liikkuvuuteen tulee niin 6" MN ja 5"APO ovat aika samoissa.Toisaalta hintaero Maksutov-Newtonin hyväksi alkaa näkyä vasta kunnolla kun mennään 7"tuumaiseen.Mutta se 14 kilon painoineen vaatii kunnon jalustan.Kompromisseja tarvitaan,mutta onhan tämäkin vaihtoehto.
Celestron C14,

Tane

 Tuohon jo uskaltaa vastata ettei ole Suomenniemellä kyseiselle putkityypille kannatusta, eikä minustakaan sen puoltajaa tullut. Vaikka hyvän 7 tuuman peilillä varustetun M-N:n sanotaan menevän visuaalisissa planeettahavainnoissa ohi Astro-Physics 6" F/8 Apo:n niin kun ei siitä ole muuhun käyttöön. Ei näy pahemmin M-N 180:llä valotettuja syvätaivaskuvia. Tuolla linssiputkella otettuja kylläkin. Mitättömän kokoinen apupeili rajoittaa.
Celestron C14,

JariP

Vuoden verran Tauno odottanut muiden kommentteja, lienee rauhallinen mies  :rotfl: Tuo "nyt jo uskaltaa itse vastata" on huumoria joka meikäläiseen uppoaa  :grin:

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/