Lyhentimen etsintää Santelille (kokemuksia ja sovitus MCT-putkeen haussa)

Aloittaja Timpe, 14.04.2011, 20:32:06

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tein tänään empiiristä kokeilua Santelin ja Canon EOS 7D:n kanssa. Sovitin tuon rungon oikealle etäisyydelle samaan pakettiin kuin tuossa CCD:n kanssa ja lopputulokset kertovat selvästi, ettei tästä TSSCKorr2 lyhentimestäkään ole Santelin perään lyhentimeksi. En nyt viitsi lähteä tuota enää vaihtamaan TS:n kanssa (kuten edellisen lyhenninkokeilun kanssa kävi), joten luovutan haaveet tämän putken saamisesta kuvauskäyttöön lyhentimellä. Harmin paikka, kun tuollainen olisi ollut näppärämpi pyöriteltävä kuin 300/1500mm Newton :sad: Toisaalta pitää jättää tämä putki sitten planeettaputkeksi pitkille 1800mm (+ 2x barlow) polttoväleille.

Tässä kuva ilman lyhennintä:



Ja tässä TSSCKorr2 0.8x lyhentimen + kentäntasoittimen kanssa:



Nuo ovat siis 7D:n APS-C kennokoolla (22.3 × 14.9 mm) ja vaikka tuosta rajaisi reunat pois KAF-8300 kennon koolle (17.96mm x 13.52mm), ei tuonne saisi kovin hyvää lopputulosta aikaan kun putken/lyhentimen+tasoittimen ominaisuudet eivat sovi yhteen. (Oikean ylänurkan tummentuma on OAG:n peilin aiheuttamaa tuossa lyhenninkuvassa.)
- Timo Inkinen

einari

Harmin paikka mutta taitaa olla niin että F/5 polttovälin menestyksellinen lyhentäminen on aika haasteellista - ja kallista.
___
Tapio

Timpe

- Timo Inkinen

einari

Mulle tuli joku aivopieru ja aika pian kirjoittamisen jälkeen tajusin että eihän tässä Newtonista tosiaan ole kyse.  :oops:
Olisin poistanut koko viestin mutta ehdit jo vastata.
___
Tapio

Timpe

#19
No harm done, einari! :smiley:
Pistin tämän lyhentimen myyntiin tähtibasaariin (link)... ja se meni jo kaupaksi.
- Timo Inkinen

mistral

Ylikorjaako TSSCkorr2 kentän?

Tuli vaan mieleen, varmaankin mahdotonta, mutta voiko tuo TSS olla väärin päin? Silloin noin raju vääristymä voisi olla mahdollinen.

Jos ovat tehtaalla koonneet linssit väärinpäin :undecided:

Timpe

#21
En usko, että olisi väärinpäinkään. Jos katsoo tuota kuvaa ilman korjainta, niin Santelin kuva-alan kaarevuus on kohtuullisen vähäistä. Tällöin tuollainen vakio-SCT:lle mitoitettu korjain varmaankin ylikorjaa tämän putken kuva-alan tuolla tavoin. TSSCKorr2:n etummainen linssi on selvästi kaareva (kupera) ja kameraan päin tuleva linssi on paljon tasaisempi kaarevuudeltaan.

PS. Käytännössä tähän putkeeni saattaisi sopia se 0,8x venäläiskorjain, jonka kaveri kävi jo minulla 0,6x mittaisena. Tuo 0,6x versio ei suostunut tarkentumaan enää tässä putkessani, mutta siinä ei olisi ollut lainkaan tuota kaarevuuden korjausta. Toisaalta tuon 0,6x mallin kaarevuus näytti sekin olevan pielessä, mutta se saattaisi johtua väärästä tarkennusetäisyydestä. (Pitää katsoa, jos tuota putkea käyttäisi ilman lyhennintä OAG:llä ja F10:llä erikoiskohteisiin, jotka vaativat polttoväliä.)

