Kirjoittaja Aihe: TS Wide Angle vai Antares Ultrawide?  (Luettu 3976 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tomu

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 78
TS Wide Angle vai Antares Ultrawide?
« : 29-01-2007, 01:20:15 »
Katselin http://www.telescope-service.com/ uutta okulaaria Skyliner 200/1000 -dobsoniini. Käytän tuossa putkessa nykyään Tal-1:n mukana tullutta 25mm Plössliä, jonka olen todennut laadultaan hyväksi, kun taas Skylinerin mukana tulleet tuubit eivät ole vielä säväyttäneet Talin okulaariin verrattuna. Kiinnostuksen suuntautuessa syvän taivaan visuaalihavainnnointiin on mielessäni alkanut muhia ajatus muutaman lantin uhraamisesta laajakulmaan, polttoväliltään ~15-20mm. Nettiä selattuani silmiini osui pari potentiaalista vaihtoehtoa. Jos jollakulla olisi jakaa käytännön kokemusta näistä tai muista hyvistä, mutta kohtuuhintaisista laajakulmista, tietoa otettaisiin kernaasti vastaan :)

1. Mikä käytännön ero näillä kahdella speksien (ja houkuttelevan hinnan) suhteen melkein samanlaisilla okulaareilla on: http://www.telescope-service.com/eyepieces/start/eyepiecesstart.html#tswa1 ja http://www.telescope-service.com/eyepieces/start/eyepiecesstart.html#tsswm? Pärjäävätkö laadussa Talin okulaarille? Lieneekö tuossa 60-80€ luokassa saatavissa parempia okulaareja?

2. Toinen vaihtoehto: http://www.telescope-service.com/Antares/start/antaresstart.html#sw. Hintaahan tuolla on melkoisesti enemmän kuin noilla TS:n okulaareilla, mutta näkökenttä on suurempi. Kannattaako syödä kuukausi kaurapuuroa ja sijoittaa kerralla tuohon Antaresiin, vai onko ero käytännössä mitätön TS:n okulaareihin? Miten on laatu näiden kahden välillä? Olisiko joku muu laajakulma Antaresia parempi samassa hintaluokassa, tuo 175€ alkaa olla jo kipurajalla yhdestä okulaarista?

3. Suotimen hankinta on myös ajankohtaista, mikäli päädyn tuohon halvempaan TS:ään. UHC-S:ää ovat monet täällä kehuneet. Se lähtisi samaisesta liikkeestä mukaan 69€:lla. Havaintopaikka minulla on pimeällä maaseudulla ja putkea olen vaihtamassa suurempaan joidenkin vuosien päästä. Olisiko joku muun merkkinen vastaava suodin parempi?

Nyt olisi totisesti tarvetta asiantuntijoiden mielipiteille, ettei tulisi tehtyä hukkaostosta. Hintaero noilla on kuitenkin melkoinen, erotuksella ostaisi itselleen tuon suotimen, mutta onko okulaarien laatuero lisähinnan arvoinen.. Valinnan vaikeutta  :)
Tero Tomukorpi

Poissa Timo-Pekka Metsälä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 374
  • tähtikuvia
Vs: TS Wide Angle vai Antares Ultrawide?
« Vastaus #1 : 29-01-2007, 18:55:32 »
Omien kokemusteni perusteella voin sanoa, että Skylineriin ei ainakaan kannata hankkia TS-SWM -okulaareja. Komaa ja astigmaattisuutta tulee f/5-Newtonin kanssa enemmän kuin laki sallii. Barlowin kanssa ok. Speers-Waleria pidetään yleisesti laatuokulaarina, mutta itse en ole nähnyt sellaista.

Poissa Tomi

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 72
Vs: TS Wide Angle vai Antares Ultrawide?
« Vastaus #2 : 31-01-2007, 20:30:36 »
Itselläni oli 10mm Speers Waler. Se oli hyvä, kenttä oli reunaan asti tarkka f5-putkella. Cloudy Nights sivustolla väitettiin, että Speers Walereista 10mm versio on erinomainen, 14mm hyvä, mutta 7,5mm sekä 18mm versiot huonoja.

Kuten diesel, suosittelen kuitenkin Baadereita. Itselläni oli 21mm Hyperion,minkä läpi taivasta oli todella miellyttävä katsoa. Tähdet pysyivät hienosti pistemäisinä. Siitä sai myös käyttökelpoisen 34mm 2" -okulaarin irrottamalla Barlow-osan. Hyperionia tuli käytettyä enemmän kuin Speers-Waleria, joskaan vertailu ei ole reilu eripolttovälisten okulaarien kesken.
Tomi

Poissa Tomu

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 78
Vs: TS Wide Angle vai Antares Ultrawide?
« Vastaus #3 : 01-02-2007, 15:02:36 »
Olen nyt tässä hieman tutkinut laajakulmien soveltuvuutta nopeisiin kaukoputkiin, ilmeisesti huonolaatuisilla okulaareilla saa aikaiseksi paljon virheitä kuvaan. Olisiko siis järkevämpää unohtaa tuollaiset laajakulmat ja ostaa yksi hyvä plössl / vastaava? Toisaalta tuota hyperionia on täällä suositeltu ja netistä löytyvien testien mukaan se olisikin oikein kelvollinen peli.

Miten tuo hyperion vertautuu saman valmistajan GEN II:seen tai hyvään, esimerkiksi Tele Vuen, plössliin? Ainakin http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=274 20mm TV kehuttiin parhaaksi vertailluista okulaareista. Tosin siinä on näköjään kapeampi kuvakenttä kuin hyperionissa joten, jos hyperion vain pitää (lähes) koko kuvakentän laadukkaana, niin se taitaisi olla järkevin vaihtoehto, kun tuo Tele Vuekin maksaa tietääkseni noin saman verran (vai saako niitä halvalla jostain ulkomailta?).
Tero Tomukorpi