COMET C/2011 L4 (PANSTARRS)

Aloittaja Esko Lyytinen, 14.06.2011, 22:46:32

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Kävin tänään kokeilemassa, olisko mahdollista nähdä vilausta. Ei näkynyt ainakaan 25x80 kiikareilla, vaikka puolisentuntia yritin zoomailla. Marssia ei näkynyt liioin .
Timo Kantola

avanti

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 09.03.2013, 22:12:43
Kävin tänään kokeilemassa, olisko mahdollista nähdä vilausta. Ei näkynyt ainakaan 25x80 kiikareilla, vaikka puolisentuntia yritin zoomailla. Marssia ei näkynyt liioin .

Cartes du Cielistä näin, että tämä komeetta on nyt lähes samalla korkeudella kuin Aurinko, ja lisäksi aika lähellä. Olisi ollut aika huikeata jos sen (ja Marsin) olisi nähnyt.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Jorma Koski

Hyvin matalalla on vielä tänään (4 astetta) Auringon laskettua
Ohessa MegaStar V5 kartta tuoreimmilla efemeriideillä

Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Timpe

- Timo Inkinen

Esko Lyytinen

#19
En tiedä kenet vakuuttaa että se näkyy kuvassa, mutta kyllä mielestäni näkyy.

On otettu Canon EOS 400D kameralla 300 millin polttovälin telellä himmennettynä F8:aan. On otettu (yleensä) 9 "sarjoja", jonka verran kykenee nopeasti ottamaan muutaman sekunnin aikana ennen kuin hidastuu. Ja kun on ne tallentanut niin uusi sarja jonka sai noin minuutin kuluttua. Yksittäisvalotukset oli näissä 1/4 s, ISO 200.
Ja on pinottu 9 ja vähennetty toinen 9 pino. Tai kun ei ole oikein sopivaa ohjelmaa vähentämiseen nin nyt tein sen niin että laiton toisen "sarjan" fläteiksi. On DSS:llä pinottu. On siis oikeammin pikseliarvojen suhde. Elikkä ajatus oli saada mahdollisimman pienikohinaisiksi pinoamalla ja tausta tasaiseksi vertailukuvilla. Ja kun vertailukuvat on n minuutin päästä niin näkyy sen kohdalla negatiivisena. Kuvassa on merkitty positiivinen jälki punaisilla janoilla ja negatiivinen keltaisilla. Ja noita edellinen ainakin myös näkyi. Enemmänkin on kuvasarjoja mutta en ole ehtinyt pinoamaan enkä kait tänään enempää ehdi.
Kuvan positiivinen jälki on tänään 2013,3,10 noin kello 18.39 EET eli jokseenkin puoli tuntia auringon laskun jälkeen. Tänään oli helppo kohdistaa koska seurasi jokseenkin samaa jälkeä jossa aurinko oli tasan tunti aiemmin ollut.

Kiikareillla en yrittänytkään vaan keskityin kuvaamiseen. Olosuhteet olivat erinomaiset, vaikka kuvasta voisi muuta luulla. Saa esiin niin pienet kontrastierot, että mitään "pilvijuovikkuutta" en visuaalisesti huomannut ollenkaan.

Etäiset voimalinjajohdot näky tuossa alhaalla. Ne eivät sentään tällä tekniikalla poistuneet, varsinkin kun loppukuvan kontrasti on erittäin suuri.

No, laitanpa sen toisenkin tehdyn kuvan jos edes vähän vakuuttavamman saisi. Siihen ei ole merkitty mitään, mutta sama näkyy myös tässä vaaleana, ja edellinen näkyy tummana siitä vasemmalla ylhäällä, suunnilleen saman matkan päässä kuin ekan kuvan pari. EDIT; kun klikkaa ekan kuvan auki. Toinen on pienemmäksi rajattu ja näkyy esikatselussa jo  oikeasssa skaalassa, ainakin minulla.
( Oli toisin päin tehty, mutta muutin negatiiviseksi. Ja se on jokseenkin harmaasävykuva, saturaatio 0.)

Esko

EDIT: Seuraavassa sarjassa oli juuri sähköjohtojen takana. Sitten olin kääntänyt kameraa ja tässä on kuvapari noin kelloajoilta 18.53 (pos) ja 18.54 (neg), jälkimmäinen jokseenkin keskellä cropattua ja positiivinen siitä vasemmalla ylhäällä. Ovat noin 15 minuuttia ennen kuin komeetta laski horisontin alapuolelle.
Liitän tämän kolmanneksi kuvaksi.
Tässä viivyttelin hiukan vähemmän aikaa noiden sarjojen välissä ja keskittvät 52 s erolla toisiinsa.

