Marraskuun 2010 visuaalihavainnot

Aloittaja tomppa, 08.11.2010, 22:12:08

« edellinen - seuraava »

tomppa

Tänne sitten marraskuun visuaalihavaintoja.

Tänään oli sitten selkeää, ja päätin havainnoida joitakin ajankohtaisia kohteita.

Ensimmäiseksi tuli katsottua luonnollisesti Jupiteria, ja sen kuita. Jupiterissa ei ollut mitenkään maailmaa mullistavaa tänään, mutta kaikki kuut näyttivät olevan siististi rivissä planeetan oikealla puolella.

Sitten päätin katsoa M13 pallomaista tähtijoukkoa, joka näkyi pyöreähkönä utupallona, jonka reunoilta saattoi erottaa muutamia tähtiä. En tiiraillut kauaa, koska kohde oli jäämässä uhkaavasti puunlatvojen taakse.

Tämän jälkeen päätin nopeasti vilkaista M27, nostopainoa. Ja niin kuin aina, olen unohtanut aina tämän tähtihyppelyreitin. :rolleyes: No, pienen mietinnän jälkeen muistin reitin ja siellä se nostopaino häämöttikin. Himmeästi näkyi, mutta näkyi kumminkin ja olin tyytyväinen siihen mitä näin.

Välillä katsoin M57 Lyyran ''munkkirinkilää''. Kohde oli hyvin helppo löytää, katselin ainoastaan n.50x suurennoksella ja ihan kiva munkkihan sieltä näkyi.

Siirryin taas planeettoihin ja hain Uranuksen näkökenttään. Tutkiskelin planeettaa ja yritin nähdä sen kuita, en nähnyt. Ei tainnut olla tarpeeksi suurennosta/valovoimaa.
Tarkistin vielä Cartes du Cielistä, että se oli AIVAN varmasti Uranus ja olihan se. Sitten päätin yrittää nähdä Uranuksen paljain silmin. Hetken yrittämisen jälkeen pystyin näkemään Uranuksen erittäin himmeänä.

Katselin Cartes du Cielistä, että Neptunus olisi mahdollista havaita, mutta se on Kauriin tähtikuviossa, mikä oli 85% puiden takana. Onneksi planeetta oli tähdistön pohjoisosassa ja juuri ja juuri puiden yläpuolella. Tarkistin sijainnin ja suuntasin kaukoputken Neptunukseen. Siellä se näkyi 51 Mu Cap - tähden vieressä, mutta oli huomattavasti Uranusta himmeämpi.

Loppukevennykseksi otin vielä M31 Andromedan galaksin ja M45 seulaset, joka mahtui juuri ja juuri kokonaisena 40mm okulaarin näkökenttään. Katselin taivaalle vielä hetken paljain silmin, totesin että on kylmä ja menin sisälle lämmittelemään.

Havaintovälineet:
Sky-Wather Skymax 102 - kaukoputki
Celestron 8-24 zoom okulaari, sekä Celestron 40mm elux okulaari
Silmät

Pekka Lehtelä

Näiden sateiden ja sumujen keskellä taivas selkeni pienksi ajaksi 11-12/11 klo 3.50-4.35. Eipä siinä ajassa paljon ehtinyt katsella, jotain sentään. Iso-Karhu oli hyvin "hollilla" joten suuntasin putken sinne. Seuraavia ehdin katsella: M97, M81 + 82, M109 ja M 101. Sitten yhtäkkiä taas koko taivas pilvien peitossa. Seeing hyvä, läpinäkyvyys kohtalainen mutta taustaivas melko vaalea. Välineenä N 270/1350, lämpötila -1,5 astetta. Aika harvassahan nämä selkeät yöt marraskuussa tuppaa olemaan, kuten kaikki tiedämme.

Pekka