Apua aloittelevalle pokkarikuvaajalle

Aloittaja Prikka, 02.08.2011, 10:55:02

« edellinen - seuraava »

Prikka

Olen yrittänyt kuvata Jupiteria useaan otteeseen, mutta lopputuloksena syntyneet kuvat ovat parhaimmillaankin olleet tätä luokkaa: http://img839.imageshack.us/img839/4558/shack2.png

Olen kokeillut kaikkia mahdollisia ISO- ja valotusasetusten yhdistelmiä pääsemättä parempiin tuloksiin. Osaisiko joku tuon yllä olevan kuvan perusteella vinkata, mitä asetusta kannattaisi seuraavaksi muuttaa? Jupiter tuntuu ylivalottuvan lähes kaikilla asetuksilla, toisaalta jos valotusta lyhentää tai herkkyyttä pienentää niin kuista ei näy enää jälkeäkään (ja vaikka Jupiterin saisikin himmeämmäksi, kuvista tulee todella epätarkkoja).

Kuvaamisessa käytetty kamera on Olympus µ820 ja putkena Sky-Watcher 13065EQ2 (halk. 130mm, pituus 650mm) seurantamoottorilla.

Kaizu

Valotusaikaa reilusti lyhemmäksi jos haluat kuvaan yksityiskohtia Jupiterista. Näitä kuvia sitten pinoon. Käytännössä Jupiterin pinnan yksityiskohtia ja kuita on hankala saada samaan kuvaan, varsinkaan pokkarin dynamiikalla. Tämänhän olet jo itse todennut.

Kaizu
Kai Forssen

Prikka

Hei,

OK, kiitoksia avusta. Kyseisen pokkarin valotusta ei tietääkseni saa tuon lyhyemmäksi, eli täytyy kokeilla jotain toista kameraa. Eikö ISO-herkkyyttä vähentämällä pitäisi periaatteessa päästä samaan lopputulokseen kuin valotusta lyhentämällä? Kokeilin kuvaamista pienillä ISO-arvoilla ja sainkin vähennettyä tuota ylivalottumista, mutta samalla kuvista tuli epätarkempia. Kuulostaako esimerkiksi ISO200 liian pieneltä Jupiterin kuvaamiseen?

Kaizu

Kamerasta pitäisi löytyä 1/2000 sek valotusaika mutta sitä tuskin saat käyttöön koska manuaalisäätömahdollisuus puuttuu. Tuon kameran voi pyhittää mummokuviin ja hankkia harrastuskäyttöön sellainen josta löytyy manuaalisäädöt, vaikkapa järkkäri.

Kaizu
Kai Forssen

Arzka

Suosittelen Nikon d5100 tai d3100 kameraa. Kameroissa on kaikki asetukset säädettävissä manuaalisesti. Hintakin on sopiva. Molemmissa on hd laatuinen videokuvaus. Tuossa d5100mallissa on vielä kääntyvä näyttö lisäksi. Kameran saa liitettyä kaukoputkeen t2sovitteella. Kolmas hyvä aloittelijakamera on canon eos 1100d.

prototype

Kun itse käytin pokkaria planeettakuvaukseen sain foorumilta toimivan ohjeen Antilta.

Lainaus käyttäjältä: Antti - 27.07.2010, 00:37:35
Tässä vähän aikaa sitten kuvailin itsekin Jupiteria. Kuvasin vanhalla digipokkarilla kaukoputken okulaarin läpi. Alussa huomasin saman ongelman, eli Jupiter ylivalottui ja tuloksena oli vain kirkas pallo+Galilein kuut.

Ratkaisu oli kuitenkin varsin yksinkertainen. Ensin pienin mahdollinen ISO. Kamerassani ei voi kuitenkaan manuaalisesti säätää valotusaikaa, joten tällekin piti tehdä jotain. Valotusaikahan piti siis saada lyhyemmäksi, jotta Jupiter ei ylivalottuisi. Laitoin taskulampun putken objektiivin eteen, jolloin kameraan tuli enemmän valoa. Nyt kun kameran laukaisimen painoi puoliksi pohjaan, valotusaika lukittui ja se oli riittävän lyhyt. Tämän jälkeen lamppu pois putken edestä ja kuvaamaan.

Jos tarkennus muuttuu tämän operaation aikana, niin yksinkertaisesti vain tarkennat uudestaan kaukoputken tarkennuslaitteesta. Tätä ongelmaa itselläni ei kuitenkaan ollut.

Tämä systeemi toimi ainakin itselläni sekä yksittäisissä valokuvissa että videolla.

En tiedä toimiiko sinun kamerassa, mutta ainakin omassa canon a550 toimi.

Prikka

Kiitokset kaikille nopeista ja hyvistä vastauksista! Kirjoittelen ensimmäistä kertaa tälle palstalle ja on mukava huomata, että täältä löytyy ihmisiä jotka jaksavat auttaa aloittelijoitakin.