VeikkoM

Hyvin samankaltainen tuo tuhnu on kuin tuoreimmissa kuvissa muualta pohjoiselta pallonpuoliskolta.  Spaceweatherin online-kuvagalleriassa on kuvia jo mm. Kreikasta, Bulgariasta, Italiasta, Pekingistä, New Jerseystä.

http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=comet

Viimeiset kirkkausarviot Australiasta ovat antaneet komeetalle arvoja + 1,1 .. +1,8 mag.   Chris Wyatt antoi 10.3. ekstinktiokorjatun kirkkausarvion -0,3 mag, mutta epäilee itsekin, että korjaus on liian iso.  Hänen aiemmassa digikuvassa komeetta näyttää pikemminkin olevan kirkkautta 1,5 mag.

-VeikkoM-
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Ransu

Minä yritin tänään napata tätä päivätaivaalta kahdella eri kaukoputkella ja järkkärillä . En saanut mitään näkyviin kuvissa.
En tosin kovin paljon odottanutkaan.


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

hrabb

Kuvasin sunnuntaina auringonlaskun(klo 18:11) jälkeen taivaanrantaa Kirkkonummella.
Linkin takana on kuvat ja kertomus.

http://www.saunalahti.fi/~harrrab/komeetta.html

Muualla netissä 10.3 julkaistuissa kuvissa PanStarrsin ydin on venynyt pitkulaiseksi
ja on hyvin saman näköinen kuin  kuvissani:

http://spaceweather.com/gallery/full_image.php?image_name=Scott-Sacker-IMG_8773_1362978345.jpg

Ytimen kirkkaus olisi 0 ja -1 magnitudin tienoilla?

Terveisin - Harry

einari

Olisin vieläkin hieman epävarma tuosta viimeisimmästä kuvastakin.
Minusta kuitenkin komeetan pään pitäisi erottua kirkkaampana verrattuna pyrstöön.

Koitin myös eilen kuvailla IR-suotimella mutta eipä onnistunut.
___
Tapio

hrabb

Tulkintani on että näissä kuvissa näkyisi pelkkä pitkulainen kirkas ydin. Pyrstöä ei ollenkaan.
Scottin 10.3 ottamassa kuvassa pyrstö on hyvin himmeä verrattuna kirkkaaseen
(ja pitkäksi hajonneeseen?) ytimeen.
Terv.Harry

einari

Tosin tuossa Scottin kuvassa valotusaika on ollut 6 sekuntia (sinulla 1/2500s), joten siinä ajassa ja tuolla polttovälillä (250mm) veikkaan että ydin on päässyt jo hieman liikkumaan valotuksen aikana.
___
Tapio

pnuu

Einari ehti ensin, olin kirjoittamassa juuri samaa asiaa.

Pitäisin lähes varmana, että kyseessä on lentokoneen jättövana.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

jussi_k_kojootti

Näyttää minustakin liikkeeltä tuossa Scottin kuvassa.  Muissa kuvissa en ole nähnyt (ainakaan noin holtittomaksi) venähtänyttä ydintä.

http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=comet

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Harryn kuvassa näkyvä läntti ei muistuta panstarrsista (eikä mistään muustakaan komeetasta) saatuja kuvia lainkaan.

Noin kirkkaalta taivaalta vain kymmenen minuuttia auringonlaskun jälkeen komeetta ei erotu noin selvänä ja ennen kaikkea terävärajaisena millään, varsinkaan kun kirkkaus ei ole reilusti miinuksen puolella. Lisäksi muotokaan ei ole sellainen kuin pitäisi.

Lyytisen kuvat tuossa yllä ovat enemmänkin sitä kaliiberia mitä komeetasta olisi eilen voinut olettaa nappaavansa, ja nekin on otettu melkein tuntia myöhemmin auringon painuttua alemmas.

Sen sijaan kaukaisten auringon valaisemien lentokoneen jättövanojen kaikki tunnusmerkit täyttyvät: muoto, kirkkaus, liike, sijainti auringon suunnassa ja mikä tunnusomaisinta, erehdys siitä että kyseessä olisi jokin tähtitaivaan ilmiö.

naavis

Olin itsekin komeettaa havaitsemassa eilen auringonlaskun aikoihin, ja ehdin monta kertaa innostua kun oikeaan paikkaan ilmestyi kirkkaahko komeettamainen vana. Muutaman minuutin tarkastelun jälkeen jokainen kappale osoittautui kuitenkin kaukaiseksi lentokoneeksi, joka liikkui aivan eri suuntaan kuin tähtitaivaan kohteet, vaikkakin hyvin hitaasti. Tunnin aikana havaitsin tällaisia hämäyskomeettoja noin kymmenen kappaletta. Varsinaista komeettaa en saanut haaviin. Harrynkin kuvat näyttävät hyvin paljon näiltä laskevan auringon valaisemilta lentokoneilta ja niiden jättövanoilta.