Havaintotuoli

Aloittaja Tapsa, 04.02.2007, 15:55:25

« edellinen - seuraava »

Tapsa

Jokainen on varmaan huomannut, että istueltaan havaitseminen on mukavampaa kuin seisaaltaan. Isojen Newton-putkien kanssa tulee kuitenkin ongelmaksi se, että okulaarin korkeus vaihtelee suuresti kohteen korkeuden suhteen. Itseäni alkoi kypsyttämään hankala havaintoasento tavallisen tuolin kanssa, varsinkin kun tuo selkä vaivaa aina silloin tällöin. Tein ensimmäisen version havaintotuolista vanhasta koululaistuolista jossa on kaasujousi. Korotin istuinosan kakkos-nelosilla jolloin sain maksimikorkeuden nippa nappa riittämään. Korkeuden säätövaraa oli kuitenkin vaan vajaat 20cm. Hieman kyllä epäilytti tuo kaasujousen kestävyys pakkasessa ja niinhän siinä sitten kävi kun tuli -20 pakkanen, kuului vaan pshiiiii....ja se siitä jousesta :D Täytyi saada jotain parempaa. Aikani surffatua löysin netistä juttua ja testejä tuoleista, monet ovat kehuneet tätä Catsperch mallia ja pitävät sitä parhaana, semmonen oli siis saatava:

http://www.catseyecollimation.com/cperch1.html

Tuoli on aika hintava, mutta onneksi sivulla on hyvät kuvat tuolista ja osista joten sen voi tehdä myös itse. Pelkät ohjeetkin voi tilata, mutta köyhänä miehenä ajattelin säästää nekin rahat johonkin muuhun. Varastossakin oli puuta sopivasti, joten eikun koneet laulamaan ja hommiin. Muutaman illan päästä olikin tuoli valmis, ja eikun kokeilemaan. Hieman epäilin tuota käyttämääni mänty-laudan kestävyyttä, mutta kestäähän se vaikka hieman joustaa. Parempi materiaali olisi tammi tai vähintäänkin koivu, mutta en jaksanut lähteä sitä ostamaan. Korkeuden säätö on nopea ja helppo ja jalkatuki on mukava lisä varsinkin ylemmissä asennoissa. Pinnan käsittelin puutarhakalusteille tarkotetulla sävytetyllä öljyllä. Liimasin vielä istuinosan päälle telttapatjaa niin perse ei jäädy. Tässä vielä muutama kuva tuolista, suosittelen.

Tapsa


Ransu

Nostetaanpa vanha aihe ylös kun asia on sama.
Eli piti saada säädettävä havaintotuoli, kaupallisia sopivia tuoleja ei oikein tahtonut löytyä joten rakensin itse tämän tuolin Catsperchin ja Tapsan mallia mukaillen.
Korkeus on säädettävissä 35-105cm välille nopeasti ilman työkaluja.
Materiaalina on kuusinen laudelauta, haapainen olisi ollut kevyempää, mutta ei ollut kauppiaalla hyllyssä, joten piti ottaa närettä.
Materiaalit kustansivat 12€.


Ja vielä todiste että rakenne kestää ainakin 95kg


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Villem

Moi,

Onko tuollaiselle tuolille suomenkielestä ohjetta?(englanti ei ole vahvin kouluaine)
Tuollainen olisi hyvä tehdä koulun puutyö tunnilla, kun ope voi auttaa ja materiaalit ei maksa mitään  :grin:
Tähtiharrastusta jo vuodesta 2009

Ransu

Rakentelin havaintotuolista kaksi kevyempää ja mukaan mahtuvaa mallia.
Ensimmäisen version nimesin Neanderthaliksi, toinen on Snoopy ja kolmas tammipuinen versio on DukeBlogissa on noista pitempi rakentelutarina ja lisää kuvia.

https://pellervo-observatory.blogspot.com/2020/04/saadettava-havaintotuoli-koska-vanha.html

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Tuoli on tosi hyvä kun vaan saa sen oikeaan kohtaan, epätasaisessa maastossa ei niin helppoa. Puu on yllättävän lujaa, ihmettelin talotyömaalla kun kattotuolin alapaarre oli jatkettu lyhyellä naulalevyllä. Sen lujuus perustuu puun rakennelujuuteen, naulalevyn piikit puree syvälle ja voima ei perustu syiden vetolujuuteen vaan syiden halkeamislujuuteen. Tuolissa näkyy sama idea toimivan :)