Kirjoittaja Aihe: Myrskybongausjaoston yläsalamaprojekti - Finsprite  (Luettu 4831 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa pnuu

  • Taivaanvahti
  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1957
Syksyllä 2009 Timo Kantolan kuvaamat Suomen ensimmäiset yläsalamat aloittivat kiinnostuksen ilmiöön myös myrskybongausjaoston puolella. Samana syksynä jaostossa pistettiin alulle yläsalamaprojekti, Finsprite, joka tosin jäi monen sattuman summana suunnitteluasteelle.

Nyt syksyllä uusista havainnoista tulleiden tietojen innostamana projekti sai uutta vauhtia. Muutama bongari onkin jo tilannut omat hämäräkameransa (meteorikameroina paljon käytettyjä Watec WAT-902 H2 ja H3 -malleja). Samoin jaoston wikissä olevaa projektisivua on päivitetty aktiivisesti, ja projektille perustettu sähköpostilista (liittymissivu) arkistosivuineen tuotiin julki. Arkistossa tosin on vasta aloitusviesti, mutta eiköhän keskustelu pääse vauhtiin viimeistään kun ensimmäiset kuvauskalustot on pystytetty.

Tavoitteenamme on kerätä lisää yläsalamahavaintoja, sekä raportoida ne Ilmatieteen laitokselle (sekä jaoston havaintokantaan) vahvistettaviksi ja tutkimuskäyttöön. Alustavien keskusteluiden pohjalta yhteistyöhön on molemminpuoleinen kiinnostus. Myös potentiaalisten yläsalamatilanteiden kyttääminen ja "varoitusten" antaminen kuvausvalmiuden nostamiseksi tulee olemaan tärkeä osa projektia. Hämäräkamerat toki kuvaavat taivasta jatkuvasti, mutta suuntauksen tarkennuksen ja mahdollisten järjestelmäkamerakuvien toivossa tarvitsee pitää tilanteita silmällä..

Yksi esitetty ajatus yhteistyöstä on myös "sivutuotteena" tulevien meteorihavaintojen raportoiminen meteorijaostolle. Luulisin, että ainakin varsinaisten tähdenlentoparvien aktiivisuushavainnot kiinnostaisivat siellä suunnassa. Mutta tämä sitten hieman myöhemmin, kunhan saadaan ensin projekti vauhtiin ja kamerat kohti taivasta ;-)

Nyt kaikki kiinnostuneet mukaan muotoilemaan projektia ja kyttäämään taivasta uudella tavalla! Pääasiallisena keskustelukanavana toimii tuo ym. sähköpostilista, mutta allekirjoittanut seuraa myös foorumia (liiankin) aktiivisesti. Ja onhan meillä IRC-kanavakin vapaamuotoisempaan keskustellun, #finsprite shadowfire-verkossa.

Allekirjoittanut toimii toistaiseksi projektinvetäjänä ja yhteyshenkilönä Ilmatieteen laitoksen suuntaan.


muok. korjattu risa urli..
muok2. ja lisätty puuttuva sana..
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Poissa PETK

  • Tulipallotyöryhmä
  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1990
    • Kotisivut sisältävät mainoksia
Vs: Myrskybongausjaoston yläsalamaprojekti - Finsprite
« Vastaus #1 : 02-04-2012, 19:49:48 »
Yläsalama / sprite-kausi avattu USA:ssa.
http://www.spaceweather.com/
Pekka
Pekka Kokko