Kirjoittaja Aihe: Yleisöluento: Planeettojen ilmakehät avaruuden armoilla, Helsinki 29.3.2011  (Luettu 2582 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa RJ

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 150
Fysiikan päivät 2011 yleisöluento

Aika: ti 29.3.2011 klo 18
Paikka: Porthania 1, Helsingin yliopisto

Planeettojen ilmakehät avaruuden armoilla

Esa Kallio, Ilmatieteen laitos

ja

Anni Määttänen, Laboratoire Atmosphères, Milieux, Observations Spatiales, Ranska

Maan ilmakehä on jatkuvassa muutoksessa. Tämän ”elämänvaipan” olemassaolo oli välttämätön edellytys elämän synnylle. Usealla muullakin tuntemallamme planeetalla on ilmakehä, mutta yksikään niistä ei tarkalleen muistuta omaamme. Ilmakehän liikkeet, jotka me havaitsemme säänä, noudattavat samoja fysiikan lakeja sekä omallamme että muilla planeetoilla. Ilmastot ja olosuhteet voivat kuitenkin olla hyvin erilaisia. Viime aikoina on myös havaittu eksoplaneettoja, joiden eksoottisista koostumuksista ja ilmakehistä olemme saaneet ensimmäisiä havaintoja.

Avaruus on aurinkokuntien syntysija, ja tähtienvälinen aine sisältää niiden rakennuspalikat. Painovoima ohjaa aurinkokuntien syntyä ja muokkaa niissä planeettoja ja kuita. Aurinkokuntien lähiavaruudesta löytyy auringon valon lisäksi muitakin planeettojen ilmakehiin vaikuttavia tekijöitä. Yksi niistä on aurinkotuulen vuorovaikutus planeetan magneettikentän ja ilmakehän kanssa.

Esittelemme lähimpien tunnettujen maankaltaisten kappaleiden (Venus, Mars, Titan) ilmakehät. Sivuamme sitä, miksi ne ovat niin erilaisia ja toisaalta samanlaisia sekä tarkastelemme hauraiden ilmakehien selviytymistä ja kehittymistä avaruuden armoilla. Pohdimme myös mahdollisia eksoplaneettojen ilmakehiä ja ilmastoja.


http://www.ava.fmi.fi/~kallioe/fp2011/