Kevyt syvän taivaan putki?

Aloittaja cokekola, 26.06.2011, 14:35:27

« edellinen - seuraava »

cokekola

Ollaan pojan kanssa koetetttu "harrastaa" muutama vuosi tähtiä, poika innokkaammin. Hankittiin jossain vaiheessa Skywatcher 200/1000 Dobson syvän taivaan  tarkkailuun. Ei siitä oikein ole mitään tullut, kun putki vain on kerta kaikkiaan liian kookas ja painava meidän olosuhteisiimme. Omalla pihalla on liikaa valosaastetta ja kauemmas putken raahamainen on osoittautunut liian työlääksi.

Nyt pitäisi löytää kevyempi tai ainakin ulkomitoiltaan pienempi putki, jonka saisi helpommin mukaan. Mutta edelleen syvän taivaan tarkkailuun. Olisiko ehdotuksia kohtuuhintaiseksi laitteistoksi?

Celest1al Sphere

Moi,

Muun muassa Skywatcherilla on vastaavanlaisia 15 cm putkia Dobson jalustalla. Sellaisella näkee paljon syvän taivaan kohteita, mutta sellainen on myös kevyempi ja helpompi kuljettaa. Ja kyllä vaikka 10cm putkellakin näkee jo paljon syvän taivaan kohteita, mutta kyllä itse voisin kallistua tilanteessasi 15 senttisen kannalle.

/Juha


Meade-mad

Hyvä iso kiikari ja kunnollinen, esimerkiksi videojalusta?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

naavis

#4
Jos kaukoputki on liian kookas, kiikarit hyvällä jalustalla ovat tosiaan mainio vaihtoehto.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: cokekola - 26.06.2011, 14:35:27
Ollaan pojan kanssa koetetttu "harrastaa" muutama vuosi tähtiä, poika innokkaammin. Hankittiin jossain vaiheessa Skywatcher 200/1000 Dobson syvän taivaan  tarkkailuun. Ei siitä oikein ole mitään tullut, kun putki vain on kerta kaikkiaan liian kookas ja painava meidän olosuhteisiimme. Omalla pihalla on liikaa valosaastetta ja kauemmas putken raahamainen on osoittautunut liian työlääksi.

Onko tämän tapaiset kuljetusratkaisut käyty jo läpi?
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=416.msg2864#msg2864
Tuolle 200/1000mm Dobsonille on meinaten aika hankala löytää korvaavaa kalustoa, jossa ei samalla myös valonkeräyskyky ja jalustan tukevuus kärsisi merkittävästi.

t. nimim. "SCT tai MCT on kyllä pieni putki, mutta kun sen ekvatoriaalijalusta painaa ja on hankala kuljettaa sekin..."
- Timo Inkinen

cokekola

Kiitos vinkeistä. Iso Dobson on kyllä valitettavasti pois lakuista tässä vaiheessa, vaikka mitä apuvälineitä miettisi. Yksi olellinen tekijä olisi mahollisuus jalustan kokoontaittamiseenkin, mikä ei Dobson-jalustalla ole kovin helppoa.

Parikin ehdotusta kannatti kiikareita. Onnistuuko niillä hyvin syvän taivaan kohteiden tarkastelu? Millaiset kiikarit tarvittaisiin? Onnistuuko kuvaus?

Miten paljon jonkin Sky-Watcher Skymax-127 valovoima poikkeaa meidän 200/1000 putkesta? Entä Skymax 150, joka menee jo tosin melko paljon aioitun hintaluokan yli.

verney

Lainaus käyttäjältä: cokekola - 28.06.2011, 14:48:46
Kiitos vinkeistä. Iso Dobson on kyllä valitettavasti pois lakuista tässä vaiheessa, vaikka mitä apuvälineitä miettisi. Yksi olellinen tekijä olisi mahollisuus jalustan kokoontaittamiseenkin, mikä ei Dobson-jalustalla ole kovin helppoa.
Entäs kokoonmenevä Dobson:
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3543&show=all

Ei toki mikään ihan helppo kannettava sekään, mutta toisaalta ei kai tässä mitään vaellusputkea etsitä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7622.0

Never

Lainaus käyttäjältä: cokekola - 28.06.2011, 14:48:46Miten paljon jonkin Sky-Watcher Skymax-127 valovoima poikkeaa meidän 200/1000 putkesta?

Ero noissa putkissa rupeaa olemaan jo aika iso. Valosaasteisissa olosuhteissa pienet putket jäävät aika pahasti valojen jalkoihin ja näkymät ovat useimmiten pettymyksiä. Mikäli auton on käytössä, kannattaa pitää iso putki ja joko katsella sillä pihalta tai suosiolla siirtyä pimeään havaintopaikkaan. Tilanteessa jossa autoa ei ole ja kyseeseen tulee putken siirtely... niin kyllä sitä useimmiten aika kauaksi joutuu menemään että näkymät paranevat. Riippuen tietysti missä tarkalleen asuu.

Itselläni on matka- ja retkiputkena Sky-Watcher 127 linssiputki ja se on tarkoitukseensa ja syvän taivaan katseluun erinomainen putki, mutta vaatii todella pimeän taivaan, jotta näkymät rupeavat olemaan hyvää luokkaa. Etuna tuohon Skymaxiin - jota itsekin aikanaan harkitsin - on se ettei putkea tarvitse kollimoida.

/Jaakko

einsteinium

#9

Timpe

Tuollainen 150mm kokoinen f5 Newton on hyvä valinta ensiputkeksi, koska sen kautta syvän taivaan kohteet alkavat näkyä jo kohtuullisen hyvin (suhteessa pienempiin 80...120mm putkiin nähden), eikä putken koko ole kasvanut vielä 200mm peilin vaatimaan kokoluokkaan. Putki itsessään on tyypillinen kiinalaisvalmiste, jolla pääsee hyvin alkuun maksamatta itseään kipeäksi havaintovälineestä, jonka käyttömäärästä ei ole vielä tarkkaa tietoa hankintavaiheessa. (Vertailua voit tehdä esim. hyviksi tiedettyihin Orion UK:n malleihin, jotka maksavat 2-3x kiinalaista enemmän tässäkin kokoluokassa.)

Joku toinen voisi kommentoida tuollaisen sivusta ripustetun putkityypin toimivuutta Dobson-jalustan päällä. Tuleeko esim. tasapainotuksessa ongelmaa, kun näin kevyt putki on tuettu sivultaan (ei luultavasti tule tässä kokoonpanossaan). Punapiste-etsimen rinnalle/tilalle ostaisin 8x50 optisen etsimen (esim. link), jolla kirkkaammat kohteet näkyvät jo suoraan etsimessäkin.
- Timo Inkinen