Kiikarit ja suurennokset

Aloittaja hafor, 07.02.2007, 23:25:46

« edellinen - seuraava »

hafor

Tässä yksi idea, joka pälkähti noviisina mieleeni... saa hyödyntää vapaasti.

Tarkkailen taivasta tavallisilla 7*50 Panora kiikareilla. Päivät pitkät selaan netistä kaukoputkivertailuja mutta kun en niistä kovin paljoa tiedä niin en vielä ole arvanut ostaa. No, se on ihan toinen juttu...

Kiikaroidessa täydellisenä noviisina on mieleen tullut että olisi erittäin mukavaa, jos jostain voisi tsekata minkä osan taivasta erilaisilla kiikarien ja kaukoputkien suurennoksilla näkee. Voiko missään/jossain tähtitaivassoftassa helposti määritellä esim 7*50 kiikarien näkökenttä, tai 102/1000mm linssiputken näkökenttä vaikka 25mm okulaarillla tai Lidlin 70/700 putki ja mitä lienee okulääreja mukana tuleekaan?

Vai onko tämä ihan tyhmä idea...  ???


-Jarz-

Moi!

Itse selvitin tähtikarttaohjelman (Cartes du Ciel) avulla minkä kokoisen alueen web-kamerani kuvaa CPC 800 ja Skyluxin 70/700 putken polttotasoilta. Zoomasin ohjelmasta karttakuvaa kunnes se leveyssuunnassa vastasi suhteiltaan web-kameran kuvaa ja katsoin mitä ohjelma näyttää kuva-alan kooksi . Koot olivat vajaa 8 kaariminuuttia ja Skyluxilla n. 25.

Voinet kiikareilla katsoa jotain sellaista kohtaa taivaalta, mistä saat vasempaan ja oikeaan laitaan löydettyä jotkin tunnistettavat kohteet ja sitten rajata ohjelmasta samanlaisen näkymän. Toisaalta se kiikarin näkymähän on pyöreä, joten ei niiden kohteiden tietysti tarvitse olla juuri vasemmalla ja oikealla :). Jossain laidoilla kuitenkin, helpottaa vertailua.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+