No joo, ilmastoasioissa kannattaa ihan ensimmäisenä tutkia ihmiskunnan historiaa viimeisen 200 vuoden ajalta. Hyvä lähtökohta on kaupungistuminen ja väestönkasvu globaalisti. Sitten kannattaa vilkaista miten on transportaatio eli liikkuminen muuttunut. Sitten kun on teknologia hallussa, voikin alkaa funtsimaan kuinka paljon pelkästään liikenne (ilma, maa, meri) tunkee p*skaa päivässä. Seuraavaksi voi vilkaista statistiikkaa mm. ihmisten ruokatottumuksista, ja esimerkiksi lihantuotannon kasvu viimeisen 100 vuoden ajalta. Jos taas tahtoo mennä ajassa taaksepäin niin kannattaa tsekata mm. pronssiajan seutuun Kreikan historiaa. Yksi mielenkiintoinen tilasto on metsänhakkuut viimeisen 25 vuoden ajalta.
Ilmasto ei ole stabiili, eikä koskaan tule olemaan, mutta on täysin sama väittää Maapalloa litteäksi tai Kuuta juustoksi, kuin väittää että ihminen ei kykenisi vaikuttamaan dramaattisesti ilmastoon.
Ihmisen vaikutuksen kieltäminen on alitajuista pelkoa, joka syntyy osittain huonosta omasta tunnosta.
Kannatta ottaa joku päivä matka ihmiskunnan maailmaan, ihan oikeasti, yrittää sisäistää ja ymmärtää, mitä tarkoittaa kun yli 7 miljardia ihmistä kuluttaa luonnonvaroja, joka ikinen päivä. Montako tankillista bensaa kuluu päivässä ihmiskunnalta? Montako hehtaaria puuta hakataan päivässä? Montako miljoonaa tonnia jätettä syntyy päivässä? Montako lehmää piereskelee päivittäin? Montako lentokonetta lentää yli 5 km korkeudessa, joka ikinen päivä?
Suomessa kun elää, ei asioita hahmota, täällä kaikki on pientä, hajallaan. Mutta mennäänpä maailmalle, sinne missä ihmisiä on yhdessä kaupungissa yli viisi miljoonaa. Siinä me näemme mitä täällä oikeasti tapahtuu.