Täytyy kokeilla tuota lamppukikkaa. Kameran ja putken vaihto on todennäköisesti edessä ennemmin kuin myöhemmin, haluan kuitenkin ottaa ensin tuntumaa tuohon kuvaamiseen ennen kuin alan käyttämään euroja urakalla.

tiukkapipo

Terve tuloa.
Kannattaa myös kammeta paikalliseen harrastusyhdistykseen.
Yhdistyksen laitteiden ja jäsentapahtumien kera harjoittelu tulee halvemmaksi ja hiukan saat tuntumaa, mitä laitteita tarvitset.

t:Tiukkis

Galakseilla

Terve.

Mikähän on kun aina pimeässä tulee ns. vihreitä kuvia? Näkee tuosta avattarestakin.
Valkotasapaino ketuillaan vai filtterit pitäs nykiä irti optiikan takaa?

Enimmäkseen olen käyttänyt kameran automaattitoimintoja. Vasta hiljattain sain CHDK ohjelmiston asenneltua, joten sitä pitäisi rueta opiskelemaan. Ja alkeita valokuvauksesta. Kamera on Powershot 720is.

Zori Prikka kun lainasin ketjuasi.
Ursan jäsen vuodesta 2004.
J-ii. Va+ l to * nen.

Lauri Kangas

Valkotasapainohan se. Pokkareiden livekuvalla voi tosi nopeasti testata eri WB:iden vaikutuksia kun näkyvät välittömästi siinä kuvassa. Ota se millä tulee luonnollinen, todennäköisesti loisteputkiasetus. Tämä pätee siis keinotekoisesti pimeällä valaistuihin kohteisiin.

Sitten jos pitää hifistellä niin voit napata itse Custom-valkotasapainon seinästä, paperista tms. jonka tiedät olevan valkoinen.

Galakseilla

Ok, kiitoksia. Lueskelen aina vähän turhan hc-juttuja, pitäisi lähteä alkeista liikenteeseen :) .
Tutkiskelin tuossa vanhoja kuviani, niin kaikki automaattiasetuksilla ottamat on ihan "jees", mutta manuaalisäädöillä mennään metsään ja syvälle (manuaalilla kun saa jopa 30s valotuksia). Pitänee perehtyä enemmän kameran omituisuuksiin.
Ursan jäsen vuodesta 2004.
J-ii. Va+ l to * nen.

Kontju

Lainaus käyttäjältä: Arzka - 02.08.2011, 15:06:22
Suosittelen Nikon d5100 tai d3100 kameraa. Kameroissa on kaikki asetukset säädettävissä manuaalisesti. Hintakin on sopiva. Molemmissa on hd laatuinen videokuvaus. Tuossa d5100mallissa on vielä kääntyvä näyttö lisäksi. Kameran saa liitettyä kaukoputkeen t2sovitteella. Kolmas hyvä aloittelijakamera on canon eos 1100d.

Mutta mutta... nuohan ovat kaikki digijärjestelmäkameroita. Onko tosiaan niin, ettei digipokkarista löydy sopivaa mallia?

Digijärkkäreissä ongelma käsittääkseni on se, että kennojen ison koon takia kuvatiedostoista tulee isoja. Ja kun suurin osa kuvasta planeettakuvauksessa on vielä mustaa, niin kennon resoluutio menee aika hukkaan. Puhumattakaan kun näitä rupeaa pinoamaan niin tiedostokoko varmaan hidastuttaa eli tekee turhaa työtä.

Minulla on Canon EOS 400d jossa ei ole videokuvausmahdollisuutta, tosin sarjatulitusta voisi joskus kokeilla.


einari

Digipokkareissa on se ongelma että ne on hieman hankala kiinnittää putkeen kiinni kun pitää käyttää okulaaria.
Jos planeettakuvaus kiinnostaa niin paras tapa on joko digijärkkäri ja videokuvaus tai vielä parempi kunnon webikamera (esim Imaging Source).
___
Tapio

Kontju

Lainaus käyttäjältä: einari - 11.03.2012, 20:15:10
Digipokkareissa on se ongelma että ne on hieman hankala kiinnittää putkeen kiinni kun pitää käyttää okulaaria.
Jos planeettakuvaus kiinnostaa niin paras tapa on joko digijärkkäri ja videokuvaus tai vielä parempi kunnon webikamera (esim Imaging Source).

Viitaten edellinen puheenvuoro. Digijärkkärin rungon päivitystä olen hieman miettinyt, mutta vielä en ole siihen langennut. Mihin tuon nykyisen rungon sitten laittaisi.

Mistäs minä tuolla ulkona lumihangessa saan läppärin kaapelin päähän siihen webbikameraan kiinni, joka tallettaa otokset. Ja miten se kiinnitetään siihen okulaariin.

Paljon kysymyksiä. Taidan jäädä pyörimään luuppiin lähtöruutuun. Arggh.

einari

No jos nkyisellä pokkarilla haluat mennä niin kokeile ihmeessä afokaalista kuvausta (okulaari+pokkari+pokkariteline).
Webikamerakuvauksessa ei yleensä käytellä okulaaria vaan polttotasolla tai barlowin kera kuvaillaan.
Mikseiköhän muuten ole sellaista webikameraa jossa olisi omaa virtaa ja tallennustilaa ?
___
Tapio