En tiedä kenet vakuuttaa että se näkyy kuvassa, mutta kyllä mielestäni näkyy.
On otettu Canon EOS 400D kameralla 300 millin polttovälin telellä himmennettynä F8:aan. On otettu (yleensä) 9 "sarjoja", jonka verran kykenee nopeasti ottamaan muutaman sekunnin aikana ennen kuin hidastuu. Ja kun on ne tallentanut niin uusi sarja jonka sai noin minuutin kuluttua. Yksittäisvalotukset oli näissä 1/4 s, ISO 200.
Ja on pinottu 9 ja vähennetty toinen 9 pino. Tai kun ei ole oikein sopivaa ohjelmaa vähentämiseen nin nyt tein sen niin että laiton toisen "sarjan" fläteiksi. On DSS:llä pinottu. On siis oikeammin pikseliarvojen suhde. Elikkä ajatus oli saada mahdollisimman pienikohinaisiksi pinoamalla ja tausta tasaiseksi vertailukuvilla. Ja kun vertailukuvat on n minuutin päästä niin näkyy sen kohdalla negatiivisena. Kuvassa on merkitty positiivinen jälki punaisilla janoilla ja negatiivinen keltaisilla. Ja noita edellinen ainakin myös näkyi. Enemmänkin on kuvasarjoja mutta en ole ehtinyt pinoamaan enkä kait tänään enempää ehdi.
Kuvan positiivinen jälki on tänään 2013,3,10 noin kello 18.39 EET eli jokseenkin puoli tuntia auringon laskun jälkeen. Tänään oli helppo kohdistaa koska seurasi jokseenkin samaa jälkeä jossa aurinko oli tasan tunti aiemmin ollut.
Kiikareillla en yrittänytkään vaan keskityin kuvaamiseen. Olosuhteet olivat erinomaiset, vaikka kuvasta voisi muuta luulla. Saa esiin niin pienet kontrastierot, että mitään "pilvijuovikkuutta" en visuaalisesti huomannut ollenkaan.
Etäiset voimalinjajohdot näky tuossa alhaalla. Ne eivät sentään tällä tekniikalla poistuneet, varsinkin kun loppukuvan kontrasti on erittäin suuri.
No, laitanpa sen toisenkin tehdyn kuvan jos edes vähän vakuuttavamman saisi. Siihen ei ole merkitty mitään, mutta sama näkyy myös tässä vaaleana, ja edellinen näkyy tummana siitä vasemmalla ylhäällä, suunnilleen saman matkan päässä kuin ekan kuvan pari. EDIT; kun klikkaa ekan kuvan auki. Toinen on pienemmäksi rajattu ja näkyy esikatselussa jo oikeasssa skaalassa, ainakin minulla.
( Oli toisin päin tehty, mutta muutin negatiiviseksi. Ja se on jokseenkin harmaasävykuva, saturaatio 0.)
Esko
EDIT: Seuraavassa sarjassa oli juuri sähköjohtojen takana. Sitten olin kääntänyt kameraa ja tässä on kuvapari noin kelloajoilta 18.53 (pos) ja 18.54 (neg), jälkimmäinen jokseenkin keskellä cropattua ja positiivinen siitä vasemmalla ylhäällä. Ovat noin 15 minuuttia ennen kuin komeetta laski horisontin alapuolelle.
Liitän tämän kolmanneksi kuvaksi.
Tässä viivyttelin hiukan vähemmän aikaa noiden sarjojen välissä ja keskittvät 52 s erolla toisiinsa.