Edit: CN:n foorumilla ehdoteltiin hiukan vastaavaan tarpeeseen Astro-Physicsin CCDT67 korjainta. Tuo saattaisi olla sopiva korjain tähänkin tarpeeseen, mutta ketuttaa tilata kolmatta korjainta saman putkeen. Tämän mallin etuna olisi 2" koko ja sen myötä sopiminen 2" tarkennuslaitteen sisään = melko varma tarkentuminen äärettömään.)
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 21.08.2011, 01:25:27
Vaikea hahmottaa että piirtämäsi mukaisessa tilanteessa Airy diskiin renkaat näkyisi linjassa ? Ettei vaan kuitenkin ole kyse jonkinlaisesta taipumasta, tai QSI:n kenno kallellaan (ei kohtisuorassa optiseen akseliin?)

Tuli oivallus jälkikäteen, mikä selvitti itselleni nämä taipumajuttujen epäselvyydet. Lisäsin tänään tuon "lyhennin + OAG + loittorenkaat" paketin perään vielä 1.25" okulaariholkin ja kytkin sinne laserkollimaattorini. Ja kas kummaa, nyt asiat alkoivat selviämään, kun lasersäde kulki myös lyhentimen ja muun lisähässäkän läpi  :wink:

Baaderin VariLock säädettävät loittorenkaat toimitetaan vakiona T2 kierrelähdöllä ja erikseen pussissa tulevalla Baaderin yleis kamera-adapterilla + kuusiokoloavaimella osien vaihtoa varten. Olin olettanut, että se loittoon valmiiksi paikalleen asennettu T2 kierrelähtö olisi kiristetty paikalleen jo tehtaalla noilla kuusiokoloruuveilla (ne näkyvät ketjun kuvissakin), mutta nämä kuusiokoloruuvit olivatkin puoliksi löysällä! (Tarkistin asian toisesta VariLock loitosta ja tässä oli myös sama juttu.) Tämä pienoinen löysyys salli kameran asentumisen hiukan vinoon, mikä selitti samalla sen miksi sain putkella visuaalisesti katsomalla (ilman näitä loittohässäköitä) erilaisen kollimointituloksen kuin CCD-kameran kuvaa tutkimalla.

Samalla selvisi myös tuon lyhentimen vaikutus kollimointiin eli sen läpi katsoen kollimointi on kertaluokkaa hankalampaa kuin ilman lyhennintä ja pienetkin virheet kertautuvat suurempina kennolle saakka. Muille SCT/OAG-kuvaajille vinkiksi: kannattaa tarkistaa tällä tavoin koko kuvaustuubin kollimointi kaikilla osilla varustettuna (esim. laserkollimaattorilla), niin näkee esim. OAG:n ja erilaisten loittorenkaiden vaikutuksen kennolle saakka tulevaan kollimointiin. Hyvän laserkollimattorin säde on armoton erilaisten mekaanisten liitosten kohtisuoruuden testaamisessa :shocked:
- Timo Inkinen

Timpe

Eilisiltana oli taas muutama tunti selkeää, niin pääsin kiusaamaan itseäni Santelin parissa. Jätin kollimoinnin siihen kuntoon mihin se jäi edellisviestin laserkäsittelyn jälkeen (eli vain marginaalisesti pieleen) ja päätin ottaa putkesta testikuvat kentän tasaisuudesta ilman mitään lyhentimiä, mutta OAG:n läpi kuvaten. Lopputulos yllätti itseni, sillä tuon testin mukaan Santelin kenttä on täysin tasainen (!) lukuun ottamatta tuota kollimoinnista (tai koko kameran/OAG:n) vinoudesta johtuvaa lievää muotovirhettä. Tähän ei tullut siis ollenkaan samaa kentän kaarevuutta, mitä kokeiluni sen venäläisen 0,6x lyhentimen kanssa olivat aiemmin osoittaneet. Samalla tämä kuva-alan tasaisuus selittää myös sen, miksi tuo edellinen TSSCKorr2 (SCT-korjain) ylikorjasi kuva-alan pieleen, koska tästä putkesta ei tarvitse korjata kentän kaarevuutta lainkaan (kuten SCT-putkilla tarvitsee).

No, tässä viestin alla on foorumille kuva, jossa on kooste Canon EOS 7D:n (APC-S kennokoon) kuva-alan kulmista ja keskeltä. Tähtien muodot näyttävät olevan identtiset kautta koko kuva-alan vai onko raati samaa mieltä?

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 26.08.2011, 22:38:09
Edit: CN:n foorumilla ehdoteltiin hiukan vastaavaan tarpeeseen Astro-Physicsin CCDT67 korjainta. Tuo saattaisi olla sopiva korjain tähänkin tarpeeseen, mutta ketuttaa tilata kolmatta korjainta samaan putkeen. Tämän mallin etuna olisi 2" koko ja sen myötä sopiminen 2" tarkennuslaitteen sisään = melko varma tarkentuminen äärettömään.)

Tämä juttu alkaa jo saamaan koomisia piirteitä, jos tilaan tuon A-P CCDT67:n kolmanneksi korjainyritelmäksi tähän putkeen... :rotfl:
(Pitänee vielä kollimoida tuo putki hiukan paremmin kohdalleen ennen tuon lyhentimen mahdollista tilaamista.)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Vaikea sanoa tuosta kuvasta kentän tasaisuudesta, musta nurkkatähdet näyttää isommilta mutta voivat myös olla kirkkaampia. Kannattaa tarkistaa tuo vaikka CCDInspectorin kokeiluversiolla.

Timpe

Hups, keskeltä tuli valittua turhan himmeitä tähtiä rajauksen sisään, sorry. Tässä hiukan kirkkaammat verrokit nurkkatähdille...
- Timo Inkinen

Timpe

Ja tässä vielä vertailuun Garradd pino (19x1min) Canon EOS 7D:llä... (1x flat ja dark ruutuja + kevyt PS venytys loppukuvalle, 761 kB = 5194 x 3457 px).
Oikeassa nurkassa pimeämpää valojakautumalta, mutta muutoin kelvollinen kenttä ja kun tuon kollimoinnin hieroo kohdalleen niin pääsee toivottavasti eroon päärynätähdistä...

- Timo Inkinen

Timpe

Jatkoin tänään tätä "vasemman käden projektia" eli Santelin lyhentimen etsintää. Kaivoin verkosta AstroPhysicsin CCDT67 lyhentimen speksit (PDF) ja tilasin noiden perusteella tuon lyhentimen TS:n verkkokaupasta. Tuosta manuaalista löytyi pari aiheeseen liittyvää faktaa, jotka lisään tähän alle.

Backfokuksen muuttumisesta:
Compression increases the backfocus or focuser in-travel requirements of any instrument.   Your maximum achievable compression will be determined by the amount of backfocus your telescope has.  You can't simply add extensions ad infinitum.
(vrt. link)

Kuva-alan kaareutumisesta:
...telecompressor takes a larger field and compresses it into a smaller area. If you have a 20 mm square CCD chip, and you are compressing at 0.75X, you are effectively taking a 27 mm square field ( 20 / 0.75 ) and compressing it onto your 20 mm square chip. The question to ask yourself is this:   Would I show field curvature on a 27 mm square without the telecompressor?   If so, then you may show some on the 20 mm square at 0.75X compression.

Tuon CCDT67 lyhentimen oma polttoväli on 305mm ja sen lyhennyskertoimen saa laskettua lyhentimen ja CCD-kennon välisen loittoetäisyyden perusteella näin (TS kertoo tuolle 85mm backfokus arvon + spekseistä selviää että 16mm uppoaa itse lyhentimeen sen optisena pituutena = näistä saadaan spekseistä löytyvä 101mm backfokus):
(305 - 101 mm) / 305mm = 0,67x

Jos tuon kanssa käy niin, että tarkennus ei enää mene äärettömään saakka, niin sitten pitää lyhentää tuota loittoetäisyyttä kameran kennolta. Tämä pienentää samalla lyhentimestä saatavaa lyhennyskerrointa, mutta "nostaa" samalla tarkennusta kauemmas putkesta. Sama laskelma 10mm lyhyemmällä loittoetäisyydellä: (305-91) / 305 = 0,7x
Näiden speksien mukaan tuo lyhennin saattaisi olla hyvinkin Santeliin soveltuva lyhennin, mutta katsotaan rauhassa millaiseen kertoimeen tuon kanssa päästään.

Spekseistä vielä: ... the 27TVPH and CCDT67 do not add any field curvature.  In fact, they have a little bit of a flattening effect.
Hyvällä tuurilla tuo lievä tasoitus sopii Santelin nykyisen suhteellisen tasaisen kuva-alan kanssa hyvin yhteen.  :angel:
- Timo Inkinen